Romania n-ar trebui sa se mai imprumute de la FMI, ci de pe pietele internationale, de exemplu China sau Rusia, din cauza ca "masurile FMI sunt mai costisitoare", a declarat Victor Ponta, presedintele PSD, intr-un interviu pentru HotNews.ro realizat de Dan Tapalaga. Ponta a pledat pentru "normalizarea" relatiilor cu Moscova: "ne aflam intr-un conflict de neinteles cu Rusia". Liderul PSD mai spune ca "presedintele Traian Basescu e foarte iubit de diversi licurici" si ca "e foarte rau sa nu ai relatii normale si la fel de bune nu doar cu Statele Unite, ci si cu ceea ce inseamna noile puteri economice si politice ale lumii: China, Rusia, Brazilia, India".

Victor Ponta in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Asculta integral interviul cu Victor Ponta

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai interesante declaratii din interviul cu Victor Ponta

  • Victor Ponta, despre motivele inscrierii la tribunal a Aliantei dintre PSD si Alianta de Centru Dreapta (PNL si PC): In interpretarea lui Traian Basescu, numai cei care au majoritate absoluta in Parlament au dreptul sa ceara primul ministru, in rest domnul Basescu desemneaza pe cine vrea el: pe portarul de la Cotroceni, pe sofer sau pe Boc. Vrem sa avem majoritatea absoluta in Parlament.
  • In mod sigur am mers separat si in 2008 si in 2004 si atunci presedintele a interpretat: impreuna aveti peste 50%, dar luat fiecare separat n-are nimeni peste 50% si pun pe cine vreau eu. De data asta, daca vom obtine peste 50% si opinia noastra bazata pe sondaje este ca se va intampla acest lucru, Traian Basescu sper ca va respecta de data asta articolul 103 din Constitutia Romaniei. Si nu doar Traian Basescu, orice viitor presedinte, viitorul presedinte dat de aceasta Alianta trebuie sa respecte Constitutia. (...) Eu cred ca PSD-ul, chiar daca forma guvern singur, ar fi avut nevoie de sprijin de la un alt partid politic.

  • Despre eventuala suspendare a presedintelui Traian Basescu in 2011: Sunt absolut convins ca proiectul despre care noi vorbim si pe care vrem sa-l punem in practica nu va putea sa dea roade, sa fie implementat cu Traian Basescu intr-o functie publica. Pentru noi, pentru PSD e important sa punem in practica ce trecem in aceasta Agenda pana in 2019. Implementarea acestei agende nu se va putea face cu un Traian Basescu care va sabota, care va folosi toate armele impotriva interesului nostru national.
  • Locul PC-ului nu era langa PSD. Pentru ca este un partid cu o serie de proiecte si valori de centru dreapta, pentru ca personalitatile din acel partid, dl Voiculescu si alti oameni, nu au deloc profilul electoratului PSD, si pentru ca avem o istorie care ne-a apasat din 2004 incoace. Mie mi se pare ca are mult sens. PC-ul si ca persoane si ca mesaj politic are un mesaj de dreapta, si locul este alaturi de PNL. Eu cred ca vom face o platforma politica comuna pe un termen mediu si lung.
  • Am discutat doar un singur lucru cu care suntem toti de acord, ca aceasta alianta intre PSD si ACD va avea un candidat comun la prezidentiale, candidat comun la functia de prim-ministru, candidati comuni pentru presedinte de senat si camera deputatilor si un guvern comun. Eu personal, Victor Ponta, consider ca la 41 de ani, 42, pot sa mai invat foarte mult in zona executiva.
  • In acest moment ne aflam intr-un conflict de neinteles intre noi ca tara si Rusia, de exemplu, cu care UE are o relatie speciala, numai noi ne trezim sa fim mereu in...Cand vorbim deja de primele trei tari ale UE...
  • Daca ne uitam in Wikileaks constatam si alte lucruri despre Romania si presedintele Traian Basescu. Am vazut acolo ca e foarte iubit de diversi licurici. E foarte rau sa nu ai relatii normale si la fel de bune nu doar cu Statele Unite, si cred ca-i un lucru foarte bun, nu doar cu UE ci si cu ceea ce inseamna noile puteri economice si politice ale lumii: China, Rusia, Brazilia, India. Dintr-un motiv foarte simplu: nu suntem in pozitia in care sa inchidem noi usa in nas acestor tari care sunt atat de primite. Uitati-va in Grecia, da, o tara cu o criza economica la fel de puternica ca si Romania, sau Spania. Acolo, sprijinul Chinei a fost foarte bine primit. Asta nu e joc la sapte capete, asta dovedeste inteligenta politica care, din pacate, domnului Basescu i-a lipsit, in plan extern, in toti acesti sase ani.

  • De la FMI n-ar trebui sa mai luam imprumuturi, am putea lua de exemplu de la China si Rusia. Pietele internationale nu inseamna numai China si Rusia. Sper ca dvs ati iesit din chestia asta cu banii care sa te controleze economic. Nu cred ca va controla China economic Spania sau Grecia, ca-s tari ale UE. Asta-i o gandire a razboiului rece, iesiti din ea. Eu vorbesc de faptul ca FMI, pentru niste bani destul de putini, totusi, Grecia a primit 100, si in acelasi timp masurile pe care FMI la impune la nivelul politicilor economice ale anilor '90, o politica monetarista care a dus la catastrofa Argentinei, sunt mai costisitoare. In acelasi timp, ne fac pe noi ca tara sa dormim linistiti ca ne da FMI transe in loc sa fim competitivi si sa fim prezenti pe pietele internationale.
  • Cele mai performante economii, care nu si-au micsorat in nici un fel rata de crestere, sunt cele patru de care vorbim. Nu intamplator BRIC (Brazilia, India, Rusia, China) este obiectul de preocupare al economistilor americani si europeni.
  • In acest moment, modul de a face business in Romania este la fel de controlat politic si dependent politic de crima organizata si de coruptie ca si in cartea Anei Politkovskaia, iar ceea ce spun eu este spus de ministri german si francez. Eu am vorbit sa avem o relatie normala cu aceste economii in dezvoltare, si daca Europa si America gandesc asa, nu stiu daca noi suntem mai destepti si ne permitem sa dam peste nas economiilor puternice din lume. In rest, iertati-ma, care-i diferenta intre coruptia si crima organizata patronata de Traian Basescu si cea despre care vorbea jurnalista asasinata la Moscova. Nu-i nici o diferenta de fapt. Poate ca-i mai violenta in Rusia, atat. Dar, in rest, la noi controlul politic asupra tot ce inseamna ban public, iertati-ma, doamna Udrea e mult mai eleganta, nu impusca oamenii, dar foloseste banii la fel, doamna Anastase fura voturi la fel ca in Belarus.
  • Dl Guest a avut o atitudine incorecta fata de Romania. Numai domnul Guest a spus ca in Romania coruptia e sistemica. Din interese politice care nu aveau legatura cu interesele Romaniei. Nu sunt anti la nimic. Sunt numai pro. Sunt pro pentru deschiderea Romaniei.