Strabismul este o afectiune vizuala in care ochii nu poseda capacitatea de a focaliza aceeasi imagine in acelasi timp. Cel mai adesea strabismul apare in copilarie, dar poate aparea si mai tarziu in viata. In orice moment ar aparea insa, strabismul este o sursa de disconfort fizic si psihic. Care sunt cauzele care duc la aparitia strabismului? In ce situatii se impune o interventie chirurgicala si care sunt riscurile la care se expune pacientul in astfel de situatii? La toate aceste intrebari a raspuns Oana Andrei, medic oftalmolog.

Reporter: Care sunt cauzele care duc la aparitia strabismului?

Dr. oftalmolog Oana Andrei: Sunt mai multe cauze. Sunt strabisme care apar la copii, cand cauza nu este foarte clara nici pentru doctori. Se pare ca pur si simplu exista modificari la nivel central, asociate unor modificari motorii la nivelul ochilor, care fac ca imaginile date de cei doi ochi sa fie diferite si sa nu se uneasca la nivelul creierului. Lucrul acesta face ca imaginea ochiului deviat, in marea majoritate a cazurilor, sa fie ignorata complet. Astfel, strabismul produce, la randul lui, ambliopie, adica ochi lenes.

Un alt tip important de strabism este cel care apare ulterior, fie in urma unor paralizii ale unor nervi, fie in urma unor boli, cum ar fi oftalmopatia tiroidiana, fie in urma unor traumatisme. Aceste tipuri de strabisme apar din cauza unor modificari periferice, care apar la nivelul muschilor sau la nivelul centrilor de inervatie ce inerveaza anumiti muschi. Aceste strabisme, in momentul in care se corecteaza chirurgical, raman corectate permanent, pentru ca beneficiaza de corespondenta la nivel central, adica la nivelul creierului. Creierul ajuta ochii sa ramana aliniati.

Citeste tot articolul pe MedLive.ro.