​Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca la inceputul anului s-a intalnit cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, afirmand ca a discutat probleme de ordin general si ca nu stie sigur daca se afla in spatele postului Publica TV, deschis la Chisinau in primavara acestui an. Filat a evitat sa dea detalii despre continutul discutiilor, dar a spus ca Sorin Ovidiu Vantu ”a avut intalniri practic cu toti liderii politici din Republica Moldova”. Alte declaratii facute de premierul Filat in interviul pentru HotNews.ro

Vlad FilatFoto: Agerpres
  • In orice situatie, exclud colaborarea cu Partidul Comunistilor
  • Imi doresc sa fiu favoritul republicii Moldova si a celor care aleg in republica Moldova
  • Vlad Filat are o relatie buna, de lucru, cu premierul rus, Vladimir Putin

Rep: Domnule prim-ministru, Alianta pentru Integrare Europeana va avea, fiecare partid din Alianta, un candidat propriu la prezidentiale. De ce?

Vlad Filat: In primul rand nu am luat asemenea decizie. Spuneam ca urmeaza sa meditam. Trebuie sa facem calculele necesare pentru ca dupa participarea la alegeri in toamna acestui an sa obtinem rezultat maxim.

Rep: Dar balanta inclina in clipa de fata ca fiecare partid sa mearga cu un candidat propriu.

VF: Haideti sa vedem, de fapt, cum stau lucrurile. Trebuie sa pornim de la a identifica solutia cea mai buna, cum vom participa in alegerile parlamentare. Deoarece, in cazul in care vom participa separat, fiecare partid, in dorinta de a obtine un rezultat cat mai bun, va avea nevoie si de un candidat la presedintie. Este absolut minunat sa consideram ca este posibil sa obtii un rezultat pentru parlament in cadrul unui scrutin, concomitent vorbind ca ar fi bine sa voteze candidatul altui partid care oricum participa. Eu v-am dat acest exemplu pentru a aproba necesitatea discutiilor in vederea identificarii optiunii celei mai eficiente.

Rep: Pentru ce ati opta in momentul de fata?

VF: Daca este pentru ce functie as opta eu personal, o sa raspund ca nu m-am batut niciodata pentru o functie sau alta. Am ales, atunci cand a fost nevoie, sa-mi asum responsabilitati. Si de aceasta data voi proceda la fel. Pentru mine este important ca Republica Moldova, in urma acestor alegeri, sa aiba o guvernare democratica, dar daca este sa vorbim mai direct, sa aiba o guvernare liberal-democrata, sa poata oferi solutii tarii. La ora actuala n-o sa va dea nimeni un raspuns exhaustiv asupra formulei de participare la aceste alegeri.

Rep: In ultimele luni au aparut contre in presa moldoveana intre Filat si Ghimpu. Unii analisti vorbesc despre pericolul destramarii AIE. Cum comentati?

VF: Eu nu doresc sa comentez asemenea analize. Deoarece, atunci cand apar divergente, nu inseamna obligatoriu ca aceasta duce la distrugerea unei aliante. Vom asista si in continuare la puncte diferite asupra unor probleme importante care tin de interesul larg al societatii. Vedeti, functia pe care o detin eu ma obliga sa am un anumit comportament si eu imi voi mentine acelasi trend de pana acum.

Rep: Cu cine ati colaborat mai bine la guvernare, cu partidul d-lui Ghimpu, cu Marian Lupu?

VF: Nu fac diferentieri intre aceste doua partide. Sunt partide cu care guvernam, suntem parteneri si eu sunt multumit de modul in care, in parteneriat, asiguram guvernarea tarii.

Rep: Luati in calcul o eventuala intrare la guvernare cu Partidul Comunistilor?

VF: In nici un caz. Eu am mai fost in situatia in care sa comentez speculatii. Noi, ca partid, nu avem nimic in comun cu acest partid care iarasi nu are nimic in comun cu interesul cetateanului din Republica Moldova. Si actiunile noastre sunt indreptate in a obtine un rezultat care sa ofere guvernare liberal democrata tarii, dar nu posibilitati de combinatii in acest partid.

Rep: Deci in orice situatie, excludeti orice guvernare cu PCRM?

VF: In orice situatie, exclud colaborarea cu partidul comunistilor.

Rep: Kommersant scrie ca Vlad Filat si Marian Lupu sint favoritii Moscovei in alegeri prezidentiale si ca Vlad Filat are o relatie de deschidere cu Moscova. Cum comentati asta?

VF: Nu stiu cum sa comentez. Vlad Filat are o relatie buna, de lucru, cu premierul rus, Vladimir Putin. Si acest lucru este absolut necesar pentru a rezolva un sir de probleme pe care le are republica Moldova in relatiile cu aceasta tara si un sir de probleme pe care le are republica Moldova in interior, care ar putea sa fie rezolvate mai rapid prin implicarea Rusiei. Or, daca este sa ne uitam mai larg, eu am relatii foarte bune cu majoritatea liderilor europeni, si aceasta este absolut firesc sa fie. Eu sunt favoritul Republicii Moldova si imi doresc sa fiu favoritul Republicii Moldova si al celor care aleg in Republica Moldova.

