Liberalizarea pietei gazelor va ajuta companiile energetice sa faca investitii in domeniu, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al companiei Petrom. "Liberalizarea pietei gazelor va genera un cash-flow, iar companiile vor putea investi in explorare si productie. Ceea ce va duce la o crestere a productiei, atat la gaze cat si la petrol, dar nu va pot spune cu cat", a spus Mariana Gheorghe.

Aceasta a mai spus ca in prezent exista o diferenta foarte mare intre pretul gazului din productie interna si cel din import. "Pretul gazului din productia interna este de 160 dolari pe mia de metri cubi, iar pentru cel de import este de 280 dolari. Exista clar o diferenta mare in valoare si daca este folosita cu inteligenta, toate acestea vor duce la o crestere a productiei", a precizat Mariana Gheorghe.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat recent ca este necesara liberalizarea totala a pretului la gaze. In acest sens, au inceput deja discutiile cu producatorii din Romania, Romgaz si Petrom, urmand ca impreuna sa puna la punct un calendar al liberalizarii. "Va trebui sa facem un program la nivel national de liberalizare a pretului la gaze. Deja Ministerul Economiei discuta cu principalii producatori pentru a stabili un calendar al liberalizarii. Avem nevoie de acesta pentru ca am primit o notificare de potential infringement", a spus Videanu.