Bucuresti. Romania. 9 februarie 2009. Formalitatile de infiintare sunt indeplinite si compania primeste autorizarea de functionare. Numele: Laveco Tax Consult SRL. Zece luni mai tarziu, se va schimba in Lamark Tax Planning Consult. Obiectul de activitate: "consultanta pentru afaceri si management". In practica, livreaza, la nivel regional, conturi offshore, firme internationale (IBC) si servicii de protectie a identitatii. Sediul operativ este pe Bulevardul Nicolae Titulescu, in Piata Victoriei, exact in biroul in care Kiss Laszlo Gyorgy acorda consultatii. Chiar daca nu figureaza direct in documentele societatii, avocatul offshore conduce afacerea. Oficial, SRL-ul bucurestean este controlat efectiv de Laveco Group Limited - o companie din Noua Zeelanda care detine 90% din participatii. Restul de 10% e trecut pe numele secretarei lui Kiss, Mariana Iordachescu.

INFOGRAFIC: Reteaua offshore Kiss-TaylorFoto: OCCRP

Citeste restul episoadelor din investigatia OCCRP:

ORGANIZED CRIME, INC. Bine ati venit in Industria Serviciilor pentru Crima Organizata

INCOGNITO: Kiss, "maestrul offshore"

VIDEO / FOTOGALERIE Kiss, in spatele gratiilor

Celula din Ruse

Manualul "oamenilor invizibili"

Accesul la informatii, "pericol extrem" in Seychelles

PKK si politicieni romani sub cupola offshore

Delaware, paradisul fiscal din Statele Unite

Ucraina se muta in paradisuri fiscale

Offshore-ul actionar din Noua Zeelanda este inregistrat in Auckland, 369 Queen Street - o adresa care, in mai putin de un an, va intra in atentia serviciilor de informatii occidentale. Firma subsidiara din Romania este administrata de Lu Zhang, o chinezoiaca naturalizata in Noua Zeelanda. Potrivit documentelor de constituire a SRL-ului, administratorul Lu Zang are mandat cu puteri nelimitate, valabil patru ani, pana in februarie 2013. N-a apucat sa-l duca la capat.

Bangkok. Thailanda. 12 decembrie 2009. Aeroportul "Don Muang" intra in stare de alerta cand trupele speciale ale politiei thailandeze incercuiesc avionul Ilyushin-76 aterizat pentru alimentare. Cei cinci membri ai echipajului, patru cazaci si un bielorus, sunt incatusati, iar aeronava este perchezitionata de la un capat la altul. Documentele de bord care pretind ca avionul transporta doar echipamente petroliere sunt false. Rand pe rand, cele 147 de containere din cala isi dezvaluie adevaratul continut: 35 de tone de explozibili, rachete anti-aeriene si lansatoare de racheta computerizate. Armamentul provine din Coreea de Nord si destinatia sa finala este Republica Islamica Iran. Bazata pe informatii furnizate de spionajul american, actiunea politiei thailandeze declanseaza o investigatie internationala sub auspiciile legislatiei pentru combaterea terorismului. Captura din Bangkok dovedeste ca embargoul ONU pentru export-import de armament, impus Coreei de Nord si Iranului in urma testelor nucleare, a fost violat. Stirea intra rapid pe fluxul marilor agentii de presa, fiind preluata pe toate meridianele. Anchetatorii urmeaza piste in Hong Kong, Spania, Georgia, Ucraina si Kazahstan. Ies la iveala conexiuni dintre avionul sechestrat in Thailanda si Alexander Zykov, un afacerist cazac acuzat ca a sprijinit logistic gruparea Hezbollah si conectat la cei mai temuti traficanti de arme din lume: rusul Victor Bout si sarbul Tomislav Dmanjanovic.

Totul are ca punct de plecare aceeasi adresa din Auckland, Noua Zeelanda: 369 Queen Street. Aici este inregistrata compania SP Trading Limited care opereaza avionul Ilyushin-76 implicat in trafic de arme nord-coreene. In acte, directorul firmei este tot chinezoiaca Lu Zhang, fosta vanzatoare de hamburgeri in Auckland.

