Senatul a aprobat, miercuri, infiintarea unei Comisii care sa investigheze activitatea Institutului Cultural Roman (ICR). Printre membrii comisiei se numara Gheorghe Funar (PRM) si Adrian Paunescu (PSD). Horia Roman Patapievici, presedintele ICR, a declarat pentru HotNews.ro ca ancheta nu va descoperi nimic la Institut.

Plenul Senatului a dat liber comisiei sa investigheze eficienta cheltuirii sumelor alocate de la bugetul de stat de catre ICR in perioada 2005-2008. Raportul final urmeaza sa fie facut public pana in data de 1 noiembrie.

In favoarea acestei anchetei s-au pronuntat practic toti senatorii, inregistrindu-se un singur vot impotriva..

Democrat-liberalii au votat si ei investigarea lui Patapievici

Senatorii PD-L au votat si ei „pentru” infiintarea comisiei. Contactat de HotNews.ro, liderul grupului senatorial PD-L, Constantin Gheorghe, a declarat ca „s-au facut presiuni in Parlament in sensul aprobarii acestei initiative” si ca „pana la urma a fost doar un vot formal”.

Democrat-liberalul isi justifica votul prin convingerea ca „aceasta comisie, asa cum s-a infiintat, asa va ramane, doar pe hartie. Termenul impus de doar o luna si o saptamana nu va permite comisiei nici macar sa se organizeze, dar sa mai si ancheteze activitatea Institutului.”

PRM, jignit in onoarea lui de nationalist

Senatorul PRM, Verginia Vedinas, a declarat in timpul dezabaterilor, ca initiativa PSD, PNL si PRM, „este menita sa traga un semnal de alarma” din moment ce ICR este institutia care mentine pe plan extern "identitatea romaneasca din prezent si din trecut".

„La New York, cultura romaneasca era reprezentata de tot felul de bazaconii, o jignire la adresa a ceea ce inseamna cultura si spiritualitatea romaneasca”, a mai spus Vedinas, exprimandu-si nemultumirea si fata de „imaginea creata in strainatate de conationalii nostri rromi”.

Patapievici: „Comisia nu are nimic de gasit”

Presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a declarat pentru HotNews.ro ca din punctul sau de vedere, „ comisia nu are nimic de gasit aici. Doar lucruri care sa suscite o declaratie comuna a Camerelor Parlamentului care sa aprecieze activitatea Institutului de patru ani de cand sunt la conducerea lui.”

Patapievici si-a mai facut cunoscuta lipsa de obiectii in fata unei eventuale anchete cu privire la ICR, intr-o scrisoare trimisa Presedintelui Senatului in care reamintea ca in perioada 27 septembrie 2007-31 ianuarie 2008, Curtea de Conturi a desfasurat la ICR un control si a dispus luarea unor masuri din domeniul finantelor publice, care au fost adoptate in termenul indicat.

Institutul Cultural Roman din New York (ICRNY) a fost subiectul a numeroase critici dupa ce, pe 18 iunie, a deschis expozitia „Freedom For Lazy People” care ar fi promovat activitati artistice cu tente sexuale si antisemite.