Demersul opozitiei de a debarca Guvernul Boc este cotat chiar de membrii PSD si PNL cu sanse mici de reusita. PSD, PNL si PC au nevoie de 235 de voturi pentru motiunea de cenzura, iar negocierile cu parlamentarii PDL, UDMR si cei ai Minoritatilor au esuat. Dezbaterea motiunii debuteaza pe fondul bataliei orgoliilor dintre Victor Ponta si Crin Antonescu. Lipsa unei strategii coerente care sa cuprinda un program de guvernare cu masuri anti-criza, un cabinet de ministri si un premier i-a indepartat chiar si pe cei dispusi sa paraseasca puterea si sa voteze in favoarea motiunii de cenzura. Mai mult, Ponta si Antonescu se ataca public si deja isi paseaza reciproc esecul motiunii.

Divergentele dintre PSD si PNL au scazut sansele inlaturarii Guvernului si adoptarii motiunii de cenzura. Victor Ponta si Crin Antonescu s-au razboit in ultima saptamana pentru a demonstra care este mai puternic din punct de vedere politic. Cu doua zile inaintea motiunii de cenzura, nu au reusit sa cada de acord in privinta nominalizarii premierului si a ofertei de guvernare post motiune.

Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro ca divergentele intre cei doi lideri au radacini mai vechi. Prima disensiune intre cele doua partide de opozitie a fost amanarea depunerii motiunii de cenzura pana dupa congresul PSD. Liberalii ar fi reprosat social democratilor la sedinta de luni ca motiunea de cenzura trebuia depusa in septembrie, cand democrat-liberalii aveau probleme reale in interiorul Coalitiei.

"Ne-au tratat intodeauna ca pe un partid mic. Ponta a incercat in permanenta sa-si atraga capital electoral pe povestea motiunii de cenzura si nu a cedat nici o clipa orgoliului ca este mare presedinte de partid. Cu o saptamana inaintea motiunii de cenzura a fost plecat din tara si nu s-au putut pune bazele strategiei si ofertei de guvernare. Trebuia sa oferim celor dispusi sa voteze motiunea de cenzura o alternativa, un program comun, un premier si un eventual cabinet. Ponta nici n-a vrut sa auda despre astfel de discutii", au declarat sursele liberale.

Ruptura PSD - PNL

La ultimele sedinte cu PSD-ul, liberalii au comunicat ca, in lipsa unui guvern de criza conturat si a unei strategii, vor fi pierdute voturile in favoarea motiunii. Social-democratiii au amanat discutiile si au insistat ca acestea sa fie finalizate dupa votul motiunii de cenzura.

Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro ca proasta colaborare cu PSD l-a determinat pe Crin Antonescu sa-si doreasca sa rupa orice legatura cu acestia. "Dupa motiunea de cenzura drumurile liberalilor se vor desparti de cele ale PSD. Nu mai are rost sa participam la astfel de actiuni impreuna", ar fi transmis Antonescu propriilor oameni.

De partea cealalta, parlamentarii PSD recunosc ca a fost o lupta surda a orgoliilor celor doi lideri. Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro ca liderii social-democrati au fost deranjati de turul de forta pe care l-a facut Crin Antonescu pe la televiziuni. Aceleasi surse sustin ca Victor Ponta s-a plans de faptul ca liberalii nu s-au implicat deloc in negocierile pentru atragerea voturilor la motiunea de cenzura.

Surse de la varful PSD au declarat pentru HotNews.ro ca stagnarea PSD-ului in sondaje si cresterea constanta a PNL i-a determinat pe social-democrati sa nu cedeze teren in fata partenerilor de Opozitie. "In calitate de principal partid de opozitie, PSD are tot dreptul sa nominalizeze premierul unui viitor Guvern de opozitie. Tactic, pentru PSD ar fi fost o lovitura de imagine sa accepte un premier impus de liberali", a explicat un lider PSD sub protectia anonimatului.

Razboiul orgolililor Ponta versus Antonescu

In urma cu o sapatamana presedintele PNL Crin Antonescu anunta public ca PNL are trei oferte pentru postul de premier. Anuntul l-a deranjat pe seful social-democratilor Victor Ponta care plecat din tara i-a dat replica ironica partenerului de opozitie pe blog.