Miami. Statele Unite. 17 martie 2010. Departamentul de Justitie anunta cea mai aspra sanctiuneimpusa vreodata unei banci americane pentru cea mai ampla spalare de bani din istoria legii federale "Bank Secrecy Act". Penalitatile sunt uriase: 160 de milione de dolari. Banca aflata in culpa este Wachovia Bank (acum, membra a grupului Wells Fargo).

Cum s-a ajuns aici? Intre 2004 si 2007, cartelurile de droguri mexicane au spalat, prin sucursalele Wachovia din Londra si Miami, o suma enorma: 424 miliarde de dolari. Banii proveneau de la centrele de schimb din Mexic ("casa de cambio"), care redirectionau banii cartelului Sinaloa. Drug Enforcement Administration (DEA) intra pe fir inca din 2005 si impreuna cu alte agentii guvernamentale urmaresc traseul miliardelor de dolari din Mexic. In 2006, britanicii de la Serious Organized Crime Agency (SOCA) se alatura investigatiei cu rapoarte privind incapacitatea bancii Wachovia de a-si monitoriza conturile. In 2007, rezultatele sunt spectaculoase: capturi record de 20.000 de kg de cocaina, trei dintre avioanele traficantilor confiscate, altul prabusit in Peninsula Yucatan sub tirul elicopterelor militare mexicane, creierul financiar al cartelului Sinaloa, Pedro Alatorre Damy - arestat, centrul sau de schimb, "Casa de Cambia Puebla" - inchis si conturile "Puebla" de la Wachovia - inghetate. Ultima care inchide cercul e banca americana care plateste scump ignorarea "Bank Secrecy Act".

"Masina de spalat bani" a cartelului Sinaloa include si patru companii din Noua Zeelanda: Keronol Ltd, Melide Ltd, Tormex Ltd si Dorio Ltd. Toate patru au conturi offshore deschise la banci din Riga, Letonia, de unde au transferat aproximativ 40 de milioane de dolari in contul "Puebla" de la Wachovia Bank, London branch. Initial, banii fusesera canalizati in Letonia de centrele de schimb mexicane, tot prin filiera Wachovia. Firmele-coaja din Noua Zeelanda sunt si ele inregistrate in Auckland, 369 Queen Street.

Noua Zeelanda. Auckland. 369 Queen Street. Pe vechea strada coloniala, devenita acum artera principala a celui mai mare oras din tara, cladirea Armatei Salvarii pare doar banala. Un sediu de corporatii, printre atatea altele ridicate in City Central Business, la doi pasi de City Hall si strajuita de Myers Park. La etajul 5, insa, in biroul firmei de consultanta GT Group, sunt arhivate secretele unor controversate tranzactii internationale. In spatele unei singure usi au fost constituite formal peste 2500 de companii offshore.

Printre ele, si cea care controleaza SRL-ul din Romania, condus de Kiss Laszlo Gyorgy. Tot aici, figureaza firma care opera avionul plin cu arme de contrabanda nord-coreene. La fel, si cele patru societati folosite de cartelul de droguri Sinaloa, in masiva spalare de bani transfrontaliera. Toate aceste IBC-uri mai au un element in comun: acelasi unic actionar. Se numeste VicAm Ltd si e o companie inregistrata pe Queen Street (363), intr-o cladire de vis-a-vis, unde functioneaza alt birou GT Group.

Aceeasi masca

Desi documentele publice emise de New Zealand Companies Office arata ca offshore-ul cu subsidiara in Romania, precum cele implicate in trafic de arme si spalare de bani sunt detinute 100% de VicAm Ltd, in realitate lucrurile stau altfel. (FACSIMILE: L-Group Ltd, SP Trading Ltd, Keronol Ltd)

VicAm este, de fapt, un serviciu "Proxy". Un serviciu clasic in industria offshore, furnizat de GT Group si menit sa ascunda beneficiarii de facto ai firmelor in spatele unor actionari nominali. Pentru ca substituirea identitatii este, pur si simpu, favorizata de lege in Noua Zeelanda (Companies Act, 1993).

