Armann Höskuldsson este vulcanolog la Nordic Volcanological Center, in Reykjavik, fiind specializat in activitatea vulcanului Eyjafjallajökull. El a acordat in aceste zile un interviu presei franceze, discutand despre cat timp e posibil sa mai emita vulcanul islandez, care sunt riscurile izbucnirii unor noi eruptii si de ce islandezii poarta masti de protectie.

Rep: Cat timp va mai dura eruptia?

Doua sau trei zile, cel mult. Asta estimam noi, dupa ce am observat ca presiunea interioara a vulcanului s-a mai diminuat. Ingrijorarile noastre sunt altele, legate de posibilitatea ca eruptia acestui stratovulcan sa fie urmata de cea a Katla, un vulcan partial acoperit de ghetarul Mýrdal. Istoria ne arata ca de cate ori vulcanul Eyjafjallajökull a intrat in activitate, a fost urmat imediat de Katla.

Or, acesta este de 5 ori mai mare. Ultima sa eruptie, datata in 1918 a durat 24 de zile si a avut efecte devastatoare. Urmarim asadar indeaproape activitatea vulcanului Katla. De la primele semne ca va erupe, ne raman la dispozitie intre 30 de minute si 4 ore pentru a evacua populatia din zona.

Rep: Considerati ca proportiile catastrofei actuale le-ar putea egala pe cele ale vulcanului Laki, care in 1783 a ucis milioane de oameni?

Nu. Laki, aflat in sudul tarii, e un vulcan foarte diferit. Din cauza lavei bazaltice, acolo a fost un dezastru ecologic care a dus la recoltele cele mai slabe. Nu vedem nicio legatura acum cu ceea ce s-a petrecut atunci.

Rep: Guvernul islandez incurajeaza locuitorii din estul tarii sa se protejeze cu o masca. E o simpla masura de protectie?

Pe o raza de 60 de kilometri in jurul vulcanului toti trebuie sa poarte o masca. E vital sa o porti. Deja s-a depus un strat de praf cu grosimea de 5-10 centimetri. O expunere indelungata la aceste particule este periculoasa pentru ca fiind foarte fine, se instaleaza pe caile respiratorii provocand inflamarea acestora.