Coagularea Opozitiei PSD-PNL sub forma unei aliante poate deveni realitate in 2011 doar daca se fisureaza blocul partidelor aflate la Guvernare. Liderii PSD si PNL recunosc ca o alianta semnata la tribunal intre PSD, PNL si PC depinde de conjunctura politica din 2011 si de posibilitatea atragerii UDMR in Opozitie. PSD intra in 2011 cu probleme interne provocate de nemultumirea fata de prestatia lui Victor Ponta si de scandalul Mircea Geoana. De partea cealalta, PNL pregateste o alianta preelectorala cu partidul lui Dan Voiculescu.​

Crin Antonescu si Dan VoiculescuFoto: AGERPRES
  • Sursele HotNews.ro sustin ca, la inceputul sesiunii parlamentare din februarie, se asteapta ca o parte din parlamentarii nemultumiti de Victor Ponta sa migreze catre Partidul Conservator. Partidul lui Dan Voiculescu intentioneaza sa se desprinda total de PSD si sa-si formeze grupuri parlamentare separate, cooptand parlamentarii social-democrati nemultumiti.

Social-democratii si liberalii nu detin o majoritate in Parlament. Daca nu reusesc sa atraga UDMR in tabara lor, planurile de inlaturare a Guvernului Boc si de suspendare a presedintelui Traian Basescu au putine sanse. Ca perspectiva pentru 2011 liderii PSD, PNL si PC vorbesc despre necesitatea unei noi majoritati parlamentare si formarea unei Opozitii puternice care sa debarce Guvernul Boc si pe Traian Basescu. Dupa Craciun, in cadrul unei emisiuni la Antena 3, presedintele PNL, Crin Antonescu le-a propus social-democratilor si reprezentantilor UDMR formarea unui aliante pentru cinci ani, cu un candidat comun la Presedintia Romaniei si un premier sustinut de toate cele trei formatiuni.

  • "Este nevoie foarte repede sa punem la o parte diferentele dintre noi, sa gasim ce ne uneste, facand sacrificii si unii si altii, sa constituim oficial o forta politica majora, cu obiectiv declarat: inlaturarea actualei puteri, presedinte, guvern si cu modificarea majoritatii parlamentare. Sugerez o alianta, o comasare si o unire sub formele cele mai eficiente intre aceste doua mari partide (PNL si PSD - n.red) (...) UDMR este o forta politica importanta care decide majoritatea si soarta Romaniei. Nimic nu exclude ipoteza unui prim-ministru sustinut de ambele si UDMR si cu un candidat unic la presedintie - daca avem alegeri la an in urma unei suspendari a lui Traian Basescu(...) Noua alianta ar urma sa dureze pana in 2016", a declarat Antonescu.

Propunerea liderului PNL nu are in prezent o baza solida. Liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat in nenumarate randuri ca partidul sau ramane in continuare alaturi de PDL la Guvernare. Chiar daca Marko Bela a anuntat ca se va retrage din fruntea UDMR in februarie, s-a asigurat de continuitatea politicii sale prin sustinerea candidaturii lui Kelemen Hunor la functia de presedinte al UDMR.

Reactia PSD la propunerea lui Antonescu a fost destul de rezervata, Adrian Nastase declarand ca "posibilitatea constituirii unei aliante intre PSD si PNL in 2011 depinde de nivelul de inteligenta pe care il vor dovedi si liberalii si social-democratii".

  • '"Depinde de nivelul de inteligenta pe care il vom dovedi si unii si altii. Este foarte clar ca separat nu avem cum sa reusim si, atunci, putem sa facem scandal separat, dar, daca vrem sa producem efecte politice si pentru a crea un magnet care sa dea, sa creeze masa critica prin adaugarea unui numar mai mare de parlamentari, (...) este important pentru noi sa cream o masa critica", a declarat Nastase la Realitatea TV.

Si Ion Iliescu sustine ca este esentiala consolidarea aliantei politice a celor trei partide din opozitie, insa precizeaza ca din informatiile pe care le are UDMR "nu are de gand sa cupleze la o asemenea propunere".

  • "...nu e suficient sa doresti ceva, trebuie vazut si realist ce este fezabil. Primul lucru care ar trebui facut - trebuie asezata mai bine relatia aceasta de colaborare intre cele trei partide, care merg impreuna in opozitie si dupa aceea trebuie vazut ce este de facut pentru ca nu este suficient sa vrei, trebuie sa si poti. Si, prima chestiune este castigarea majoritatii in Parlament. E posibil acest lucru pana la alegerile din 2012 sau nu? Singura sansa ar fi fost, ceea ce sugera domnul Antonescu - ca UDMR dupa congresul lor sa se rupa din actuala coalitie guvernamentala. (...) Era o gandire a domnului Antonescu ca UDMR ar face o asemenea cotitura, ar lua o asemenea decizie politica, dar iata (...) am auzit ca au fost luari de pozitie din partea UDMR ca nici gand sa actioneze in acest fel', a declarat Iliescu citat de Agerpres.

