In ultimii ani, discutiile despre declinul Americii au capatat amploare. Sustinatorii ideii afirma ca, lovite napraznic de criza economica si impotmolite in doua razboaie costisitoare, Statele Unite vor urma trendul marilor imperii si se vor prabusi in viitorul apropiat. Este acest declin real? Sau, asa cum spunea cineva recent, cum poate sa intre in colaps o tara unde au aparut Yale, Harvard, Google, Apple, Microsoft, Facebook si CocaCola? Care sunt semnele decaderii Americii si ce efecte va avea ea asupra celorlalte tari de pe glob? Ce ar insemna pentru noi, restul lumii, sfarsitul dominatiei americane? HotNews.ro a invitat specialisti in chestiuni americane, fini cunoscatori ai lumii Unchiului Sam, sa-si exprime opinia despre declinul, real sau inchipuit, al Statelor Unite. Astazi, Clyde Prestowitz, presedintele Economic Strategy Institute.

Clyde PrestowitzFoto: Arhiva personala

Iata cateva dintre cele mai importante opinii exprimate de Clyde Prestowitz pentru HotNews.ro:

  • Discutia despre declinul Americii nu are prea multa legatura cu realitatea. Fara indoiala ca Statele Unite pierd o parte din superioritatea economica, impreuna cu puterea politica si influenta la nivel mondial. In momentul de fata, precum si in ultimii 30 de ani, politicile economice ale SUA au fost cumva sub standardele optime, ele fiind chiar daunatoare pentru capacitatea pe termen lung a Americii de a crea bogatie. Cu toate acestea, Statele Unite raman de departe cea mai mare si mai bogata economie din lume si cea mai puternica putere geo-politica. Desigur, in cazul in care America va continua pe drumul pe care se afla astazi, ea ar putea avea probleme reale. Exista insa deja multe dezbateri serioase cu privire la nevoia de a schimba acest drum. Problemele Americii ar putea fi rezolvate fara prea mare dificultate odata ce se va ajunge la un consens privind schimbarea.
  • Nu stiu pe nimeni care sa fi prezis vreodata prabusirea iminenta a Americii. Au existat mereu cei care, ca si mine, au pognozat declinul daca se continua trendurile actuale, insa vorbim aici despre un declin pe termen mediu spre lung si nu un declin care sta sa se intample imediat. De asemenea, nici previziunile declinului SUA din ultimii 20-30 de ani nu s-au dovedit corecte. Daca ar fi fost corecte, nu am mai fi avut aceasta discutie. Daca privim inapoi, este clar ca afirmatiile din anii 1990 si 2000, potrivit carora America a invins provocarile concurentiale generate de Japonia, Germania si Tigrii asiatici, au fost simple orgolii rezultate din sentimentul de falsa incredere determinat de bulele Dot.com si imobiliare. Cei care au vorbit de declinul Americii au avut tot timpul dreptate. Nu este nimic nou in legatura cu prezentul, cu exceptia faptului ca provocarile competitive actuale sunt mai mari, iar pozitia SUA e mai slaba decat in trecut.
  • Japonia, Coreea de Sud, alti Tigrii asiatici, Germania, Statele Unite, Uniunea Europeana - toti au invins sau depasit in SUA in anumite privinte, reducand superioritatea relativa a Statelor Unite. Dar nici una dintre ele nu va inlocui America pentru o perioada foarte lunga de timp - poate chiar niciodata. Ele pot fi, fiecare in parte, puteri regionale intr-o masura mai mare sau mai mica, dar nici una dintre ele (inclusiv China) nu este in prezent - si probabil nu va fi nici in viitor - o putere cu adevarat globala, atat din punct de vedere economic, cat si militar.
  • Unii dintre factorii ce sugereaza declinul Americii (n.a datoria interna uriasa, sistemul de aparare slabit, o politica externa defetista, un sistem politic corupt etc.) sunt prezenti la ora actuala in Statele Unite. Fara indoiala, pozitia SUA in lume se va schimba odata cu trecerea timpului. Insa Statele Unite sunt diferite de alte imperii, in sensul ca mentin un nivel destul de ridicat de democratie. Acest lucru are doua efecte. Unul este acela ca permite mult mai usor curatarea sistemului de greseli. Celalalt este ca ii face pe americani sa nu doreasca sa stea foarte mult timp in tarile ocupate. Ca sa dau un exemplu: Marii Britanii i-a luat peste 100 de ani sa paraseasca Irakul - americanii pleaca de-acolo in mai putin de zece ani.
  •  
    fondatorul si presedintele Economic Strategy Institute (ESI) * unul dintre cei mai importanti autori si strategi la nivel mondial pe teme de globalizare si competitivitate * influent consultant pe langa Guvernul american si alte guverne din intreaga lume * ofera consultanta unor importante corporatii cu extindere globala, precum Intel, FormFactor si Fedex * este membru in Consiliul Consultativ al Centrului pentru Studii Internationale si Strategice (Indonezia) si in Consiliul Consultativ al Ministerului israelian al Industriei si Muncii * inainte de infiintarea ESI, a fost consilier al secretarului american al comertului in Administratia Reagan, conducand echipa de negociatori a SUA cu Japonia, Coreea de Sud, UE, Asia de Sud-Est, America Latina * a fost seful primei delegatii comericale americane in China * ulterior, a devenit membru al Carnegie Endowment for International Peace * presedintele Bill Clinton l-a numit vicepresedinte al Comisiei pentru Comert si Industrie pentru regiunea Asia-Pacific si membru in Consiliul Consultativ al Export-Import Bank * inainte de a lucra pentru Departamentul Comertului, a activat in sectorul privat * "The New York Times" l-a numit unul dintre cei mai importanti analisti ai trendurilor globale * a fost unul dintre primii experti care au avertizat in legatura cu recenta criza economica si declinul dolarului * si-a publicat recent cartea "The Betrayal of American Prosperity", el fiind autorul altor catorva volume, printre care: "Three Billion New Capitalists", "Rogue Nation" si "Trading Places" * scrie in mod regulat pentru publicatii importante, precum "New York Times", "Washington Post", "Fortune", "Foreign Affairs", "The New Republic" si "Straits Times" * detine un MBA de la Wharton Graduate School of Business * a studiat la Universitatea din Hawaii si la Universitatea Keio din Tokyo * vorbeste japoneza, olandeza, germana, franceza
     
