In orasul de granita Ruse, investitorii israelieni si bulgari au demarat lucrarile de constructie pentru sapte mall-uri. Reprezentantii investitorilor sustin ca mall-urile sunt destinate celor 2 milioane de romani care trec podul Giurgiu-Ruse in fiecare an. Romanii au devenit clientii magazinelor bulgaresti datorita preturilor, care ajung sa fie cu 40% mai mici decat in Romania.

  • Doua dintre complexele comerciale, aflate in constructie, sunt amplsate la cateva zeci de metri de podul care face legatura intre Romania si Bulgaria.
  • Romanii au “colonizat” si localurile din Ruse. Pensiunea Paradis este cunoscuta ca locul de intalnire a romanilor care isi fac cumparaturile in magazinele bulgaresti.

In orasul Ruse se construiesc in acest moment sapte mall-uri. Potrivit agentilor imobiliari bulgari, aceste complexe comerciale sunt construite datorita romanilor care isi fac cumparaturile in Bulgaria. Trei dintre cele sapte mall-uri vor fi construite in apropierea granitei langa podul peste Dunare, care este si cea mai utilizata cale de acces spre Bulgaria.

“In acest moment nu exista nici un mall in Ruse, dar deja au inceput constructia pentru trei dintre cele sapte care vor fi ridicate in urmatorii ani. Doua complexe comerciale sunt plasate exact langa podul peste Dunare”, a declarat pentru HotNews.ro Aleksandar Yordanov, reprezentantul companiei Makler LTD din Ruse.

Aleksandar spune ca investitorii, in mare parte companii israeliene, au preferat sa construiasca mall-urile la Ruse datorita consumatorilor romani. “Se stie ca mii de romani vin lunar la Ruse pentru cumparaturi. In Metro, daca mergi in weekend, nu mai auzi vorbindu-se in bulgareste, toata lumea vorbeste romaneste. Acesta este si unul dintre motivele pentru care se construiesc asa de multe mall-uri”, mai spune Aleksandar Yordanov.

Un alt motiv pentru care investitorii au ales sa construiasca la Ruse sunt si preturile terenurilor. "Cel mai scum teren din Ruse nu depaseste 150 de euro pe metru patrat. In medie ternurile din jurul orasului se vand cu 20-40 de euro metrul patrat", a mai declarat Aleksandar.

Israelienii investesc 85 de milioane de euro pentru a atrage clientii romani

Unul dintre cele sapte mall-uri, Mall Ruse, va fi construit la mai putin de 50 de metri de podul de la Ruse-Giurgiu. Potrivit portalului Afaceri Romano-Bulgare, Mall Ruse inseamna o investitie de 85 de milioane de euro.

Investitorii israelieni sustin ca au decis sa investeasca in mall-ul de langa Dunare datorita numarului mare de clienti romani care isi fac cumparaturile in zona de granita. “Ne bazam atat pe clientii din Romania, cat si pe clientii din Ruse si orasele invecinate” a declarat Petar Dudolenski, unul dintre directorii proiectului imobiliar, citat de portalul Afaceri Romano-Bulgare.

Proiectul imobiliar apartine investitorilor israelieni “Ocif Group“ si “Cinema City“ si companiei de investitii RESB (Real Estate Services Bulgaria). Potrivit investitorilor, constructia mall-ului va fi terminata in 2010, iar suprafata destinata spatiilor comerciale este de 35.000 de metri patrati.

Paradis, localul romanilor de la Ruse

Apetenta romanilor pentru cumparaturile din complexele comerciale din Bulgaria a dus la dezvoltatarea si altor afaceri, precum pensiunile. Vasili Simionov este proprietarul unei pensiuni aflate pe una din colinele de langa Ruse.

“Dupa ce merg la cumparaturi in Ruse, multi romani se opresc la mine. Am deja multi clienti romani care vin regulat la fiecare sfarsit de saptamana”, spune Vasili. Pensiunea Paradis este cunoscuta in Ruse drept localul unde se intalnesc romanii.

Postul national din Bulgaria a realizat aici un reportaj in care ii prezenta pe romanii veniti la cumparaturi in Ruse. “Multi romani din Bucuresti sau Giurgiu organizeaza petreceri sau nunti aici. Spun ca se simt bine si ca preturile sunt mai bune”, mai spune proprietarul pensiunii.

De ce merg romanii sa cumpere de la bulgari?

In 2007, peste 2 milioane de romani au trecut granita in Bulgaria. Potrivit Capital.ro jumatate dintre cei intrat in Bulgaria pentru a face cumparaturi. Potrivit publicatiilor de specialitate, preturile la bunurile de larg consum - in special alimente - au fost cu 40% mai mici in magazinele bulgaresti.

Singurul dezavantaj este taxa de pod. Pentru o excursie la Metro in Ruse, la costurile de transport se adauga si taxa de pod, care este de 62 lei dus-intors. Aceste costuri sunt amortizate de diferentele majore de pret.

Ce gasesti la Ruse

Localitatea Ruse este amplasata la granita cu Romania si se afla la 76 de kilometri de Bucuresti si la 300 de kilometri de Sofia.

  • Populatia orasului este estimata la 175 000 de locuitori
  • In Ruse, municipalitatea a construit un parc industrial cu o suprafata de 60 de hectare
  • Cei mai importanti angajatori din Ruse sunt santierul naval, compania de armament Dunarit si compania Orgachim, detinuta de Policolor Romania.
  • In Ruse exista patru hoteluri si 10 moteluri