Presedintele Osetiei de Sud, Eduard Kokoiti, a solicitat alipirea acestui teritoriu separatist din Georgia la Osetia de Nord, regiune aflata in sud-vesul Rusiei, a anuntat agentia RIA Novosti, citata de AFP.

"Am spus de mai multe ori, si vreau sa confirm inca o data: suntem putini, un popor divizat. Este o problema si bineinteles ca vom incerca sa ne unim cu Osetia de Nord", a afirmat Kokoiti.

Fortele georgiene si cele ruse s-au confruntat in ultimele zile dupa ce guvernul de la Tbilisi a atacat fortele separatiste din Osetia de Sud, iar avioanele si tancurile ruse au bombardat orasele din Georgia.

Georgia sustine ca Osetia de Sud este parte integranta a teritoriului sau, in timp ce autoritatile de la Tshinvali, capitala Osetiei de Sud, afirma ca regiunea este o republica independenta, desprinsa din Georgia la inceputul anilor '90.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat marti ca a ordonat incetarea ostilitatilor militare impotriva Georgiei.

Osetia reclama regulat, incepand cu anii '90, alipirea la Rusia

Osetii reprezinta o etnie total diferita de georgieni. Poporul oset traieste separat in doua entitati politice, in nordul si sudul lantului muntos al Caucazului: Osetia de Nord, sau Alania, una din micile republici ale Federatiei Ruse, si Osetia de Sud, provincie separatista pro-rusa situata din Georgia.

Osetia de Sud a fost creata in 1922, iar amestecul etnic de oseti si georgieni a ramas neschimbat cateva zeci de ani (doua treimi oseti, o treime georgieni), potrivit BBC Romania.

Osetia de Sud si-a proclamat unilateral independenta in 1990, decizie respinsa de parlamentul georgian, care a decretat disolutia regiunii autonome. Separatistii au declansat, cu sprijinul Moscovei, un conflict armat cu trupele georgiene.

Incepand cu acel moment, puterea pro-rusa a reclamat regulat alipirea la Rusia, in conditiile in care majoritatea populatiei, formata din 70.000 de locuitori, avea deja cetatenia rusa.

Osetia de Nord, cu o suprafata de 8.000 de kilometri patrati, are circa 680.000 de locuitori, dintre care 60% oseti si 30% rusi.