Rep: Publicatia scrie ca acum, in iunie, va veti intalni din nou cu Vladimir Putin. A speculat aceste intalniri pentru a va descrie drept favorit sau aveti o relatie speciala cu administratia de la Kremlin?

VF: Nu am relatii speciale, avem relatii bune si aceasta relatie ne permite sa discutam si sa gasim solutii in rezolvarea problemelor in relatiile bilaterale. In luna iunie sper sa reusim sa avem aceasta intalnire, de aceasta data una bilaterala, intalnirea pe care am avut-o la sfarsit de luna mai a fost una in cadrul reuniunii a sefilor de guvern din Comunitatea Statelor Independente. Avem nevoie de o discutie plina in cadrul unei vizite bilaterale si sper sa se intample acest lucru.

Rep: Ce ar fi atat de important acum de discutat pentru aceasta noua intalnire?

VF: Foarte multe lucruri. In primul rand, sa ducem la bun sfarsit ceea ce am inceput. Sa asiguram in implementare toate angajamentele luate pana in prezent. Eu imi doresc sa ducem la bun sfarsit si cat mai rapid, cu atat mai bine, modul in care sunt inregistrati cetatenii Republicii Moldova in Federatia Rusa. Deci sa trecem de la cele trei zile pe care le au la dispozitie la ora actuala oamenii nostri la 30 de zile, si de altfel nu reprezinta aceasta o facilitate, ci o norma generala care este aplicata majoritatii cetatenilor din statele vecine Federatiei Ruse.

Doresc foarte mult sa ducem la bun sfarsit scoaterea barierelor din calea companiilor moldovenesti care doresc sa acceseze piata ruseasca. De ce nu, un sir de proiecte care sunt deja, proiecte investitionale din Republica Moldova la care ar putea participa capitalul rusesc la fel cum ne dorim sa participe si capitalul romanesc, capitalul european, american. Deci avem nevoie de investitii, sunt importante pentru noi.

Rep: Problema Transnistria. O aveti pe agenda?

VF: Nu am mentionat-o deoarece ea este prioritara. Si noi insistam foarte mult la toate intalnirile, la orice nivel, asupra acestei situatii. Vedem ca sunt si reactii in acest sens. Relevanta este si declaratia comuna a presedintelui Federatiei Ruse, Medvedev, si a presedintelui Ucrainei, Ianukovici, ulterior memorandumul semnat de cancelarul german, Angela Merkel si presedintele rus, Medvedev, din nou, pozitia UE in acest sens, arata implicarea din ce in ce mai activa a tuturor actorilor importanti.

Rep: La ce va asteptati de la comisia Rusia-Germania, daca asta se va intampla?

VF: Ma astept la dinamizarea procesului. Si Germania, si UE pe ansamblu, are suficiente argumente sa dinamizeze procesul. Ne dorim in primul rand sa reluam cat mai grabnic negocierile in format 5+2. Un punct de vedere care a fost exprimat deja vis-a-vis de transformarea trupelor de mentinere a pacii intr-o misiune civila este un obiectiv al nostru, dorim sa-l atingem cat mai rapid. Si, de ce nu, un sir de proiecte pe care sa-l atingem cat mai rapid, si de ce nu un sir de proiecte care urmeaza sa creeze o atractivitate sporita a Republicii Moldova pentru cei din Transnistria.

Rep: Vorbeati de investitii inainte, exista investitori importanti care au programata intrarea pe piata Republica Moldova? Investitori romani? Ne puteti da exemple?

VF: Suntem in discutii cu diversi potentiali investitori. Trebuie sa spunem ca suntem intr-o perioada mai putin prielnica pentru investitii avand in vedere criza mondiala cu care ne confruntam cu totii, insa interes avem. N-o sa dau acuma multe exemple, dar noi speram sa convingem ca ele sa fie si efectuate.

Rep: Apropo de investitii. Unul din investitorii romani pe piata media omul de afaceri Sorin Ovidu Vantu, cu Publica TV. Ati vorbit vreodata cu el?

VF: Personal, am vorbit cu domnul Sorin Ovidiu Vantu, dar a fost o discutie care a vizat probleme la general. Eu, aceasta investitie pe care a facut-o - nu stiu sigur ca dansul, ca nu am vorbit direct de aceasta investitie.

Rep: Dar in ce context ati ajuns sa vorbiti cu domnul Vantu?

VF: Intr-un context general, vis a vis de evenimentele care au loc in Republica Moldova. Din cate cunosc eu, dansul a avut intalniri practic cu toti liderii politici din Republica Moldova.

Rep: Cand s-a intamplat asta?

VF: A fost ceva timp in urma. N-o sa va dau exact timpul.

Rep: Anul acesta?

VF: In acest an. In acest an, probabil. La inceput de an, daca nu ma inseala memoria, sau la sfarsit de anul trecut.

Rep: Isi exprima interesul sa faca si alte investitii in Republica Moldova?

