AvtoVAZ, compania care produce masinile Lada, isi reduce programul de investitii si admite ca ar putea iesi de pe piata daca nu isi modernizeaza gama de modele, scrie cotidianul rus Vedomosti. Producatorul renunta la propriul plan de noi modele si se va baza pe masini ale Renault - Nissan, inclusiv Logan, noile produse urmand sa iasa pe piata in 2012. Pana atunci, AvtoVAZ se confrunta cu o reducere drastica a productiei si va "taia" 27.000 de posturi.

AvtoVAZ, compania care produce masinile Lada, intentioneaza sa reduca programul de investitii pe 2010-2013 – pana la 42 miliarde ruble (950 milioane euro), bani care vor fi atrasi “conform principiilor economiei de piata, in functie de riscul fiecaruia dintre proiecte. Vrem sa obtinem garantii de stat la creditele necesare investitiilor in noile proiecte”, a spus vicepresedintele intreprinderii, Vitali Vilciuk. “Proiectul C” – propriul model – va fi stopat. Uzina isi pune toate sperantele in modelele aliantei Renault-Nissan", scrie Vedomosti.

“Compania nu are un model capabil sa faca fata concurentei pe piata, iar fara lansarea de noi modele, moderne in perioada de crestere, incepand cu 2012, compania va fi nevoita sa iasa de pe piata”, se spune in prezentarea noului program de investitii expus comisiei vicepremierului Igor Shuvalov, creata special din dispozitia premierului Vladimir Putin pentru sustinerea constructorului auto.

Ca atare, in noul sau plan de lucru, AvtoVAZ a decis sa mizeze pe platforma B0, pentru fabricarea Renault Logan si alte cateva modele ale concernului francez.

Licenta pentru aceasta platforma a fost achizitionata de AvtoVAZ la inceputul acestui an cu 100 milioane euro, iar primele produse vor ajunge pe piata in 2012. In acelasi timp, AvtoVAZ intentioneaza sa dezvolte cooperarea cu partenerul grupului francez, Nissan. Concernul nipon a propus uzinei ruse sa inceapa din 2012 asamblarea unui nou automobil clasa B. In schimb, scrie Vedomosti, AvtoVAZ va renunta la toate proiectele proprii, inclusiv la modelul invechit Lada 2116, pentru a carui realizare urma sa fie construita o intreprindere speciala. “Este evident ca in actualele conditii, proiectul nu poate fi dus la bun sfarsit”, au precizat surse AvtoVAZ.