Raportul Comisiei Europene asupra starii justitiei romanesti dezvaluie un secret cunoscut de toata lumea: functionarea sistemului judiciar este sabotata de la varf. Mai precis, responsabilii pentru lipsa unor condamnari pentru cazurile de coruptie la nivel inalt sunt judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii si Parlamentul. Dintre cele trei puteri, doar Guvernul a scapat usor de criticile Comisiei si asta probabil datorita faptului ca fotoliul de ministru al Justitiei este ocupat de Catalin Predoiu si nu de Norica Nicolai sau de Tudor Chiuariu.

Sa le luam pe rand. Inalta Curte a restituit procurorilor pentru refacerea urmaririi penale cateva dosare de mare rasunet. In cazurile de coruptie ale lui Adrian Nastase si Serban Mihailescu au retrimis dosarele pentru refacerea intregii urmariri penale, desi decizia Curtii Constitutionale conform careia DNA are nevoie de avizul Presedintelui sau al Parlamentului nu specifica ce anume ar trebui procurorii sa refaca: doar rechizitoriile, ceea ce ar fi fost extrem de simplu, sau dosarele in intregime, ceea ce in unele cazuri devine imposibil. Judecatorii Inaltei Curti nu au raspuns la o intrebare foarte simpla: de unde puteau sti procurorii DNA in 2006, cand au deschis aceste anchete, ca legea raspunderii ministeriale modificate in 2005 de Monica Macovei va fi declarata neconstitutionala in 2007? Ei au procedat potrivit legii in vigoare in acel moment.

Un alt caz. Inalta Curte, Sectia Penala a incercat, dupa un an de tergiversari, sa scape de dosarul Copos-Loteria pe motiv ca prejudiciul ar fi mai mic de un milion de euro, deci n-ar fi de competenta DNA. Judecatorii au schimbat pe furis incadrarea din evaziune fiscala in stopaj la sursa si le-a dat o suma cu 50.000 de euro mai mica. Completul de 9 judecatori ai Inaltei Curti a retrimis insa dosarul in instanta, constatand ca procurorii au procedat corect. In alte cazuri, de mai mica amploare, Inalta Curte a redus semnificativ pedepsele decise de instantele inferioare, acolo unde sunt destui judecatori tineri, bine pregatiti si mai ales onesti. Atat de mult au redus pedepsele incat au ajuns la suspedarea executarii lor.

CSM. Jumatate din membri alesi si-au pastrat si functiile de conducere in instante sau parchete, astfel incat se afla in evidenta incompatibilitate, pentru ca in caz de control la unitatile de unde provin sunt si arbitri si jucatori. Chiar in ograda institutiei a fost fraudat concursul pentru functii de conducere in parchete, iar membri CSM au avizat arestarea magistratilor implicati abia dupa ca procurorul general Laura Codruta Kovesi a facut galagie. CSM nu a anulat intregul concurs, cu toata ca a fost aceeasi comisie la toate unitatile de parchet. CSM a blocat sistematic accesul judecatorilor tineri si bine pregatiti la Inalta Curte. Este cazul judecatoarei Lavinia Lefterache, fost director adjunct la Institutul National al Magistraturii, mai competenta decat majoritatea membrilor CSM care au intervievat-o. Mandatele membrilor CSM expira abia in 2010, asta daca nu reusesc sa promoveze initiativa legislativa a judecatorului Dan Lupascu, de a nu limita numarul de mandate, asa cum este acum.

Parlamentul. In actuala configuratie, este putin probabil ca parlamentarii vor accepta anchetarea penala a colegilor. In plus, este nevoie de votul a doua treimi dintre deputati sau senatori pentru ca un ministru care este si parlamentar sa fie urmarit penal. Nici o alta configuratie a legislativului nu pare mai datatoare de speranta, daca avem in vedere ca PD-L, partidul care-si asuma la nivel declarativ lupta impotriva coruptiei, a obtinut un verdict de neconstitutionalitate pentru confiscarea averilor nejustificate ale functionarilor publici si demnitarilor. In aceste conditii, Agentia Nationala de Integritate, oricat de mangaiata pe crestet ar fi, ca un nou-nascut, poate doar sa bata obrazul si sa dea amenzi simbolice pentru un spor nejustificat de avere de un milion de euro, cum a fost cazul fostului ministru Dan Ioan Popescu. Daca Parlamentul mai si introduce pe furis amendamentele care fac practic imposibila urmarirea penala, nu doar lupta anticoruptie, ci intreg sistemul judiciar intra in colaps. Sistem care si acum plezneste din toate incheieturile, ducand la disperare milioane de romani care asteapa cu anii sentinte din cele mai banale. In concluzie, nici viitorul nu suna bine.