De regula, chiar si in cele mai netransparente paradisuri fiscale, metoda "Proxy" de anonimizare a unei companii internationale este prezentata ca fiind o optiune. Dar Noua Zeelanda nu da nimanui de ales. Aici, optiunea "Proxy" devine necesitate. O incurajeaza legea: actionarul, persoana juridica sau fizica, trebuie sa fie rezident - altminteri se pierd facilitatile fiscale. Concret, un IBC din Noua Zeelanda care are in structura sa, in calitate de "Trustee" (Proxy, mandatar), o alta societate tot din Noua Zeelanda, nu este supus impozitarii pe profit. Deci, ca sa-si tina banii in buzunar, cetateanul strain care manevreaza un offshore neo-zelandez are nevoie de un interpus local. Efectul? Sistemul ii avantajeaza exact pe cei care au ceva de ascuns, impreuna cu agentii offshore care presteaza serviciul "Proxy" contra-cost. La randul sau, guvernul de la Wellington se multumeste cu impozitele platite de consultantii IBC, carora legislatia le infloreste afacerile. Si astfel, cei din urma, printre care si GT Group, infiinteaza companii speciale cu rol de paravan pentru proprii clienti. Una dintre acestea este si VicAm Ltd - singurul actionar nominal al 1089 firme din Noua Zeelanda, potrivit Complinet.

In rest, procedura de interpunere este standard. Intre benefeiciarul real al unui IBC si "Proxy-ul" care-l reprezinta in actionariat se semneaza documentul numit "Declaration of Trust" - un certificat in care mandatarul arata precis cine controleaza cu adevarat compania offshore. Acest act nu se inainteaza autoritatilor, asa cum, de altfel, nu se depun nici situatii financiare, audituri sau inregistrari de conturi. Toate acestea se pot pastra oriunde in afara tarii.

Prin urmare, in cazul firmei cu participatii in Romania si a celor anchetate pentru trafic de arme si spalare de bani, informatiile publice se opresc la VicAm Ltd. Iar VicAm este doar o masca pe care o poarta simultan mii de indivizi raspanditi in lume. Unii dintre ei sunt membrii crimei organizate.

Comandamentul offshore din Vanuatu

Republic of Vanuatu. Efate Island. Port Vila. Printre palmieri si cladirile exotice cu trei paliere, Rue Bougainville isi conduce turistii direct in golfuletul animat de langa portul de yachturi. Aici, in inima Pacificului de Sud, orasul racorit de briza oceanului are secretele lui. De la etajul 2 al Bougainville House in care GT Group (www.gtgroupoffshore.com) si-a stabilit cartierul general, pornesc firele invizibile care conecteaza offshore masters intr-un vast Babel financiar.

Unul dintre patronii retelei offshore este Ian Taylor. Adica, acelasi Ian Taylor care administreaza SRL-ul din Bucuresti, Lamark Tax Planning Consult, in care activeaza Kiss Laszlo Gyorgy.

GT Group a fost fondat in 1995 de tatal lui Ian Taylor, Geoffrey, 67. Nascut in Anglia, capul familiei Taylor a emigrat in Noua Zeelanda in anii 60. Atunci si acolo, tanarul contabil s-a specializat in subtilitatile legislative comerciale, punand bazele unui imperiu de consultanta offshore in Oceania. Acela a fost inceputul. Pacificul nu i-a ajuns, iar Taylor-Senior si-a extins afacerile in toate colturile lumii. In prezent, reteaua creata de el functioneaza din Statele Unite si Caraibe pana in Hong Kong, via United Kingdom si Insulele Seychelles. Ba chiar si in Hutt River Province Principality, nerecunoscut pe plan international, in care au fost autorizati sa formeze companii. In tarile unde nu au reprezentanta directa, GT Group lucreaza cu zeci de agenti registratari locali.

Familia Taylor isi coordoneaza interesele globale din discretul paradis fiscal Vanuatu Dar acolo, in micul arhipelag, este doar nucleul administrativ, pentru ca banii curg, in special, din Noua Zeelanda, Statele Unite si Europa. Pana si pagina de web a GT Group a fost inregistrata pe un server din Central District, Hong Kong.

Intre timp, veteranul offshore Geoffrey Taylor a predat comanda fiilor sai, Ian si Michael Taylor.

Serviciul de familie

Potrivit documentelor oficiale, VicAm Ltd a fost infiintata pe 13 februarie 2002 cu un singur scop: "furnizeaza servicii nominal numai clientilor GT Group". Cel care a depus aplicatiile legale pentru inregistrarea companiei a fost Geoffrey Taylor, fondatorul firmei de consultanta offshore GT Group. Tot el a fost si primul actionar al VicAm.

