Sute de migranţi din America Centrală au fost întâmpinaţi luni cu gaze lacrimogene de forţele de securitate în timp ce încercau să pătrundă în Mexic pe la frontiera sa sudică cu Guatemala, relatează AFP, citată de Agerpres.

politisti mexicaniFoto: Hotnews

Migranţii, ajunşi devreme în cursul dimineţii de luni pe malul fluviului Suchiate, la frontiera dintre Mexic şi Guatemala, au ripostat aruncând cu pietre în forţele de ordine şi insultându-i pe oamenii legii.

În imagini surprinse de AFP se poate vedea cum grupuri de migranţi, dintre care mulţi îşi poartă copiii în braţe, fug de forţele Gărzii naţionale mexicane care încearcă să-i respingă.

Potrivit corespondentului AFP; câteva zeci au reuşit să scape de Garda naţională şi să pătrundă pe teritoriul mexican. Plecaţi din oraşul Tecun Uman, din Guatemala, unde au ajuns în ultimele 24 de ore şi au format o caravană, migranţii le-au cerut autorităţilor frontaliere să le permită să treacă în Mexic.

În absenţa unui răspuns, migranţii au început să traverseze fluviului aflat de-a lungul frontierei, provocând reacţia forţelor de securitate, care au încercat să-i oprească cu gaze lacrimogene.

„Ne înşală, îi expulzează pe cei care acceptă să se înregistreze” la autorităţi, a declarat pentru AFP Tania, o migrantă originară din Honduras.

„Căldura este insuportabilă, în special pentru copii”, a explicat Elvis Martinez, un hondurian de 33 de ani, care s-a grăbit să sară în râu cu pantofii în picioare.

Sâmbătă, autorităţile mexicane le-au cerut migranţilor să dea dovadă de „ordine şi respect”, dând asigurări că există locuri de muncă în Mexic pentru cei care vor respecta procedurile legale.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador le-a oferit acestor migranţi săptămâna trecută 4.000 de locuri de muncă. Circa 1.500 de migranţi originari din America Centrală, în special din Honduras şi El Salvador, au încercat şi sâmbătă să intre ilegal în Mexic, dar au fost împiedicaţi tot de Garda naţională.

Aceşti migranţi fac parte dintr-o caravană formată din peste 3.500 de persoane, plecată marţi seară din oraşul hondurian San Pedro Sula, potrivit Alejandrei Mena, purtătoare de cuvânt a Institutului pentru migraţii din Guatemala. Ei au ajuns miercuri la frontiera cu Guatemala, hotărâţi să ajungă în SUA.

Ambasadorul american în Guatemala, Luis Arreaga, a avertizat totuşi că nu vor fi lăsaţi în niciun caz să treacă.

„Migranţii care aleg să continue îşi riscă viaţa într-un demers sortit eşecului. Nu li se va permite nici să intre, nici să se stabilească în SUA”, a afirmat acest diplomat, citat într-un comunicat al ambasadei americane. Migranţii din caravană se deplasează pe jos sau cu autobuze şi camioane.