  • Victor Ponta, pe blog: "Pozitia lui Crin Antonescu, desi previzibila, tinand cont de antecedentele sale politice, tot reuseste sa ma uimeasca. Faptul ca cei care ii preiau declaratiile o fac extrem de superficial si neserios nu este o scuza sa se comporte in acelasi mod! Cum anunti la presa ca ai trei propuneri de prim-ministru si te astepti ca PSD chiar sa te ia in serios?". 
  • Crin Antonescu: "Nu e vorba despre o disputa, ci despre faptul ca noi incercam sa maximizam sansele acestei motiuni de cenzura printr-o constructie alternativa pe care s-o avem imediat la indemana daca motiunea trece, in vreme ce tactica PSD pare a fi alta. (...)Cand vrei sa convingi niste parlamentari, niste formatiuni politice, sa treaca dintr-o parte in alta, trebuie sa le oferi un proiect. Despre asta e vorba si nu despre vreo hara intre mine si PSD, dl Ponta sau alt martir al miscarii socialiste" (Sursa: Mediafax)
  • Victor Ponta: "Altii au fost la zece emisiuni la televizor, noi ne-am facut treaba. Cred ca noi, in acest moment, am obtinut deja vreo zece voturi. (...) Vreau sa le multumesc organizatiilor care au primit parlamentari de la PDL in aceasta perioada. Noi am luat parlamentari, altii au fost pe la televizor" (Mediafax)
  • Crin Antonescu: "As spune ca in momentul asta, asa cum se prezinta lucrurile, e o probabilitate de 55 la suta ca motiunea sa nu treaca. Cred ca sansele ei ar fi fost sau ar fi mai mari pentru ca in fond mai e timp, daca noi opozitia am fi lucrat la solutii alternative. Cu alte cuvinte, in momentul in care parlamentarii toti aveau a se pronunta sa aiba in minte si continuarea in eventualitatea caderii guvernului Boc" (Sursa: Europa FM)
  • Victor Ponta: "Cand te duci la o batalie, si noi miercuri ne ducem la o batalie, te duci cu gandul de a o castiga si de a face tot ce tine de tine ca sa castigi acea batalie. Daca anunti cu trei zile inainte ca tocmai ai luat bataie si incepi sa te justifici ca nu tu esti de vina, e un stil de a face politica pe care noi, cei de la PSD, nu il avem. Noi am fost obisnuiti sa castigam batalii sau, sigur, sa le pierdem, fara a da vina pe cineva. Eu consider ca orice discutie publica intre noi si liberali este in avantajul lui Traian Basescu si al celor de la PDL". (Sursa: Mediafax)

Conform Constitutiei, pentru ca un Guvern sa cada iar motiuna de cenzura sa aiba sanse de reusita sunt necesare jumatate plus unu din numarul de mandate. Dupa decesul deputatului Ioan Timis si nevalidarea unui nou deputat, pentru motiunea de cenzura sunt necesare 235 de voturi pentru. In prezent PSD, PNL si PC au 214 mandate. Negocierile cu reprezentantii Minoritatilor si cei ai UDMR au esuat.

Victor Ponta a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca PSD ar mai avea nevoie doar de cateva voturi: „În acest moment mai avem nevoie de doar patru voturi să dărâmăm Guvernul Boc. De câteva zile discutăm cu diverşi parlamentari PDL şi UNPR”, a declarat Ponta citat de agentia Mediafax. Dupa decizia senatorului independent Liviu Campanu de a vota motiunea, Ponta a declarat ca opozitia mai are nevoie de trei voturi pentru a trece.

Presedintele UDMR Marko Bela a anuntat ca parlamentarii sai vor fi prezenti in sala, insa nu vor vota. Liderul Minoritatilor a declarat public ca pentru a evita speculatiile si acuzatile parlmentarii sai nu vor fi prezenti in sala la votul motiunii de cenzura.

Surse din interiorul PDL sustin ca in favoarea motiunii de cenzura ar putea sa voteze deputatii Mircea Giurgiu, Daniel Oajdea, Mihaela Sandru si Andrei Sava. Contactat de HotNews.ro, Daniel Oajdea a declarat ca nu s-a decis daca voteaza sau nu in favoarea motiunii. "Inca astept un program de guvernare din partea opozitiei si o propunere de premier. Daca nu vor prezenta o strategie coerenta probabil ma voi abtine de la vot" a explicat Oajdea.

Deputatul PDL de Ilfov, Mihaela Sandru a declarat pentru HotNews.ro ca este nemultumita de Guvern, dar ca nu-i plac metodele PSD-PNL de a scoate oamenii in strada. "Nu-mi place ca se fac presiuni si se vor scoate oamenii in strada. Da, sunt nemultumita de actualul Guvern dar nici nu vreau sa se spuna ca am votat motiunea de cenzura din cauza presiuni sindicalistiilor. Acum nu mai stiu daca voi vota sau nu", a explicat Sandru.

La cele 214 voturi pe care le detine Opozitia se pot adauga si cei 7 parlamentari independenti printre care Tudor Ciuhodaru, Ioan Muntean, Liviu Campanu (care a anuntat ca paraseste UNPR), Nicolae Stan si Calin Potor. Teoretic, opozitia ar detine 225 de voturi in favoarea motiunii, insuficiente insa. Pentru ca motiunea sa treaca, opozitia are nevoie de 235 de voturi.

De asemenea, PSD va avea si cativa absenti la votul pe motiunea de cenzura printre care se numara senatorul Catalin Voicu, deputatul Vasile Bleotu si Victor Surdu.