Ulterior, prin schimbari succesive, controlul Vicam este preluat, pe rand, de toti membrii familiei Taylor, pana cand firma-mama, GT Group Limted, intra 100% in acte in timp ce o angajata a grupului, Nesita Manceau este numita director. Geoffrey Taylor ramane in scripte pana pe 8 septembrie 2009, inca o luna si jumatate dupa ce Michael, fiul sau, inscrie firma SP Trading Ltd (22 iulie) care avea sa fie implicata in trafic de armament si protejata de VicAm.

Scandalul armelor de contrabanda precipita retragerea formala a GT Group din VicAm, compania "Proxy" fiind preluata total in documente de Nesita Manceau, un expert offshore care traieste in Makati City, Phillipine (anterior, a locuit in paradisul fiscal din Vanuatu, unde este inregistrat GT Group). Rocada se face in iulie 2010, iar documentele sunt intocmite de Michael Taylor, fratele lui Ian Taylor.

Ancheta intenationala generata de avionul sechestrat in Thailanda si presiunile media i-au determinat pe membrii familie Taylor sa adopte o pozitie publica la sase zile dupa incidentul din Bangkok. Intr-un comunicat, Ian Taylor sustine ca "(...)GT Group Limited nu este responsabil pentru operatiunile sau activitatile companiilor offshore pe care le inmatriculeaza(...)" si admite ca a furnizat servicii de actionariat si manangement nominal in cazul firmei implicate in trafic de armament. (FACSIMILE: reactie GT.pdf)

Paravan pentru 20 de dolari

Povestea chinezoaicei Lu Zang, 28, arata care pot fi consecintele unei legislatii offshore fara instrumente de control. Cu 10 luni in urma, cand armele nord-coreene trimise in Iran au detonat un scandal international, Lu Zang era directorul firmei SP Trading care gestiona avionul Ilyushin-76.

Tot cu 10 luni in urma, Zang administra in Romania si firma de consultanta offshore, Laveco Tax Consult SRL. In paralel, chinezoiaca isi juca rolul de director nominalizat in alte zeci de firme din Auckland sau din lume. Numele Lu Zhang aparea in pozitile-cheie ale unor afaceri atat de complexe, ramificate pe toate continentele, incat emigranta chineza parea sa fi sarit direct in Topul Forbes cand, in realitate, ea era un simplu angajat la un Burger King din Auckland. Totul, insa, era un joc al aparentelor.

Lu Zhang n-a calcat in viata ei in Romania. Totusi, in anul 2009, figura oficial ca administrator al Laveco Tax Consult SRL, chiar din momentul infiintarii firmei. Documentele depuse la Registrul Comertului din Bucuresti si consemnate de Monitorul Oficial al Romaniei atesta numele ei in pozitia de management. In realitate, compania este condusa de avocatul offshore Kiss Laszlo Gyorgy, asa cum reporterii OCCRP au constatat la fata locului. Chinezoiaca e doar un nume in hartii, dupa care se ascunde decidentul real. In Romania, adminstratorii poarta raspunderea legala a firmei.

Lu Zhang a intrat in atentia autoritatilor internationale in decembrie 2009, imediat dupa ce politia thailandeza a confiscat armele de contrabanda pe aeroportul din Bangkok. Oficial, Zhang era directorul SP Trading Ltd, offshore-ul neo-zelandez care inchiriase avionul Ilyushin-76 special pentru acel transport. Din acest motiv, chinezoaica a fost printre primii oameni audiati in ancheta.

A devenit clar ca femeia era doar un pion in ecuatie, dar scandalul a obligat-o, oricum, sa suporte rigorile legii. Verificarea tuturor companiilor din Queens Street 369, a adus-o pe Lu Zhang in fata instantei cu 75 de capete de acuzare pentru fals in declaratii. Imigranta chineza a fost ]nvinuita ca in formularele de inscriere a societatilor la Companies Office, si-a dat gresit coordonatele personale: in locul adresei de domiciliu, femeia a trecut-o pe cea de la birou (Queen Street, 369). Procesul s-a transat la Auckland District Court, unde Lu Zhang a contestat 55 de acuzatii, pledand vinovata pentru restul de 20.

