"Romania a intrat extrem de nepregatita in recesiune, fara sa fi avut sansa unor reforme structurale indeplinite. In 2009 am imprumutat 1,5 miliarde de euro ca sa platim pensiile. In 2010 imprumutam 1,7 miliarde de euro ca sa platim pensiile", a declarat premierul Emil Boc, cu ocazia prezentarii Raportului de activitate al Consiliului Concurentei.

  • Sindicatele din zona bugetara isi negociau drepturile cu conducerea, dar era o negociere care nu implica banii lor

El a amintit modul incorect din punct de vedere al economiei in care se faceau negocierile de salarii in domeniul bugetar in perioada de dinaintea crizei. "In domeniul salarizarii personalului bugetar, lucrurile erau simple. Sindicatele cu conducerea isi negociau

Pur si simplu nu mai sunt bani in economie. Putem sa ne imprumutam, dar cursul se va duce la 6 sau la 8 lei (pentru un euro). Cei care cred ca prin greva obtin bani suplimentari se inseala

Prim ministrul Emil Boc

drepturile, dar era o negociere care nu implica banii lor. Atunci au aparut acele excese- sporuri de zambet, de intoarcere la munca samd.

Vad in sala reprezentanti ai mediului privat. I-as intreba pe cei din mediul privat cati isi permit asemenea sporuri?", a mai spus Boc. Primul ministru a recunoscut ca Romania nu isi mai permite majorari salariale. "Pur si simplu nu mai sunt bani in economie. Putem sa ne imprumutam, dar cursul se va duce la 6 sau la 8 lei (pentru un euro). Cei care cred ca prin greva obtin bani suplimentari se inseala. Avem nevoie de o baza sanatoasa", a mai spus primul ministru.

In opinia lui Boc, Romania trebuie sa devina un stat suplu, nu obez, cu o politica in domeniul pensiilor adaptata posibilitatilor economiei. "Se invoca exemplul Poloniei. Polonia a depasit mai usor decat alte tari criza pentru ca in anii de crestere economica au corectat derapajele la timp. Noi am avut o crestere economica nesanatoasa, bazata pe imprumut si consum. Nu sunt un adversar al consumului, daca are fundament in eficienta. Lipsa reformelor combinata cu cheltuirea banilor fara a face reforme a facut ca 2009 sa avem o Romanie nereformata si atunci se pune intrebarea ce avem de facut? Avem doua alternative: sa continuam actuala stare de lucru sau sa facem reforma", a conchis premierul.

  • Misiune imposibila pentru ministrul Muncii

Misiunea ministrului Seitan, de a corecta 20 de ani de excese, este aproape imposibila, a mai apreciat Boc. "Avem multe legi care incurajeaza nemunca. Executivul va elabora un Cod Social care va revizui intregul sistem de protectie sociala, pentru incurajarea activitatii si eliminarea formelor de sprijin al nemuncii, in conditiile in care actualul sistem nu si-a atins scopul, iar Romania inregistreaza aproximativ 12 milioane de persoane asistate social intr-o forma sau alta", a mai anuntat premierul.

"Daca se incurajeaza nemunca, nu vom rezista pe termen mediu si lung. Obiectivul nu este de a mentine persoana cu mana intinsa la stat toata viata, de a fi un permanent asistent social" , a spus Boc

  • Guvernul sustine eliminarea comisionului de rambursare anticipata

O alta masura confirmata de premier este cea vizand adoptarea proiectului Autoritatii

Eliminarea comisionului de rambursare anticipata va stimula cresterea concurentei si va avea efecte pozitive asupra tuturor romanilor care au contractat credite bancare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse si nu vor mai fi "captivi" unui credit nefavorabil timp de 20 ani.

Emil Boc

Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, inclusiv pentru imprumuturile cu garantie imobiliara. "Un proiect la care in calitate de prim-ministru tin foarte mult, datorita faptului ca va avea un efect ce va fi resimtit de sute de mii de romani si este in fundamentul lui corect, il constituie propunerea legislativa elaborata de ANPC, cu sprijinul Consiliului Concurentei, propum aceasta propunere, extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cu garantie imobiliara, cat si asupra acelora fara acest tip de garantie", a mai explicat Boc, la prezentarea raportului de activitate al Consiliului Concurentei.

nere care vizeaza eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare.

Ne propunem sa adopta

El a apreciat ca acest proiect de eliminare a comisionului de rambursare anticipata, avand ca fundament o initiativa europeana care este adaptata specificului economiei nationale, va stimula cresterea concurentei in sistemul bancar si va avea efecte pozitive asupra tuturor romanilor care au contractat credite bancare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse si nu vor mai fi "captivi" unui credit nefavorabil timp de 20 ani.

Premierul Emil Boc afirma ca nu exista moment mai prielnic ca acesta pentru reluarea investitiilor si crede ca cine va avea curajul sa sparga primul bariera psihologica a crizei si sa inceapa sa investeasca va fi si primul care se va bucura de beneficiile iesirii Romaniei din criza.

"Exista in Romania oportunitati de investitii in energie, agricultura, turism cu potential urias pe termen mediu si lung. Oportunitatile rezulta din faptul ca preturile la terenuri sunt inca mici, accesul la resurse este relativ facil, iar fiscalitatea este stimulativa".

Premierul a explicat, intr-un discurs sustinut la prezentarea raportului Consiliului Concurentei, ca Guvernul este obligat sa continue procesul de reforma, ideea unei reduceri a fiscalitatii fiind exclusa.