​Românul care s-a infectat cu coronavirus era angajat la bucătăria vasului de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină într-un port din Japonia, potrivit Digi 24. La bord se află și soția care face parte din personalul navei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bărbatul este din Bascov, județul Argeș.

Primarul din Bascov, Gheorghe Stancu, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, că bărbatul are 41 de ani și nu a mai venit acasă din 2014.

"Este plecat din 2014. Nu a mai venit. S-a căsătorit în iunie 2014 cu o fată din Republica Moldova. Amândoi lucrau pe vas de croazieră. Are un apartament la un bloc de aici”, a declarat Stancu.

El a adăugat că nu poate da mai multe informații, întrucât familia a făcut o solicitare în acest sens către primărie.

Ministerul de Externe a anunțat, joi, că un român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu coronavirus.

„Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații. Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român și a efectuat în regim de urgență demersuri pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităților nipone”, se arată în comunicatul de presă remis de MAE către MEDIAFAX.

Ministerul de Externe a adaugat că Ambasada României în Japonia menține legătura și cu ceilalți cetățeni români aflați pe vasul Diamond Princess.

"Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus). Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații”, a anunțat joi MAE.

Alți 17 români sunt pe o navă de croazieră andocată în Cambodgia.

„În ceea ce privește nava de croazieră Westerdam, Consulatul General al României la Hong Kong a obținut confirmarea că la bordul navei se află un număr de 17 cetățeni români, respectiv 9 pasageri și 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medicală a pasagerilor și membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecție cu coronavirus. Reprezentanțele diplomatice și oficiile consulare ale României din regiune sunt în contact cu autoritățile locale și reprezentanțele diplomatice ale altor state membre UE și sunt pregătite să acorde asistență consulară cetățenilor români”, se mai arată în comunicatul MAE.

Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus, revizuit de China în urma eliminării "duplicatelor" din statistici, s-a apropiat vineri de 1.400 de morţi, în timp ce Statele Unite au deplâns o "lipsă de transparenţă" din partea Beijing-ului, informează AFP.

Circa 64.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate până în prezent în China continentală (excluzând Hong Kong-ul şi Macao), potrivit cifrelor oficiale, marcând o explozie în ultimele două zile din cauza extinderii definiţiei cazurilor de infectare. Comisia Naţională de Sănătate din China, care acţionează ca un minister, a raportat vineri 121 de noi decese în ţară în ultimele 24 de ore, însă a retras din bilanţul la nivel naţional 108 decese recenzate anterior în provincia Hubei (centru), epicentrul epidemiei.

Comisia justifică această revizuire prin "duplicatele din statistici", constatate după "verificări". În urma acestora, bilanţul epidemiei la nivel naţional a fost redus la 1.380 de morţi. După ce iniţial a felicitat Beijing-ul pentru felul profesionist în care a gestionat epidemia, Casa Albă s-a distanţat vizibil joi.

"Suntem puţin dezamăgiţi de lipsa de transparenţă din partea chinezilor", a declarat presei Larry Kudlow, principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump. "Este Biroul politic (organul de conducere al Partidului Comunist, n.r.) cu adevărat onest cu noi?", s-a întrebat oficialul american. El a regretat în special că Beijingul a respins propunerile insistente ale Washingtonului de a trimite experţi americani în China: Autorităţile chineze "nu ne lasă să mergem", a insistat Kudlow.