Pe acest fond, in martie, Zhang le-a povestit ziaristilor de la Stuff.co.nz ca primea in jur de 20 de dolari pentru fiecare companie in care aparea ca director nominalizat. " Nu era foarte mult bani, iar asta era doar o parte a slujbei mele. Eu doar indosariam toate documentele, verificam e-mail-urile si asiguram ordinea si curatenia in birou."

Lu Zhang s-a angajat in 2008 la firma Global Fin Net, o subsidiara a holdingului de consultanta offshore GT Group, care functioneaza in biroul din 369 Queen Street, Auckland, si serveste drept sediu virtual pentru 2500 de companii. Cel care a recrutat-o pe Lu Zhang a fost chiar Geoffrey Taylor, fondatorul GT Group. Atunci, avocatul offsore i-a explicat ca rolul ei in afacere este sa infiinteze companii inainte ca acestea sa fie vandute oamenilor de peste ocean.

Dupa ce a izbuncit scandalul si politia a luat-o la intrebari, Lu Zhang a demisionat de la GT Group, impreuna cu sotul ei care lucra pe post de contabil pentru Taylor. Automat, numele ei a fost radiat din toate companiile aflate sub umbrela GT Group. Si inclusiv din functia de administrator al SRL-ului Lamark din Romania, unde a fost inlocuita de Ian Taylor, fiul lui Geoffrey si unul dintre patronii GT Group.

In SP Trading, firma care opera avionul din Bangkok, Zhang a fost inlocuita, pe 22 ianuarie, cu alt "director nominal": un anume Leo Doro Basil, rezident in Vanuatu.

Deznodamantul in cazul Lu Zhang e sec. Dupa ce a semnat in actele a zeci de afaceri internationale, femeii nu i-a mai ramas decat sa-i spuna reporterului de la Stuff.co.nz : "Voi pleda vinovat pentru ca trebuie sa platesc ipoteca, avocatul si nu vreau sa cazuzez mai mult stress familiei mele."

Regrupare pe axa Bucuresti-Auckland

Unda de soc a "Bangkok-Gate" a afectat si intreprinderea de consultanta offshore condusa de Kiss Laszlo Gyorgy in Romania. Imediat dupa ce chinezoiaca Lu Zhang a demisionat din reteaua GT Group & Global Fin Net, ea a fost inlocuita de insusi Ian Taylor in functia de administrator al SRL-ului din Bucuresti. Aproape simultan s-a schimbat si numele societatii din "Laveco Tax Consult" in actualul "Lamark Tax Planning Consult".

O operatie similara s-a executat si in Auckland, pe 8 februarie 2010: IBC-ul neo-zeelandez Laveco Group Limited - actionar majoritar (90%) in firma romaneasca - si-a modificat numele in Lamark Group Limited. Compania offshore a fost infiintata pe 15 iunie 2006 de GT Group, anonimizata prin intermediul VicAm si are sediul virtual pe aglomerata Queen Street. In permanenta, directorul acesteia a fost Ian Taylor, partenerul lui Kiss Laszlo Gyorgy. (FACSIMILE: directorLAMARK/shareholderLAMARK)

Lamark Group Limited (ex - Laveco Group Limited) din Auckland are cont offshore la banca Rietumu din Letonia. Astfel, banii pe care consultantul Kiss ii castiga in Carpati ajung pe filiera actionarului neo-zelandez direct intr-una dintre cele mai secretizate jurisdictii bancare europene. Deschiderea de conturi in tarile baltice este o practica uzuala a GT Group. De pilda, firma SP Trading a platit inchirierea avionului Ilyushin-76 din contul sau de la sucursala Sampo Bank din Estonia, iar cele patru companii care au spalat banii cartelului mexican de droguri Sinaola au folosit tot conturi letone.