     
    Clyde Prestowitz
    Revolta anti-dolar de la nivel mondial este un semn al declinului SUA si al pierderii hegemoniei valutare, cu exceptia faptului ca pur si simplu nu exista inlocuitor al dolarului. Unii au crezut ca acesta ar putea fi euro, insa acest lucru e din ce in ce mai putin probabil. In ceea ce priveste moneda RMB a Chinei, Beijingul nu e nici macar dispus sa introduca pietele de capital libere. Asa ca, sa fim realisti. Dolarul va mai exista pentru ceva vreme.
  • Puterea militara se bazeaza in cele din urma pe puterea economica, iar Statele Unite se confrunta in prezent cu provocari in ambele domenii. Dar, dupa cum am mentionat mai sus, aceste ingrijorari si previziuni trebuie sa fie pus in perspectiva.
  • Daca Statele Unite vor suferi cu adevarat un declin serios (pe care eu nu-l cred posibil), economia globala va deveni instabila. La fel se va intampla si cu ordinea politica mondiala.
  • Statele Unite nu si-au pierdut maretia, forta. Daca ar face-o vreodata, un nume cu valoare de brand (n.a. cum e Obama) nu i-ar aduce in mod necesar puterea inapoi. Un LIDER insa ar putea face-o. In acest moment insa, cred ca brandul Obama si-a pierdut stralucirea.
  • Nu observ prea multa sfidare la adresa SUA la nivel global, ci, intr-adevar, remarc chiar lucrul opus. Am vazut spre exemplu ca atunci cand nord-coreenii au bombardat Sudul, celelalte tari nu au apelat la China, Japonia, UE sau Rusia, ci, mai degraba, la America.
  • Sunt convins ca lumea va gasi o cale de a supravieti fara o America puternica si prospera. Nicio persoana sau tara nu este indispensabila. Dar se pare ca e foarte convenabil pentru restul lumii ca America sa ofere securitate si stabilitate la nivel mondial, o moneda globala si sa furnizeze piete ce nu au concurent in ceea ce privesc dimensiunea si deschiderea. S-ar putea ca lumea sa nu aiba nevoie de SUA, dar se comporta foarte mult ca si cum doreste prezenta Americii.
  • Nu ar fi prea dificil ca America sa iasa din criza in care se afla. Crescand foarte putin taxele sau baza de impozitare. Scazand foarte putin cheltuielile federale si echilibrand astfel bugetul. Extinzand varsta de pensionare cu trei sau patru ani, introducand o taxa pe valoarea adaugata, egaland stimulentele asiatice si europene privind investitiile si politicile industriale si comerciale ale acestora - asa, iata, totul va fi bine din nou. Amintiti-va un lucru foarte important. Statele Unite ale Americii au o populatie relativ tanara, care va continua sa creasca pentru urmatorii douazeci de ani. China va incepe in curand sa imbatraneasca foarte rapid. Germania si Japonia sufera deja din cauza diminuarii populatiilor, la fel intamplandu-se si in Coreea de Sud. Marea intrebare pentru China este daca poate deveni bogata inainte de a ajunge batrana. America este deja bogata si va imbatrani lent; poate nici n-o va face.
  • "Visul american" este inca realizabil. Visul acesta nu se refera neaparat la faptul ca fiecare va deveni bogat si va avea succes, ci ca fiecare persoana va avea aceasta oportunitate. Motivul pentru care populatia Americii e tanara si creste este acela ca oameni tineri din toate colturile lumii continua sa vina in SUA pentru a avea aceasta sansa.
  • Daca Statele Unite continua sa fie cea mai mare importanta tara care a existat vreodata? Fiecare tara are propria sa maretie.

Citeste aici mai multe despre Economic Strategy Institute.