VF: Nu am vorbit despre actiuni concrete. Or, aceasta investitie la care va referiti, nu stiu cine este fondatorul, sau cine este in spatele acestei investitii. Eu privesc ca fiind o investitie intr-un domeniu important pentru noi, cel al pietei media. Si atata timp cat acest proiect este unul care, pe de-o parte dinamizeaza, pe de alta parte asigura competitia dar si informatia necesara cetateanului este binevenita.

Rep: In cele cateva zile petrecute in Republica Moldova, cat urmaresc presa de acolo, am avut senzatia ca Publika TV favorizeaza Guvernul Filat.

VF: As dori sa am timpul necesar sa privesc televizorul si sa fac contabilizarile respective. Eu imi fac meseria, interesul meu este sa fie reflectate actiunile, asa cum sunt ele, iar cetateanul sa aiba posibilitatea sa ia decizii.

Rep: Un subiect delicat dar foarte la zi. Mitropolia Moldovei vrea referendum pe tema introducerii religiei in scoli. Aici, la audierile din Parlamentul European, ati spus ca subiectul s-a politizat. Adica, ce ati dorit sa spuneti?

VF: Sa pornim de la a spune ca aceasta dorinta de petrecere a referendumului este a unui grup de initiativa care a fost sprijinit de catre mitropolia Moldovei. Or, ce s-a intamplat dupa lansarea acestei initiative, anume ca cel care a lansat initiativa a declarat ca formeaza un partid politic pentru a rezolva anumite probleme, ne face pe noi sa fim cel putin ingrijorati de dorinta unora sa implice biserica in procesul politic. Este un lucru nedorit, insa eu sunt absolut convins ca lucrurile vor reveni la normalitate si noi nu vom avea situatii de segregare in societate. Or, un obiectiv asumat prin actul de guvernare a fost si ramane a fi consolidarea societatii.

Rep: Dar dvs, ca premier si lider al celui mai important partid aflat la guvernare, ce pozitie aveti fata de aceasta tema - introducerea religiei in scoli?

VF: Optiunea mea, optiunea partidului si optiunea guvernului este de a introduce religia in scoala ca obiect optional. Deci doar cu acceptul parintilor sa fie studiata de catre copii.

Rep: Tema este prezenta si in Romania. Noua lege a educatiei face aproape obligatorie studierea religiei in scoli, cu posibilitatea ca parintii sa refuze, dar nu prea ai optiune, asta-i o discutie in Romania. Cum vedeti reglementata chestiunea asta mai in detaliu in Republica Moldova?

VF: Asa cum spuneam, urmeaza in timpul cel mai apropiat sa finalizam procesul de consultari si sa venim cu o pozitie consolidata a guvernului in acest sens. Noi dorim ca prin aceste decizii sa consolidam societatea, dar sa nu permitem divizarea ei. Sunt de acord ca religia sa fie predata optional in scoli. Copiii mei au facut religie in scoala. Si sunt multumit de rezultatul acestei situatii.

  • Context: Interviul a fost realizat miercuri, 9 iunie la Bruxelles. Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost audiat in Parlamentul European, eveniment organizat de Partidul Popular European, cu sprijinul fundatiei Konrad Adenauer, avand ca tema ”Republica Moldova: Un an de la schimbarea pro-Europeana”. Invitatia a fost initiata de europarlamentarii Monica Macovei (presedintele delegatiei interparlamentare UE - Republica Moldova) si Traian Ungureanu (prim-vicepresedinte al delegatiei Parlamentului European pentru relatiile cu tarile din Parteneriatul Estic - Euronest).
  • Alianta pentru Integrare Europeana aflata la guvernare este o coalitie de partide din Republica Moldova, constituita dupa alegerile anticipate din iulie 2009. Partidele componente: Partidul Liberal Democrat din Moldova (Vlad Filat), Partidul Liberal (Mihai Ghimpu, actual presedinte interimar), Partidul Democrat din Moldova (Marian Lupu), Alianta Moldova Noastra (Serafim Urechean).
  • In Republica Moldova este programat in luna septembrie un referendum pe tema modificarii articolului 78 din Constitutie, in sensul ca presedintele Republicii sa nu mai fie ales de Parlament, ci prin vot direct. Alegerile generale sunt programate pentru luna noiembrie. Partidul Comunistilor, initial impotriva alegerii presedintelui in mod direct, si-a schimbat pozitia, dar considera ca referendumul este utilizat pentru a capitaliza scor electoral.
  • Valeriu Pasat, fostul director al SIS (serviciul secret al Republicii Moldova) a lansat initiativa desfasurarii unui Referendum pentru predarea obligatorie in scoli a "Bazei Ortodoxiei" iar ulterior a anuntat ca-si face partid. Tot el este presedintele grupului de initiativa, responsabil de colectarea semnaturilor. Timp de trei luni, grupul de initiativa va trebui sa colecteze circa doua sute de mii de semnaturi pentru initierea referendumului, dupa care Parlamentul va numi data organizarii acestuia. Detalii aici