Ministrul sanatatii, Ion Bazac, l-a demis luni pe Cristian Banu, directorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Victor Babes”. Lipsa personalului, defectiunile ignorate si alte nereguli descoperite la laboratorul de radiologie, la camera de garda si in sectia de pneumologie stau la baza deciziei ministrului.

Intr-un comunicat dat publicitatii luni, Ministerul Sanatatii precizeaza motivele demiterii directorului Cristian Banu. In primul rand, laboratorul de radiologie al spitalului nu a incadrat suficienti asistenti medicali, motiv pentru care sambata, duminica si in perioada sarbatorilor legale, acesta nu functioneaza. "Conducerea nu s-a preocupat de incadrarea acestor posturi, neorganizand in ultimele luni niciun concurs de ocupare a acestor posturi", arata comunicatul.

In plus, unul dintre aparatele de radiologie nu functioneaza de circa sase luni, iar reprezentantii spitalului nu au luat masuri pentru repararea acestuia. La sectia de pneumologie, echipa de control a ministerului a constatat ca nu exista tuburi de oxigen portabile pentru ventilatia pacientilor. La camera de garda, baloanele de ventilatie de unica utilizare sunt refolosite, desi sterilizarea lasa de dorit.

Alte nereguli au fost semnalate in lipsa unor reguli de conduita a vizitatorilor si colectarea intarziata a deseurilor cu potential infectios.

"In urma acestui control, ministrul sanatatii a dispus incetarea contractului de management incheiat cu managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase și Tropicale «Prof. Dr. Victor Babes». De asemenea, se va mai analiza si situatia laboratorului de radiologie al aceluiasi spital", se mai arata in comunicatul citat.

Actiunea de control, arata comunicatul ministerului, a avut ca scop principal verificarea capacitatii spitalelor de profil din Capitala de a asigura asistenta medicala si urgentele, in conditiile cresterii din ultima perioada a infectiilor respiratorii.

Cristian Banu: Este vorba de epurare politica

In replica, managerul spitalul a declarat ca niciuna dintre motivele invocate de Ministerul Sanatatii nu poate fi probat.

"Este inadmisibil. Sunt pur si simplu revoltat. Este vorba despre epurare politica. Nici macar o acuzatie nu poate fi probata", a declarat Cristian Banu, intr-o conferinta de presa.

Cateva dintre contra-argumentele managerului:

  • Performanta financiara: extrasul de cont dovedeste ca spitalul avea in cont 20 miliarde de lei, in 31 decembrie, cu toate datoriile achitate, fara a fi afectat actul medical
  • Functionarea serviciului de radiologie: Nefiind un spital de urgenta, nu suntem obligati sa tinem serviciul de radiologie non-stop
  • Nu a scos la concurs doua posturi de medici: In doua zile de la eliberarea posturilor, am cerut scoaterea la concurs. Probabil ca in sertarele ministerului pe undeva exista blocata aceasta hartie.

"Argumentele demiterii mele din functia de manager sunt puerile", a concluzionat Cristian Banu.