"FIDESZ, de ani de zile, a incurajat fie Partidul Civic Maghiar a lui Sasz Jeno, o alta parte din FIDESZ l-a incurajat intotdeauna pe dl Tokes Laszlo. De ani buni de zile, FIDESZ-ul nu prea discuta cu UDMR, sau formal nu discuta. Or, Constitutia Ungariei prevede obligatia tuturor guvernelor maghiare sa incurajeze formatiunile maghiare din afara hotarelor Ungariei, asa cum decid ele. Acest lucru nu este respectat acuma de FIDESZ", a declarat Gyorgy Frunda la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. Frunda a mai spus ca discursul vicepresedintelui FIDESZ la Congresul UDMR de la Bihor a fost unul dintre "cele mai neprietenoase discursuri" tinute de reprezentantul unui partid maghiar.

Gyorgy Frunda in studioul HotNews.roFoto: Hotnews
  • Vezi in articol de ce sustine Gyorgy Frunda iesirea UDMR de la guvernare si de ce se teme ca in 2012 Uniunea ar putea rata intrarea in Parlament

Asculta integral interviul cu senatorul UDMR Gyorgy Frunda la Discutia de Luni

Descarca fisierul audio in format MP3

Citeste cele mai interesante declaratii facute de Gyorgy Frunda la Discutia de Luni

  • In clipa in care ai un presedinte nou si o echipa noua trebuie sa pornesti de la prezumtia bunei credinte. Trebuie sa-i dai termenul sa finalizeze acest protocol cu PDL, sa vedem cum arata el. Colegii nostri ministri ne-au spus ca vor fi termene scurte si clare pentru adoptarea unor legi pana in vara. Daca pana atunci economia se va relansa, daca somajul va scadea, daca povara financiara va fi mai mica, putem discuta ramanerea la guvernare, dar daca in continuare vom merge pe taieri de salarii, de venituri si cresteri de impozite, taxe, atunci dupa parerea mea trebuie iesit de la guvernare.
  • Oameni care de 20 de ani voteaza UDMR s-au indepartat de UDMR. Niciodata popularitatea noastra nu a fost asa de jos. Unii vorbesc intre 3,5 si 4,5%. Cu scorul asta nu mai intram in Parlament. Premierul Boc spune acum ca am iesit din criza. Acum se spune ca am iesit din criza, dar omul nu are bani in buzunar si nu intelege de ce am fi iesit din criza. Acest guvern in 2012 va plati pretul electoral al guvernarii din 2008 - 2012, chiar daca in cazul UDMR n-am fost in toata perioada asta la guvernare.
  • Unele decizii au fost necesare: reducerea numarului de functionari publici in Romania a fost o masura necesara. Pentru ca aveam cel mai mare numar de functionari la 10.000 de locuitori, era normal sa fie redus. Scaderea salariilor, era o masura necesara. Nu au fost masuri complementare. In ziua in care am spus ca vor fi reduse salariile trebuia sa inventezi ceva, ca somerilor le este permis sa infiinteze societati comerciale fara plata unui leu si fara impozit un numar de ani, trebuia sa scad impozitul pe profit, trebuia sa aduc o lege in care sa prevad ca TVA se plateste la incasarea facturii si nu la eliberarea ei.
  • Legea invatamantului este o lege buna, elimina discriminarile, adopta unele solutii pozitive din punct de vedere al infiintarii scolilor, dar sa nu uitam ca aceasta lege trebuie aplicata. Daca in viitoarea coalitie UDMR nu va fi prezent, va fi foarte usor ca nici macar sa nu modifici legea, doar prin ordin al unui ministru sa blochezi aplicarea acesteia. Am spus si o spun: UDMR trebuie sa discute cu toate partidele parlamentare romanesti, indiferent ca sunt la putere sau in opozitie, ca sa gasim un modus vivendi pe drepturile minoritatilor nationale: legea invatamantului, statutul minoritatilor nationale, regiunile de dezvoltare economica si, in fine, reprezentarea proportionala a persoanelor apartinand minoritatilor nationale la nivel local, judetean si national.
  • Toate aceste aspecte vor fi in protocol. Statutul minoritatilor e in parlament de cinci ani de zile. Noi ne-am inteles pentru adoptarea lui cu PDL si PNL pe cand formam alianta impreuna. Ar fi o lege cadru a minoritatilor nationale. Actualele regiuni economice nu functioneaza bine, sunt prea mari. Avem 7 regiuni la 41 de judete. N-are nimic Harghita cu Brasovul si Alba Iulia si fac parte din aceeasi regiune.
  • Vrem sa avem o regiune cu cele trei judete, Harghita, Covasna, Mures. Aceasta nu inseamna o autonomie teritoriala, pentru ca este o chestiune economica si pe baza trecutului istoric comun, si a mentalitatii. O asemenea regiune este alternativa la ce spunea cineva, modificarea frontierelor. UDMR nu vrea modificarea frontierelor Romaniei, nu vrea sa schimbam actualul stat roman. Intr-un fel sau altul, pana in 2013 trebuie sa redesenam acest lucru, vrem nu vrem, pentru ca e si solicitarea UE.
  • Intre 2000 si 2004, cand am avut o colaborare parlamentara cu PSD, am spart niste bariere psihologice si legale in Romania. Administratia publica locala care a permis utilizarea limbii materne in CJ si CL, legea invatamantului are era mult mai diluata dar a spart niste bariere, si atunci cei care vorbeau impotriva noastra erau cei de la PDL. Si e o realitate a Romaniei de azi ca toate partidele la putere cu care suntem aliati, intr-o masura mai mica sau mai mare accepta dorintele noastre, iar cand sunt in opozitie revin la discursul nationalist.
  • Pentru a diminua cat mai mult impactul etnic al luptei politice romanesti, partidele parlamentare romanesti ar trebuie sa incheie cu UDMR un protocol, sa spuna: atatea drepturi reconoastem in faza asta minoritatii maghiare. Chiar daca ramanem la Guvernare, atat dl Ponta, cat si dl Antonescu la congresul nostru au spus ca daca noi nu vom fi in coalitia de guvernare in 2012 nu vor schimba legea invatamantului.

