"Nu e o miscare fireasca. Intr-un stat democratic, acest lucru este de neimaginat. Miscarea de astazi de a iesi in strada este o reactie la o stare petrecuta in urma cu cateva zile: retinerea si arestarea preventiva total nejustificata in cazul presedintelui CJ Arges", a declarat Toni Grebla (PSD), presedintele Comisiei Juridice din Senat, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga.

Toni Grebla in studioul HotNews.roFoto: Hotnews
  • Intra in articol si asculta integral interviul in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO. Plus: Cum vrea PSD sa-l suspende pe Basescu

Interviul integral cu Toni Grebla

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai interesante declaratii facute de Toni Grebla la Discutia de Luni

  • In primul rand ca aceasta nu e o miscare fireasca. Intr-un stat democratic acest lucru este de neimaginat. Miscarea de astazi de a iesi in strada este o reactie la o stare petrecuta in urma cu cateva zile: retinerea si arestarea preventiva total nejustificata in cazul presedintelui CJ Arges.
  • Daca era asa de influent presedintele CJ in Arges, probabil n-am fi ajuns ca el sa fie si perchezitionat la 7 dimineata cu mascatii si tinut in catuse. Astea sunt gaselnite pentru a justifica o masura total disproportionata fata de un om cu o anume varsta, peste 60 de ani, care nici macar n-a incercat sa influenteze justitia, care are si o stare de sanatate precara, un om fata de care n-am nici o grija ca o sa fuga din spital. 
  • Actiunea DNA pare o masura pripita, are si un judecator preferat cu care lucreaza la Tribunalul Arges. Este explicabila si reactia colegilor de la Arges si a unor colegi de la Bucuresti care s-au dus sa-i incurajeze, sa fie alaturi de ei, acum cand PSD-ul o percepe ca fiind o lovitura pentru a distruge organizatia judeteana a PSD.

  • La noi, de un an de zile cu acuitate, nu mai ai cui sa te plangi in aceasta tara. De la simpli cetateni la institutii. Nu ai cui sa te plangi pentru a sti ca se ia o masura impotriva celui care ti-a incalcat un anume drept. Si atunci singura solutie este aceasta, pentru ca institutional nu ai ce sa faci. 
  • Am aceeasi convingere si acum ca intr-un stat de drept asemenea lucruri nu trebuie sa se petreaca (liderii PSD protestrand in strada). E o reactie la ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta. Nu se justifica retinerea si arestarea. Perchezitia cu mascati nu se justifica. Aveau vreun indiciu ca Nicolescu s-ar putea sa se dedea in timpul perchezitiei la loviri samd? 
  • In momentul in care nici omul de rand nu mai stie ce sa creada, este arestat pentru 29 de zile la Tribunal si pus in libertate dupa numai cateva zile, Solomon (primarul de la Craiova) a fost arestat cateva luni, cand aproape sa se termine dosarul a fost pus in libertate. Nu mai intelege nimeni, de ce a fost nevoie sa fie arestat atunci, de ce a fost nevoie sa fie pus in libertate acum. Si datorita acestor lucruri, populatia din tara noastra este foarte suspicioasa cu privire la dreptatea pe care o urmareste justitia. 
  • E nevoie de o dezbatere adevarata, in care sa fie implicat si CSM-ul si care, proabil, ar trebui sa elaboreze politica penala a statului roman. 
  • Penescu a avut timp suficient cat a fost arestat sa declare, probabil ca este la originea... interceptarea aceea. Daca avea capacitatea sa-l influenteze pe Penescu, ar fi facut-o pana acuma.

  • Si la o parte din colegii mei este o reactie de sustinere a unor oameni aflati intr-o dificultate si este o reactie emotionala amplificata de ce s-a intamplat cu starea de sanatate a presedintelui CJ. 
  • Aceste lucruri n-ar fi trebuit sa se petreaca in societatea romaneasca, nici prima (arestarea), nici reactia PSD-ului. Daca suntem corecti cu noi, ar trebui sa lasam justitia sa-si faca datoria. Procurorul sef al DNA-ului este numit de presedintele Basescu, si probabil numirea procurorului de catre CSM ar fi dus la mai multa credibilitate. 
  • Declaratia data in timp ce Penescu s-a autodivulgat, nu-mi dau seama, in momentul in care este in arest si face multiple cereri de revocare a aresteului preventiv, si nu i se aproba, ele nu reprezinta probe. E o suspiciune cu privire la faptul ca asupra lui s-au efectuat presiuni. 
  • La sedinta PSD s-a discutat ca nu trebuie sa implicam autoritatile statului in acest protest, cu pichetare. In al doilea rand, si eu am deplans si deplang ca am fost nevoit sa fac parte dintr-un Parlament care a avut atatea derapaje de la comportamentul normal din cauza atitudinii abuzive atat a presedintelui Romaniei, cat si a Guvernului Romaniei. N-as fi vrut sa fac parte dintr-un asemenea Parlament, ci dintr-unul in care sa luam legislatia, sa o periem, sa facem o legislatie coerenta. Trebuie sa ne macinam timpul in astfel de actiuni, care nu fac cinste unui stat normal. 
  • Eu nu stiu de ce DNA-ul, daca are un dosar beton, daca nu are nici un fel de ambitie personala ca ala sa fie arestat sau nu, de ce nu-si promoveaza la Pitesti dosarele pana la ora 16.00 si sa fie repartizate aleatoriu la oricare judecator. DNA-ul are o judecatoare cu care lucreaza, vede cand e de serviciu, azi procedeaza la retinere stiind ca maine de serviciu de permanenta este judecatoarea cu princina. Domnilor de la DNA, dati dosarele la instanta pana la ora 16.00

  • Din pacate pentru Romania, aproape saptamanal presedintele Basescu face cate o actiune care este la limita sau care poate determina suspendarea lui. Din fericire pentru presedintele Basescu si din nefericire pentru aceasta tara, majoritatea parlamentara care sustine guvernul este foarte disciplinata la vot, stiind ca o sa piarda toate avantajele de acum, cand este la putere. Noi nu avem astazi majoritatea ceruta de lege, de Constitutie pentru a-l suspenda. Ne lipsesc 22 de parlamentari, la Senat ne lipsesc doi.
  • Este posibil sa gasim intr-o perioada relativ scurta niste oameni dispusi sa nu mai sustina politica actualului guvern si in momentul cand vom avea aceasta majoritate, primul lucru pe care-l vom initia va fi o motiune de cenzura impotriva guvernului. Avand majoritatea parlamentara, vom merge la presedintele Romaniei pentru a desemna prim-ministrul, un om din noua majoritate parlamentara, daca va refuza acest lucru, evident ca vom initia demersurile pentru suspendarea lui din functie.