Cum recunosti un oras medieval? Dupa raul care il traverseaza, dupa piata centrala, dupa castel si dupa catedrala. Ei bine, Turku, fosta capitala a Finlandei, le are pe toate. In orasul-port de 176 de mii de locuitori din sud-vestul Finlandei, medicii nu prescriu medicamente, ci cultura, soferii de taxi spun poezii, iar vanzatorii la supermarket canta atunci cand iti numara restul. Turku si capitala Estoniei, Tallinn, isi vor imparti in 2011 titlul de "capitala culturala europeana", titlu detinut si de Sibiu in 2007 si pe care Timisoara si l-ar dori in 2020.

Foto:

Programul capitalei culturale europene in 2011 merge dincolo de limitele culturii conventionale si include wrestling pe muzica de acordeon - Accordion Wrestling/Battle 2011, lucrari de arta contemporana pe fundul marii in cadrul proiectului Contemporary Art Achipelago si artisti cantand la flaut intr-o sfera gonflabila cat o cladire de patru etaje deasupra raului Aura - parte a proiectului Colourscape.

Organizatorii promit o ceremonie de deschidere spectaculoasa in weekend-ul 14-16 ianuarie, organizata de Walk the Plank, aceeasi companie din Marea Britanie care a realizat si show-ul omolog al Liverpool Capitala Culturala Europeana in 2008.

This Side, The Other Side

Intitulat "De aceasta parte, de celalata parte" -This Side, The Other Side, spectacolul va avea loc in apropierea santierului naval din Turku, unde au fost construite in ultimii doi ani cele mai mari nave de croaziera din lume: Oasis of the Seas si Allure of the Seas, acolo unde raul Aura se varsa in Marea Baltica.

Vor avea loc demonstratii pirotehnice si de acrobatie aeriana organizate pe un santier pe muzica unui cor cu 500 de membrii care vor purta salopete corespunzatoare. Scenariul complet este tinut secret, dar se stie ca temele in jurul caruia e construit show-ul sunt dragostea si focul - cu referire la marele incendiu din 1827 care a distrus trei sferturi din oras si care este, si pana azi, cel mai mare care a avut loc intr-o zona urbana in Scandinavia.

Si pentru ca Finlanda este tara cu 5,3 milioane de locuitori si peste 6,5 milioane de telefoane mobile, iar Nokia este o marca finlandeza, spectacolul inaugural va include si o conversatie telefonica.

O asemenea desfasurare de forte are nevoie de contributia a doua mii de persoane si va avea loc indiferent de vreme, a promis vineri, la Londra, Liz Pugh, producatorul show-ului. Iar conditiile meteo, intr-o luna de iarna in Finlanda nu sunt deloc de neglijat, daca ne gandim ca acum la Turku sunt -12 grade.

Cultura vindeca. Medicii prescriu medicamente si cultura

"Ati primit o reteta de cultura. Urmati cu atentie instructiunile", scrie pe cele 5.500 de recomandari medicale pe care doctorii le vor imparti pacientilor in spitale de-a lungul intregului an, impreuna cu reteta propriu-zisa de medicamente. Cel caruia i se indica un asemenea tratament poate preschimba reteta cu un bilet gratuit la unul din cele 50 de spectacole pentru care exista, in mod normal, un tarif de acces. Majoritatea sunt insa gratuite.

Organizatorii asteapta in 2011 peste doua milioane de vizitatori. In 2007, Sibiu a avut aproximativ 800 de mii. Bugetul total al Turku - 2011 Capitala Culturala Europeana este de 50 de milioane de euro, din care cea mai mare parte provine de la municipalitate si de la guvernul finlandez - cate 18 milioane si 3 de la sponsori. Sibiu a beneficiat de 13,4 milioane.

Turku a fost desemnat sa concureze pentru acest statut in 2006, devansand alte sase orase finlandeze. Trei din patru proiecte, din totalul de 150, au fost selectate in urma unui concurs deschis, inregistrand un record in istoria capitalelor culturale europene. In total vor avea loc peste 1.000 de evenimente individuale apartinand atat artisitilor finlandezi, cat si celor din afara tarii.

Programul "Capitala Culturala Europeana" se desfasoara incepand cu 1985 si, pana acum, 42 de orase au obtinut acest titlu.

Programul complet si informatii pentru turisti pot fi gasite pe site-ul capitalei culturale europene Turku.