  • Alianta cu PRM este absolut inacceptabila pentru noi. Dar cred ca e inacceptabila pentru USL. Sa faci alianta de dragul a doua trei voturi intr-un consiliu local sau judetean, cu un partid extremist, nerecunoscut nicaieri si sa tragi Romania inapoi este o greseala. Au spus ca sunt interese locale, ca a fost o greseala si nu se va mai repeta. Daca ajungem sa negociem, atunci evident ca nu poti fi si cu PRM si cu UDMR. Dar asta nu este o problema pentru UDMR, sa fie clar.
  • Ce a spus dl Kelemen Hunor, noul presedinte, exista un element de continuitate, dl Marko Bela va ramane in toate organele de conducere ale UDMR, Borbely Laszlo va fi vicepresedinte politic, si exista elemente noi: dialogul cu FIDESZ, dl Kelemen Hunor vrea sa-l aiba, dialogul cu FIDESZ-ul, cu Tokes Laszlo, viitorul Partid Popular din Ardeal. Ei se vor infiinta, probabil. Si exista Partidul Civic maghiar, care are o plaja foarte mica. (...) Noua conducere a UDMR vrea sa mearga pe aceeasi politica care s-a dus pana acum si a fost castigatoare.

  • FIDESZ, de ani de zile, a incurajat fie Partidul Civic Maghiar a lui Sasz Jeno, o alta parte din FIDESZ l-a incurajat intotdeauna pe dl Tokes Laszlo. De ani buni de zile, FIDESZ-ul nu prea discuta cu UDMR, sau formal nu discuta. Or, Constitutia Ungariei prevede obligatia tuturor guvernelor maghiare sa incurajeze formatiunile maghiare din afara hotarelor Ungariei, asa cum decid ele. Acest lucru nu este respectat acuma de FIDESZ. Cred ca Kelemen Hunor va avea nevoie de abilitate politica si de multa empatie, cum spune el, ca sa convinga FIDESZ-ul de aceasta relatie.
  • Un discurs mai neprietenos ca al acestei doamne vicepresedinte FIDESZ eu n-au auzit la nici un Congres al UDMR. Si a fost prima data in cele zece congrese cand un reprezentant al unui partid maghiar a fost deranjat in pledoaria sa, sa nu zic fluierat, pentru ca a fost un discurs insultator la adresa noastra. A spus: ori faceti ce spunem noi, sau nu va ajutam. Dansa a spus ca sunt mai multe cai de urmat si daca nu mergem pe calea pe care ne-o cer ei atunci nu ne ajuta, nu ne sustin. (...) Comunitatea maghiara a fost greu de condus de la Budapesta si atunci cand Transilvania a apartinut Ungariei, si in Evul Mediu si in epoca moderna.
  • Punctele de democratie sunt infiintate in afara UDMR-ului, ele sprijina si strang semnaturi pentru partidul domnului Tokes si in paralel fac documentele pentru obtinerea cetateniei maghiare. Ei spun ca nu e conditionat, adica intai intocmesc formularele pentru obtinerea cetateniei maghiare, si la sfarsit te invita daca doresti sa semnezi pentru sustinerea partidului domnului Tokes. Din cifrele pe care le-au facut publice, doar 10% din cei care au apelat la cetatenia maghiara au semnat pentru partidul domnului Tokes.
  • Noi in 20 de ani am obtinut cam 85% din voturile ungurilor din Romania, indiferent ca am avut partid oponent ca PCM sau n-am avut. Noi avem stabil 85% in interiorul comunitatii maghiare. De ce am spus eu iesirea de la guvernare? Pentru ca, daca din astia 85% inca 15%, nu o sa voteze cu alt partid, fie romanesc, fie unguresc, dar nu merg la vot, noi nu atingem pragul de 5%. Asta este problema mea.
  • Coborarea pragului la 3% ar fi o greseala politica. Ar incuraja fragmentarea votului in interiorul comunitatii maghiare si am risca serios ca doua partide sa obtinem 2,8% si nu intram niciunul. In mod cert ar intra PRM sau un partid al lui Gigi Becali.

  • UDMR intotdeauna a fost corect. Niciodata nu am tradat sau am votat pe la spate. N-am bagat cutitul in spatele nimanui. Nu vom spune ca suntem membri ai colaitiei si eu, de exemplu, care critic coalitia nu voi vota niciodata motiunea de cenzura cat timp sunt in coalitie. Daca voi face acest lucru inainte, voi spune ies din UDMR, sau UDMR va spune rup colaitia si votez motiunea. Dar niciodata nu vom face un joc dublu. Personal, nu cred inca faptul ca Emil Boc va fi schimbat din functie.
  • Daca analizam schimbarea domnului Boc, eu cred ca schimbarea lui nu se pune in termenii schimbarii prim-ministrului pentru ca nu a facut ce se astepta de la el sa faca, ci pentru ca se doreste ca in PDL el sa fie presedintele partidului. In el se vede garantia cea mai mare a colaborarii cu presedintele republicii, a obedientei fata de presedintele republicii. Asta este esenta luptei sau a schimbarii prim-ministrului in Romania. Pentru ca in PDL exista o aripa foarte puternica care nu mai este in aceleasi raporturi cu presedintele tarii si care se impune tot mai mult si se incearca a-l impune acolo pe dl Boc.