Pe parcursul anului 2010 liderii PSD, PNL si PC nu au reusit sa coaguleze o Opozitie unita, fiind dezbinati de orgoliile si planurile proprii. Din 2010 planul Opozitiei a fost inlaturarea Guvernului Boc si crearea unei aliante PSD-PNL-PC semnata la tribunal, astfel incat sa forteze mana presedintelui Traian Basescu de a nominaliza un premier din randul acestora. La negocieri, PSD a revendicat functia de premier al Opozitiei, in timp ce liberalii au propus un viitor premier independent in persoana lui Klaus Johanis. Proiectul Opozitiei unite nu s-a concretizat, cele doua partide ramanand doar la stadiul de colaborare la nivel parlamentar.

PSD a intrat in 2011 cu reale probleme interne legate de nemultumirile la adresa activitatii presedintelui PSD Victor Ponta si de scandalul generat de suspendarea lui Mircea Geoana. In interiorul PSD, mai multi parlamentari social-democrati contesta actiunile lui Victor Ponta si il acuza de proasta gestionare a relatiilor cu liberalii si de lipsa unei viziuni politice. Totodata, scandalul provocat de Mircea Geoana, care la inceputul lunii decembrie a agitat apele in partid, va avea repercusiuni pe viitor.

Potrivit surselor HotNews.ro, Victor Ponta dorea ca la inceputul sesiunii parlamentare din februarie 2011 sa-l inlocuiasca pe Geoana de la sefia Senatului cu socrul sau Ilie Sarbu. Amenintat cu pierdera functiei si pe fondul nemultumirilor la adresa lui Ponta, Geoana ar fi incercat sa-si consolidezeze pozitia. Conform surselor HotNews.ro, fostul presedinte al PSD ar fi luat in calcul si posibilitatea plecarii din partid si inscrierea in PC impreuna cu o serie de senatori si deputati PSD.

Sursele HotNews.ro sustin ca, la inceputul sesiunii parlamentare din februarie, se asteapta ca o parte din parlamentarii nemultumiti de Victor Ponta sa migreze catre Partidul Conservator. Aceleasi surse sustin ca partidul lui Dan Voiculescu intentioneaza sa se desprinda de PSD si sa-si formeze grupuri parlamentare separate cooptand parlamentarii social-democrati nemultumiti. De partea cealalta, liberalii sunt in discutii avansate cu PC si intentioneaza sa faca o alianta cu acestia.

  • Crin Antonescu, 7 decembrie, Agerpres: "Nu exclud o alianta cu PC. Voiculescu nu e singurul personaj contestat din politica romaneasca, e infinit mai putin contestat decat Boc, Basescu sau doamna Udrea. Din punctul meu de vedere, cu domnul Voiculescu ca senator, pentru ca nu mai e presedinte de partid, desi e limpede ca are o influenta majora acolo, nu am avut pana in acest moment puncte de nedepasit. Nu e o ipoteza exclusa o alianta electorala cu PC, dar problema asta nu s-a pus".
  • Dan Voiculescu, 20 decembrie: "Este esential ca, pana la 31 ianuarie 2011, sa se realizeze o Alianta Social Liberala, inregistrata la tribunal. Ideal ar fi ca aceasta Alianta sa fie compusa din PSD, PNL si PC, insa, daca PSD nu se decide in acest sens, cred si in solutia PNL-PC".

In acest context PSD are de ales: fie accepta o alianta cu PNL si PC si renunta la pretentiile de a fi liderul Opozitiei, fie risca sa piarda din nou parlamentari. In cazul in care PSD rateaza colaborarea cu cele doua partide risca sa se scindeze, iar Victor Ponta sa piarda functia de presedinte al social-democratilor.

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase sustine ca o alianta intre partidele din opozitie inregistrata la tribunal reprezinta o chestiune de detaliu si precizeaza ca "unii vor sa joace la doua capete".

  • "Din pacate, singur, din punct de vedere ideologic, fiecare este cu proiectul lui, dar vom vedea(..) Pana la urma, putem sa mergem pe mai multe paliere - e vorba de intelegere parlamentara numai sau de o intelegere care sa vizeze alegerile locale, parlamentare, alegerile prezidentiale. In functie de nivelul la care vrem sa ajungem cu aceste intelegeri vom introduce acele elemente in acordul nostru. Sigur ca sunt unele probleme, unii din partidele noastre vor sa joace la doua capete, altii vor, poate se gandesc, ca ajung la 60% singuri", a declarat Nastase citat de Agerpres.

Dupa alegerile interne de la inceputul anului 2010, atat PSD cat si PNL s-au confrunat cu migrari masive, mai multi parlamentari trecand in barca Puterii. Pierzand majoritatea in Parlament relatia celor doua partide s-a deteriorat. Dupa inlaturarea lui Ludovic Orban din structura de conducere a PNL, Crin Antonescu a dus o politica de distantare fata de social-democrati, bazandu-se pe scorul bun obtinut in primul tur de scrutin la prezidentiale.

La sfarsitul lunii mai, senatorul PSD Miron Mitrea vorbea pe blogul sau de o "alianta PSD-PNL pentru salvarea Romaniei". Mitrea propunea celor doua partide o alianta politica inregistrata la tribunal, cu candidati comuni la alegerile locale din 2012 sau in eventualitatea unor alegeri anticipate.