  • Cine se ascundea dupa Lu Zhang

Pas cu pas, anchetatorii i-au identificat pe cei care intermediau armament intre Coreea de Nord si Iran - tari supuse sanctiunilor internationale. Cu cinci luni inainte de incidentul din Bangkok, pe 22 iulie 2009, a fost infiintata la Auckland, SP Trading Ltd., la cererea unui aghiotant al lui Alexander Zykov - magnat local in domeniul transporturilor din Kazahstan. Zykov detine compania de cargo aerian East Wings din Shymkent - oras de la marginea stepei cazace care a mostenit un aeroport militar din era sovietica. Deloc intamplator, patru dintre membrii echipajului de pe Ilyushin-76 sunt originari din Shymkent, iar in momentul arestarii lor in Bangkok lucrau pentru East Wings, societatea lui Alexander Zykov. Nu este prima data, insa, cand numele lui Zykov apare conectat la grupari teroriste. Un raport al U.N. Security Council din noiembrie 2006 dezvaluie ca o firma detinuta de Svetlana Zykova, sotia lui Zykov, a furnizat avionul care a transportat voluntari somalezi sa lupte de partea militiilor Hezbollah impotriva Israelului, in timpul razboiului din Liban. Initial, paramilitarii somalezi fusesera antrenati in taberele de instructie din Libia si Siria, unde fusesera dusi cu acelasi avion.

La rindul ei, aeronava Ilyushin-76 sechestrata in Thailanda este proprietatea societatii Overseas Trading FZE, patronata tot de nevasta lui Alexander Zykov si inregistrata in Sharjah (UAE). Batranul avion rusesc a fost manipulat, in mai multe etape, de o retea intortocheata de firme. Cercetarile "Stockholm International Peace Research" au relevat ca aeronava care ar fi trebuit sa aterizeze cu armele nord-coreene pe aeroportul "Mehrabad" din Teheran, are 30 de ani de istorie tumultoasa. Inainte sa incapa pe mana familiei Zykov, a zburat pentru firma Beirbars din Kazahstan. Beibars este conectata la numele dealer-ului de arme sarb, Tomislav Dmanjanovic. Rapoartele U.N. il acuza pe Dmanjanovic ca a vandut ilegal armament in Libia, Congo si Liberia. Contrabandistul sarb este unul dintre apropiatii lui Viktor Bout, celebrul traficant rus de arme (inchis in Thailanda). Printre altele, cei doi au avut in comun si aparatul Ilyushin-76, pe care Dmanjanovic l-a preluat de la Centrafrican Airlines si AirPass Swaziland - firmele lui Bout, prin care acesta a alimentat cu arme razboaiele civile din Sierra Leone, Ciad, Sudan, Congo, Liberia, Burundi etc.

  • Omul din Seychelles

Stella Port-Louis este un alt de "proxy" extrem de prolific, folosit de GT Group. Desi locuieste in Victoria, capitala insulelor Seychelles, tanara de 30 de ani apare ca director nominal in 338 de companii neo-zeelandeze, inregistrate la pe Queen Street, 369, Auckland. Patru dintre acestea, Keronol Ltd, Melide Ltd, Tormex Ltd si Dorio Ltd, au spalat 40 de milioane de dolari, in 2007, pentru cartelul de droguri Sinaloa.

Investigatia DEA a scos la lumina amploarea operatiunilor prin care traficantii de cocaina au "albit" 424 de miliarde de dolari in perioada 2004-2007, profitand de sistemul deficitar al bancii Wachovia de a-si supraveghea propriile conturi. Potrivit FINTRAC, artizanii celei mai mari spalari de bani din istoria moderna a Statelor Unite au folosit trei tehnici principale: "transferuri bancare multiple in acelasi cont si in aceeasi zi, depozite cash cu 50% mai mari decat in mod uzual si traveller's cheques cu marcaje neobisnuite."

In tot acest angrenaj transfrontalier, cele patru firme din Auckland, cu conturi offshore deschise in Letonia, au fost folosite pe post de "filtru" financiar. "All transferred approximately US$40 million from their respective accounts to Wachovia in London. In addition, the Sinaloa cartel funnelled money to the Latvian bank accounts through Wachovia, via the Mexican exchange houses", conchide FINTRAC. Infiintate toate in 2007, companiile compromise pentru spalare de bani sunt suspendate in prezent.

Stella Port-Louis, directorul lor nominal, este expert offshore si lucreaza pentru Lotus Holding Company Ltd - un agent registratar din insulele Seychelles. Noua Zeelanda nu e singurul paradis fiscal in care presteaza: Port-Louis a fost directorul nominal a peste100 IBC din statul american Wyoming - jurisdictie offshore similara cu cea din Delaware.