Lansarea paltformei crestin-democrate a ministrului Teodor Baconschi vine in contextul in care in PDL apele sunt tulburi iar lupta pentru conducerea partidului a inceput deja. Evenimentul, la care a fost invitat si presedintele Traian Basescu, este pista de lansare pentru ascensiunea ministrului de externe spre varful PDL. Potrivit unor surse din partid, Baconschi tinteste functia de prim-vicepresedinte si ar fi sustinut de catre garda veche a partidului Vasile Blaga si Adriean Videanu. Pe de alta parte, garda noua a partidului reprezentata de Elena Udrea, Gheorghe Falca, Sever Voinescu, Roberta Anastase se arata, formal, deschisa la proiectul lui Baconschi. Sursele citate sustin ca noua grupare nu se teme de posibila ascensiune a acestuia pentru ca mai intai trebuie sa confirme ca lider politic pentru a fi acceptat de democrat liberali.

Teodor BaconschiFoto: AGERPRES

Ministrul de Externe si fost consilier prezidential, Teodor Baconschi isi lanseaza miercuri platforma crestin-democrata si anunta infiintarea Fundatiei Crestin-Democrate. Printre membrii fondatori se numara si trei parlamentari PDL: deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al culturii, si senatorii Sorina Placinta - ex-ministru al tineretului si Serban Radulescu; dar si intelectuali ca Bogdan Tataru-Cazaban - fost consilier pentru Culte la Cotroceni, Adrian Papahagi, Radu Preda si Petre Guran.

Baconschi s-a inscris in PDL in urma cu doua saptamani si intentioneaza sa se prezinte la Congresul PDL de anul viitor cu proiectul de reformare a partidului cuprins in platforma crestin-democrata.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca Teodor Baconschi are planuri mari si tinteste functia de prim vicepresedinte in PDL. La anuntul intrarii in PDL, Baconschi declara ca "partidul trebuie consolidat" si, "are nevoie de voci noi, de oameni capabili sa fie purtatorii de mesaj ai Romaniei europene".

Aspiratiile lui Baconschi in forul de conducere al PDL apar in contextul in care au inceput luptele interne pentru influenta si conducerea partidului. Sursele citate sustin ca Vasile Blaga si Adriean Videanu il sustin si il promoveaza pe Baconschi pentru a-si recastiga sfera de influenta in partid.

  • Vasile Blaga, pentru Evenimentul Zilei: "Da, eu il sustin. Am vorbit cu domnul Baconschi, sa vad exact proiectul lui. Am discutat principiile generale, dar vreau sa vad exact, mai in detaliu, ce are in plan". 
  • Adriean Videanu, interviu TVR: "E un intelectual rasat pe care il stim cu totii si eu cred ca poate sa aduca un plus PDL in ideea de a capacita acest curent crestin-democrat".

Intentia lui Baconschi de a candida la functia de prim-vicepresedinte poate interfera aparent cu cea a actualului prim-vicepresedinte Adriean Videanu. Sursele citate sustin ca Videanu il sustine pe Baconschi dar, in aceleasi timp, doreste sa-si mentina functia actuala. Garda veche ar miza ca Baconschi sa preia cea de-a doua functie de prim-vicepresedinte detinuta in prezent de Theodor Stolojan.

Pe de alta parte, exista posibilitatea ca statutul partidului sa fie modificat la urmatorul Congres, astfel incat sa fie introduse mai multe functii de prim-vicepresedinti. Presedintele Traian Basescu a facut o astfel de propunere catre PDL la mijlocul anului si a fost preluata de reformistii Elena Udrea, Roberta Anastase si Sever Voinescu.

Cum reactioneaza gruparea Falca-Udrea

Intrarea in scena a lui Baconschi si dorinta acestuia de a candida la o functie in conducerea PDL pare sa nu-i deranjeze pe reformistii grupati in jurul Elenei Udrea si Gheorghe Falca. Sursele HotNews.ro sustin ca reprezentantii noii grupari nu vad un pericol in candidatura lui Baconschi si asta pentru ca, inainte de toate, acesta trebuie sa castige increderea democrat-liberalilor ca poate deveni un veritabil lider politic.

"Multi dintre colegii mei nu sunt dispusi deocamdata sa-si angajeze viitorul politic pe mana unui intelectual. Inainte de a deveni un lider de partid trebuie sa confirme in confruntarea politica si sa castige popularitatea si increderea membrilor de partid", a declarat un democrat-liberal sub protectia anonimatului.

Oficial reformistii saluta intrarea in politica a ministrului de Externe si cel putin la nivel declarativ lauda infiintarea platformei crestin-democrate.

  • Sever Voinescu, pentru HotNews.ro : "Consider ca initiativa domnului Teodor Baconschi este binevenita pentru partid si sper sa avem mai multe discutii pe ideologie si reformarea PDL. Salut aceasta initiativa si abia astept sa vad maine ce ne va prezenta." 
  • Roberta Anastase, pentru HotNews.ro: Dupa cum stiti PDL face parte din PPE si un astfel de demers nu face altceva decat sa intareasca partidul si sa creeze o dezbatere constructiva in interior. Orice miscare de genul asta aduce un plus de analiza si totodata, de solutii pentru PDL. Am sa particip cu mult interes si domnul Baconschi are toata sustinerea colegilor sunt convinsa de asta."

Rezerva reformistilor in declaratii este explicabila in contextul in care presedintele Traian Basescu gireaza intrarea in politica a lui Baconschi prin prezenta la eveniment. Totodata, Basescu declara intr-un interviu acordat B1TV ca Baconschi este unul din posibilii prezidentiabili la alegerile din 2014: "M-as uita, de asemenea, oameni de gen Preda, de gen Baconschi, de gen Monica Macovei, Sever Voinescu, si-a enumerat Basescu, variantele sale de prezidentiabili, precizand ca sunt oameni care au venit de curand in politica, s-au alaturat PDL-ului, dar depinde daca ii va gira partidul la urmatorul Congres, la inceputul anului 2010."

Lupta in PDL pe functii incepe sa se ascuta. Tabara reformista are planuri mari si doreste sa obtina cat mai multe functii in conducerea PDL. Candidatura lui Baconschi pentru functia de prim-vicepresedinte nu ar interfera prea mult posturile cheie dorite de noua garda. Sursele citate sustin ca Elena Udrea ar viza un post de vicepresedinte PDL si sefia organizatiei PDL Bucuresti in timp ce Gheorghe Falca ar tinti functia de secretar general, functie detinuta in prezent de Vasile Blaga.

Aranjamentele reformistilor l-au alertat pe Vasile Blaga care intr-un interviu acordat cotidianului Gandul a declarat ca este posibil sa candideze la presedintia PDL, "daca lucrurile vor evolua spre o tensionare a relatiilor din partid". Vasile Blaga: "Voi candida cu siguranta la noul congres. Nu mi-am dorit niciodata sa candidez la presedintia partidului. Nu stiu cum vor evolua lucrurile, dar voi candida cu siguranta pentru o functie in partid(...) O sa vad cum evolueaza lucrurile, dar functia pe care in mod normal as dori sa candidez e cea de secretar general."