Un grup de 30 de organizatii neguvernamentale semneaza o scrisoare deschisa pentru deblocarea legilor privind spatiile verzi intravilane. "Desi Ministerul Mediului a emis OUG 114 / 2007 privind interzicerea schimbarii destinatiei, reducerii suprafetei ori stramutarii terenurilor amenajate ca spatii verzi inca din noiembrie 2007, aceasta nu a fost adoptata nici pana in prezent de catre Comisia de specialitate din Camera Deputatilor", se arata in document. Semnatarii se arata nemultumiti de faptul ca, desi ordonanta este in vigoare, prevederile ei nu sunt respectate de cei obligati sa faca acest lucru. Mai mult, aceasta ordonanta este in pericolul de a fi modificata cu amendamente ce permit perpetuarea abuzurilor asupra spatiilor verzi.

Organizatiile atrag atentia ca mai multe portiuni din parcurile publice, sau chiar parcuri intregi, sunt retrocedate in continuare si betonate pentru materializarea unor proiecte imobiliare si ca "spatiile verzi din vecinatatea unor blocuri devin arii construibile fara a fi solicitat acceptul riveranilor care au dreptul la o opinie si la o Dezbatere Publica, obligatorie (conform Conventiei de la Aarhus semnata de Romania) sau prin sfidarea actiunilor de protest ale acestora adresate autoritatilor local".

Societatea civila subliniaza ca se elibereaza avize de construire pe suprafata parcarilor dintre blocuri, continand de multe ori si un aliniament cu vegetatie, sau pe spatii de joaca pentru copii. In opinia semnatarilor, efectul acestor actiuni este: "afectarea fizica si psihica a populatiei. Populatia isi petrece din ce in ce mai mult timp prin spitale, incercand sa isi recapete puterea de munca! Bucurestiul este un campion european absolut in acest domeniu".

Potrivit unei estimari realizate de Fundatia Eco Civica, numai de pe aliniamentele stradale lipsesc 600.000 de arbori, in contextul in care unui locuitor al Capitalei ii revinaproximativ 8,5 mp de spatiu verde, existand sectoare precum sectorul 6 unde unui locuitor ii revin sub 3mp.

Legile referitoare la spatiile verzi sunt ignorate

Ordonanta 114/2007 interzice schimbarea destinatiei, reducerea suprafetei ori stramutarea terenurilor amenajate ca spatii verzi (prevazute sau nu ca atare in documentatiile de urbanism).

Pe langa aceasta, exista alte doua initiative de o importanta majora, blocate si ele in aceeasi Comisie: legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi intravilane si legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, avand aduse, in februarie 2008, amendamente pentru declararea de utilitate publica a parcurilor publice, gradinilor botanice, gradinilor zoologice si bazelor de agrement (lucru care ar face imposibila construirea pe aceste spatii)

"Pe langa initiativele legislative mentionate, nu sunt respectate nici legi functionale precum: Regulamentul de Urbanism care nu permite schimbarea incadrarii urbanistice a zonelor verzi (V) HCGMB nr 10/2001, care prevede ca arborii defrisati legal sa fie compensati cu alti patru iar cei defrisati ilegal sa fie compensati cu zece puieti si Codul Silvic, care nu accepta schimbarea destinatiei zonelor impadurite sau construirea unor obiective in padure decat in stricte conditii si nu mai mult de 200mp la un hectar de padure", subliniaza semnatarii scrisorii.

Astfel, cele 30 de organizatii cer urgent deblocarea initiativelor legislative necesare protejarii spatiilor verzi in favoarea cetatenilor, adoptarea de urgenta a OUG 114/2007 in forma in care ea este in vigoare, si sa se intensifice controalele si sa se monitorizeze indeplinirea atributiilor celor abilitati sa verifice starea mediului inconjurator: Politia Comunitara, Jandarmeria, Garda de Mediu, organele silvice si cele ale administratiei centrale, locale si guvermnamentale. Atributiile acestora pot fi sprijinite de catre ONG-uri sau Agenti Ecologi Voluntari care se dovedesc de buna credinta si apti pentru acesta activitate.

Cele 30 de asociatii care semneaza documentul

Scrisoarea deschisa este semnata de: Asociatia EcoAssist, Grupul Civic Bucuresti, Fundatia Eco-Civica, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Asociatia de Turism Chindia, Asociatia Valea Soarelui, Fundatia Speranta Sf. Stefan, ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila, Organizatia Neguvernamentala Ecologista „Mare Nostrum”, Asociatia Terra Ecologica, Asociata pentru Protectia Consumatorilor din Romania, Asociatia "Ecologie-Sport-Turism" din Bucuresti, Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei - Filiala Sibiu, Asociatia Rhododendron, Centrul de Consultanta Ecologica Galati (CCEG), Asociatia Ganditorul in Actiune Cernavoda, Clubul montan „Ciulinii Baraganului”, Alpin Club Brasov, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Speologica Speowest Arad, Centrul de Protectie a Mediului Bihor, Asociatia Kogayon, Trans Mont Fagaras, Asociatia ARIN Braila, Clubul de ecologie si turism Ecotur, Asociatia BateSaua Sa Priceapa Iapa, Asociatia Floare de Colt Brasov, Clubul pentru Protectia Naturii si Turism Brasov, Societatea Carpatina Ardeleana Satu Mare, Clubul de Turism Alpin Vinturarita - Ramnicu Valcea.