Cinci organizaţii civice i-au transmis, marţi, premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care îi cer să îl demită pe Bogdan Despescu din funcţia de secretar de stat în Ministerul de Interne, după dezvăluirile legate de plagiat, şi să ia măsuri concrete pentru oprirea "fabricii de impostură din universităţi".

Chestorul Bogdan DespescuFoto: Agerpres

Scrisoarea este semnată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Centrul pentru Resurse Civice (CRC), Centrul Raţiu pentru Democraţie, Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Societatea Academică din România (SAR), scrie Agerpres.

Organizaţiile reamintesc că în programul votat în Parlament care i-a adus la guvernare pe liberali două măsuri vizau "recredibilizarea studiilor doctorale şi dezvoltarea activităţilor de cercetare prin implicarea specialiştilor din ţară şi din străinătate pentru eliminarea culturii plagiatului şi creşterea calităţii, conform standardelor internaţionale", respectiv "demararea imediată a evaluării şcolilor doctorale, pe baza metodologiei agreate cu ARACIS şi Consiliul Naţional al Rectorilor".

Potrivit semnatarilor, "recordul lui Despescu este cvadruplul plagiat, fostul şef al poliţiştilor din România stabilind performanţa academică de a plagia de patru ori, în pagini diferite ale tezei sale, acelaşi segment de text dintr-un studiu al Societăţii Academice din România".

"Vă solicităm să îl demiteţi pe acesta din funcţia de secretar de stat al MAI. Fiecare zi care trece cu Bogdan Despescu la vârful MAI înseamnă bani publici irosiţi plătiţi pentru sporul de doctorat pe care îl primeşte pentru lucrarea sa plagiată. De asemenea, vă rugăm să luaţi măsuri concrete pentru oprirea fabricii de impostură din universităţi. Un punct de plecare pot fi recomandările noastre din Raportul integrităţii universitare din România, document conceput şi lansat ca urmare a eforturilor Coaliţiei pentru Universităţi Curate (CUC). În acest sens, semnatarii prezentei ne exprimăm disponibilitatea de a participa la o discuţie radicală şi necesară despre cum putem pune capăt fenomenului diplomelor false şi automat să aducem mai multă integritate în mediul academic, de preferat împreună cu doamna ministru al Educaţiei şi Cercetării şi domnul preşedinte al Academiei Române", se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Orban.

Bogdan Despescu, chestor șef de poliție și secretar de stat în Ministerul de Interne, a plagiat cel puțin 157 de pagini din cele 345 ale tezei de doctorat susținute în anul 2010 la Academia de Poliție, a scris Emilia Șercan în PressOne.

Bogdan Despescu a respins acuzațiile și a susținut că "activitatea privind realizarea acestei lucrări a fost derulată respectând legislația în domeniu".

Recent, Departamentul de informații și protecție internă (fostul „Doi și-un sfert„) și Direcția generală anticorupție (DGA) au fost trecute sub coordonarea lui Despescu. Bogdan Despescu, fostul șef al Poliției Române, a fost numit în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne în noiembrie 2019. Acesta a fost eliberat din funcția de șef al Poliției Române la începutul anului 2018, la propunerea lui Carmen Dan, ministru de Interne la acel moment. Demersul a venit după ce a izbucnit cazul polițistului acuzat de agresiune sexuală. Ulterior, Bogdan Despescu a transmis un mesaj colegilor săi, în care a spus că în cazul de mai sus a acționat corect. Acest lucru se arată și în cercetarea disciplinară efectuată pe numele său la cererea conducerii MAI. Concluziile cercetării disciplinare au subliniat că față de Despescu nu se poate stabili vreo vinovăție.