“Directorul Eximbank pus de PNL ia de doua ori salariu pe care il lua Mariana si e in regula”, a declarat Cristian Diaconescu la Discutia Saptamanii, difuzata duminica de HotNews.ro si BBC. Diaconescu a precizat ca sotia sa, fost director Eximbank sub guvernarea PSD, nu mai este cercetata penal de 9 luni. El sustine insa ca inspectorul de la Curtea de Conturi care a depus plangerea este anchetat de DNA pentru abuz in serviciu. Presa a scris ca Mariana Diaconescu a incasat, in ultimele luni la conducerea Eximbank, 800 de milioane de lei. Candidatul PSD sustine ca noul director propus de PNL incaseaza un salariu lunar de 1, 4 miliarde.

DNA a inceput verificarile in dosarul “Eximbank” in 2006, fiind cercetate 13 persoane din fosta conducere pentru abuz in serviciu, intre care si Mariana Diaconescu, sotia candidatului PSD la Primaria Capitalei. Cristian Diaconescu a declarat ca inspectorul de la Curtea de Conturi care a facut plangerea este cercetat de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in timp sotia sa a iesit din vizorul DNA in urma cu 9 luni:

  • “Domnul fost consilier de Curte de Conturi Ispir care, sigur, pe un mecanism politic bine pus la punct, nu vreau sa le amestec acum, dansul a facut un act incalcand legea. Acel act, ma rog, a fost transmis in presa si la DNA si de aici a plecat toata povestea. Dincolo de toate aceste chestiuni, Consiliul de administratie al Eximbankului, deci nu s-a inceput urmarirea penala si asta este o solutie de acum 8 sau 9 luni. Dar, repet, cel care a facut acel act, se afla si acum in ancheta. Si vad ca nu deranjzeaza pe nimeni.”

Diaconescu a declarat ca este vorba de o persoana care face parte din conducerea PNL. Presa a scris ca Mariana Diaconescu incasa, in ultimele luni de mandat la conducerea Eximbank, un salariu lunar de 800 de milioane de lei. Cristian Diaconescu sustine ca directorul propus de PNL are un salariu lunar de 1, 4 miliarde.

Mitrea: Foarte bun director a fost Mariana la Eximbank

Rep: Acum de principu, e OK, dvs erati secretar ed stat, daca nu ma-nsel in MAE in perioada in care sotia dvs a fost numita la conducerea Eximbank si avea un salariu de 800 de milioane?

CD: Nu salariul cred eu ca este problema, in primul rand, pentru ca acest salariu se ia din bugetul bancii, nu de la stat. In al doilea rand eram secretar de stat la MAE fara a fi membru PSD si nici ea n-a fost niciodata membru PSD.

MM:Foarte bun director a fost Mariana la Eximbank, cel mai bun cu care am lucrat. Eu personal n-o cunosc, cand lucram eu cu banca, colegii mei.

Rep: S-a inchis si dosarul legat de presupusul prejudiciu?

CD: Nu exista, nu a existat nici un dosar. Oamneii au facut o cercetare corecta, dincolo de tot ce s-a intamplat, la un interval de timp dupa ce s-a trimis respectivul act .

Rep: Deci DNA-ul n-a mai fost instrument politic aici?

CD: Nu, absolut deloc.

Rep: Pai, uneori e, alteori nu e?

CD:Eu va spun la ce m-ati intrebat, la cazul in speta. Sigur, daca discutam in plan general, atunci putem sa gasim tot felul de lucruri. Dar la cazul in speta nu, nici pe departe. Cu atat mai mult cu cat ei si-au continuat investigatiile si dupa ce Curtea de Conturi a retras sesizarea facuta de Ispir. Si nu pentru ca l-am ajutat eu pe Saguna, ci pentru simplul fapt ca era ilegala.

Procurorii anticoruptie au calculat un prejudiciu de peste 5 milioane de dolari si aproape 1 milion de euro de pe urma unor presupuse operatiuni bancare ilegale de contractare, acordare, creditare, precum si emitere de polite de asigurare comise pe vrea cand Eximbank era condusa de Mariana Diaconescu.

Mitrea: Nu l-am denuntat pe Nastase la DNA, am spus doar ca a gresit in campanie

In legatura cu proprile sale dosare de la DNA, Miron Mitrea a declarat ca nu este interesat de soarta lor si ca nu stie nimic despre ele, dar a precizat ca procurorii vor trebui sa explice de ce i-au pus intrebari politice. Mitrea a mai spus ca nu l-a denuntat pe Nastase la DNA, ci le-a spus doar procurorilor ca "Nastase a gresit" in campanie.

Rep: In 2006 se intelegea din declaratiile domnului Nastase ca va suspecta ca l-ati fi denuntat la Parchet intr-unul din dosare si spunea asa: “ in declaratiile pe care le-a dat in legatura cu campania electorala sunt unele comentarii pe care consider ca el – adica Miron Mitrea – ar fi trebuit sa le faca intr-o discutie particulara cu mine, daca avea nemultumiri”.

MM:A citit dupa aceea cu grija materialele respective si a vazut ce am spus. A fost o nervozitate de-a lui. Au fost declaratii de genul ‘cred ca a gresit Nastase’ sau “Nastase a gresit’. De ce erau interesati cei de la Parchet unde a gresit Nastase in campania electorala, probabil ca vor raspunde intr-o zi. Si el nu a fost atunci luat de val, n-a inteles ca declaratiile care l-au nemultumit pe el, erau declaratii la raspunsuri politice. Ei ma intrebau : ‘credeti ca a facut bine Nastase in campania cand a facut nu stiu ce declaratie”, si eu am zis nu, cred ca a facut prost. Nici astazi n-am inteles de ce Parchetul era preocupat atunci, in cazul Nastase, de aspectul politic al campaniei.

Rep: Atat? La asta se rezuma declaratiile pe care le-ati dat?

MM: Restul a fost foarte multumit de faptul ca am spus lucrurile asa cum au fost, pentru ca nu el si-a condus din punct de vedere financiar si organizatoric campania. E o tampenie ce au spus cei de la procuratura in ce-l priveste pe el, si am scris lucrul ala in declaratie. Nu s-a ocupat el.

Diaconescu despre salariul sotiei sale

Mitrea despre dosarul Nastase