Nu am considerat necesar sa informam Rusia in legatura cu amplasarea scutulului american antiracheta in Romania, a declarat consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. ”Avem o declaratie din 2008 a ambasadorului Rusiei la NATO, ambasadorul Rogozin, care intr-o discutie legata de vechiul tip de scut spunea asa: Rusia are obiectii legate de amplasarea scutului in Cehia si Polonia, daca acest scut ar fi amplasat in Romania si Bulgaria, Rusia nu ar avea nimic impotriva”, a mai spus Fota.

  • Atata timp cat stiam ca sistemul este dezvoltat de Statele Unite, atata timp cat arhitectura sistemului a fost special amendata de Statele Unite pentru a raspunde ingrijorarilor pe care Ruisia le exprimase anterior, atata timp cat presedintele Obama a spus cand a luat decizia de remodelare a scutului ca se doreste a fi remediate unele din deficientele vechii formule, de ce sa ma fi fost nevoie sa-i informam si pe ei? Romania este o tara suverana, o tara independenta in probleme de securitate nationala, obligatia noastra prin tratate este sa discutam, daca este cazul, in primul rand cu aliatii nostri. Nefiind o problema pentru Rusia amplasarea scutului in Romania, nu am considerat necesar sa-i informam

  • Sa nu cumva sa se inteleaga ca ar fi fost o mare surpriza pentru Moscova amplasarea. Nu a fost o surpriza si de ce? Avem o declaratie din 2008 a ambasadorului Rusiei la NATO, ambasadorul Rogozin, care intr-o discutie legata de vechiul tip de scut spunea asa: Rusia are obiectii legate de amplasarea scutului in Cehia si Polonia, daca acest scut ar fi amplasat in Romania si Bulgaria, Rusia nu ar avea nimic impotriva.
  •  Aceste declaratii care exprima o anumita numultumire si o anumita iritare nu trebuie gandite pe fond, ca reflectand dusmanie, ci trebuie privie ca parte a unui balet in care, fiecare dintre actorii implicati, incearca sa obtina cat mai multa influenta in relatia cu ceilalti si, in anumite situatii, anumite compensatii. In acest moment avem o relatie intre Rusia si Statele Unite si Rusia si Occident mult mai buna decat acum un an sau acum un an si jumatate cand aveam o alta administratie la Casa Alba. Deci nu trebuie privita aceasta amplasare a scutului antiracheta decat in acest context.
  • Uneori, si in mass media de la noi, si in mass media din Rusia am vazut tendinta de a prezenta amplasarea scutului in Romania ca un exemplu al deteriorarii acestor relatii. Ei, bine, aceasta premiza este total falsa. (…) Avem o imbunatatire a cooperarii intre UE si Rusia. Pentru prima data de la al doilea razboi mondial, o tara occidentala, respectiv Franta, vinde echipament militar Rusiei, ceea ce iarasi este foarte interesant. Eu nu vad prin aceasta decizie pe care noi am luat-o ca ceva care poate afecta profund romano-ruse, ca sa nu mai vorbim ca zilele trecute au fost discutii la Bucuresti cu privire la o eventuala participare a Romaniei la proiectul Gazprom-ului care este South Stream.