In urma cu cinci ani mama lui Matei a plecat sa munceasca in strainatate. Copilul in varsta de 10 ani se uita la tine cu niste ochi mari albastri si iti spune ca atunci cand vorbeste cu mama nu o mai intreaba cand vine acasa. Timid, tacut, ii vezi in ochi ca ii simte lipsa si ca tatal, oricat de mult s-ar ocupa de el, nu poate fi si mama in acelasi timp.

Matei e unul dintre cei aproximativ 85 600 de copii ai caror parinti muncesc in afara granitelor tarii. L-am cunoscut joi intr-o sala de clasa din cadrul Scolii Generale Numarul 1 “Sfintii Voievozi” unde se juca alaturi de alti cativa copii ce ii impartasesc soarta. Printre acestia se mai afla si Aurora, o fetita de 10 ani despre care mama povesteste ca se emotioneaza atunci cand vorbeste la telefon cu tatal ei plecat de patru ani la munca in strainatate.

Cel mai adesea acesti copii reprezinta statistici de care vorbim la rece. Se discuta despre situatia economica dificila, despre abandon scolar, probleme de comunicare sau chiar sinucidere asa cum am discutat si noi, cei prezenti la conferinta de presa sustinuta cu ocazia lansarii programului Crestem Impreuna, un program after-school dedicat copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Citeste articolul integral si urmareste materialul video pe SmartWoman.ro.