Dulciuri romanesti pentru diabetici. Zece cercetatori romani au pus la punct retete de sucuri, cereale sau biscuiti destinate sutelor de mii de romani care sufera de diabet. Un grup de zece cercetatori ai Institutului de Bioresurse Alimentare din Bucuresti a pus la punct un proiect prin care a creat o serie de produse din cereale si din fructe pentru diabetici. Este vorba despre napolitane speciale, cornuri cu gem, biscuiti de casa, compoturi si nectar. Acestea nu se gasesc deocamdata pe piata, dar pot fi cumparate, la comanda, din cadrul institutului, scrie EvZ.

Capsunele, prietenele creierului. Capsunele protejeaza inima, reduc riscul de cancer, au rol anti-inflamator si sunt benefice pentru creier, spun cercetatorii de la Healthy Aging Project din Chicago. Acestia au descoperit ca adultii care consuma capsune cel putin o data pe luna sunt mai putin predispusi la declin cognitiv. Rezultatele studiului au fost prezentate in cadrul Berry Health Symposium. Argumentele cercetatorilor in favoarea efectelor benefice pe care aceste fructe le au asupra creierului au constat in demonstrarea ca, in marea lor majoritate, celulele sunt afectate de diferite tipuri de inflamatii. Prin consumul de capsune, se reduce riscul inflamatiilor si, implicit, creierul este protejat, noteaza EvZ,

Ouale de prepelita nu au contraindicatii. Specialistii le recomanda persoanelor care sufera de alergii sa evite ouale de gaina. Fierte sau crude, ouale de prepelita pot fi folosite in tratamentul unui numar impresionant de afectiuni. Ouale de prepelita le-ar putea inlocui cu succes pe cele de gaina, deoarece au un continut mult mai complex de principii active. Un ou de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de opt ori mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2 decat unul de gaina, scrie Adevarul.

Antialergicele, remediu pentru obezitate si diabet. Medicamentele impotriva alergiilor si astmului contribuie la reducerea greutatii corporale si la scaderea nivelului glicemiei, este concluzia unor studii efectuate la mai multe universitati internationale. In urma studiilor realizate pe soareci, oamenii de stiinta au observat ca obezitatea si diabetul de tip 2 sunt strans asociate cu un sistem imunitar deficitar. Ei au descoperit ca celulele mast, care sunt celule imune ce elibereaza histamina in organismul persoanelor cu alergie sau astm sunt prezente in numar mare in tesutul gras al oamenilor si al soarecilor cu obezitate sau cu diabet, scrie Adevarul.

Top cinci alimente care iti asigura buna dispozitie. Laptele, un aliment apreciat de medici pentru continutul sau complex (proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale), constituie sursa poate cea mai importanta pentru o stare de bine. Carnea de curcan, laptele, bananele, nucile si ouale sunt cateva dintre alimentele care reusesc sa ne binedispuna. „Secretul” vine de la triptofan, o substanta continuta de aceste alimente. Triptofanul, aminoacidul responsabil cu starea de bine, nu poate fi sintetizat de catre organism in mod natural, motiv pentru care el trebuie asimilat din mancare, informeaza ivillage.com. Specialistii spun ca alimentele pot influenta compozitia chimica din creier si dispozitia, astfel incat, dupa ce consumam anumite mancaruri, se instaleaza o stare de bine. „Carnea de curcan amelioreaza dispozitia, deoarece contine mult triptofan – un precursor al serotoninei – care ofera o stare de bine si scade apetitul”, sustine dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist, noteaza Gandul.

Pestele si lactatele previn herpesul. Baile de soare pot reactiva herpesul. Solutia poate fi un balsam de buze cu factor de protectie sau o alimentatie bogata in peste, carne si lactate. Expunerile repetate si neprotejate la soare pot declansa aparitia herpesului, in cazul persoanelor care au contractat acest virus. „In anumite conditii - expunere solara exagerata, stare imunitara precara, stres, disconfort gastric - herpesul se poate reactiva, devenind acut”, explica dr. Miruna Chelemen, medic specialist dermato-venerolog la o clinica privata din Bucuresti. Pentru prevenirea bubitelor, foarte important este strugurelul cu factor de protectie. „Pe perioada verii, pentru a evita aparitia herpesului dupa expunerea la soare, se recomanda folosirea de stickuri labiale care sa contina factor de protectie solara”, recomanda medicul Chelemen, noteaza Gandul.