Noul presedinte al PSD, Victor Ponta a reactiont dur, fapt care a deteriorat relatia cu liberalii: "Eu cred ca nu trebuie sa facem alianta decat cu noi. Si daca cineva vrea sa vina alaturi de noi, sa vina alaturi de noi, pe ideile noastre. Indiferent de pret, nu vom face alte aliante, nici nu ne vom ruga de altii sa ne ia la guvernare. Atat timp cat voi fi lider al PSD, ori avem un proiect si ajungem la guvernare cu acel proiect social-democrat, ori ramanem in opozitie", a declarat Ponta.

  • Crin Antonescu: "E o aspiratie legitima, si PNL vrea la guvernare in principiu singur, fara tot felul de succesori ai FSN, ca sunt ei PDL, PSD sau UNPR. (...) Din punctul meu de vedere, (PSD - n.r.) este la fel de iresponsabil ca si ceea ce face Guvernul, sa nu incercam sa dam o alternativa acum unei asemenea puteri precum cea care conduce Romania (...) Am cam terminat toata gama de eforturi pentru a gasi o astfel de majoritate (n.r. pentru guvernare). Cata vreme PSD doreste sa guverneze singur, ii urez mult succes".

La motiunea de cenzura din iunie, cele doua partide nu au reusit sa colaboreze pentru redactarea textului, fiecare dorind sa obtina in calitate de initiator castigul de imagine. La vremea respectiva vicepresedintele PNL Varujan Vosganian anunta ca, in situatia in care PSD depune singur motiunea de cenzura, vor redacta si liberalii, la randul lor, propriul text. In final, liberalii au inghitit hapul, au renuntat la o a doua motiune si au votat textul social-democratilor.

Esecul motiunii de cenzura i-a dezbinat si mai mult pe liderii opozitiei care, pe parcursul intregii veri s-au atacat prin intermediul declaratiilor publice. Ponta si Antonescu s-au intepat prin intermediul declaratiilor de presa, iar show-ul mediatic a culminat cu "acuzatii de colaborare cu Traian Basescu". Liderul PSD, Victor Ponta, i-a acuzat pe liberali ca se pregatesc sa intre la guvernare in toamna alaturi de PDL, iar Crin Antonescu sugera ca Ponta face un joc cu Basescu in ce priveste o eventuala suspendare.

Pentru a detensiona relatia dintre cei doi lideri ai Opozitiei, pe 9 august liderul PC, Dan Voiculescu ii convoaca pe cei doi lideri in cabinetul sau de la Senat si le propune consolidarea opozitiei, debarcarea Guvernului Boc si suspendarea lui Traian Basescu. Voiculescu reuseste sa-i tempereze pe cei doi lideri si obtine din partea acestora promisiunea depunerii unei noi motiuni de cenzura. La 1 septembrie, cele trei partide cad de acord asupra constituirii unui Guvern de criza.

  • "S-a acceptat ideea ca e nevoie sa construim o alternativa de guvernare, de majoritate, ceea ce inseamna sa convenim asupra unui guvern care, in cazul caderii Guvernului Boc, sa fie impus de o majoritate parlamentara - un guvern de criza, cu un mandat precis", declara Crin Antonescu la acea data.

Din nou orgoliile celor doi lideri sunt mai puternice. PSD doreste sa ofere premierul viitorului Guvern, insa PNL nu accepta si merge pe varianta unui independent. PSD si PNL merg din nou pe drumuri separate iar la doua saptamani de la decizia comuna de a alcatui un Guvern de Criza, Antonescu anunta lista guvernului din umbra alcatuita de PNL. Antonescu se nominalizase singur premierul Executivului care era format din 11 membri, dintre care doar patru independenti.

De partea cealalta, Ponta nu a stat degeaba si a anuntat in cadrul Consiliului National al PSD cu surle si trambite oferta PSD de guvernare si programul electoral.

In octombrie, social-democratii si liberalii reiau negocierile pentru guvernul alternativ. Antonescu face presiuni asupra PSD declarand ca PNL il sustine pe Klaus Johannis pentru functia de premier al Guvernului Opozitiei. La randul lor, social-demcoratii declarau presei, pe surse, ca doresc portofoliile de la Interne si Finante. Negocierile se sisteaza odata cu esecul celei de-a doua motiuni de cenzura. Din nou, Antonescu si Ponta se acuza reciproc de proasta gestionare a situatiei.

Dupa un sir de pozitii incoerente pe tema depunerii celei de-a doua motiuni de cenzura, Victor Ponta si Crin Antonescu continua sa isi dispute public functia de lider al Opozitiei. Presedintele PSD ii acuza pe liberali de fraternizare cu dusmanul de moarte - PDL, in timp ce liderul liberalilor il catalogheaza pe Victor Ponta drept "imatur politic". Pana la sfarsitul anului au loc o serie de intalniri intre PSD si PNL, insa fara nici un rezultat. PSD propune liberalilor semnarea unei Aliante la tribunal insa discutia se finalizeaza cu reprosuri si de o parte si de cealalta.