Proiectul de lege al PSD privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost promulgat marți de președintele Klaus Iohannis. Premierul Orban a spus în mai multe rânduri că PSD dă dovadă de iresponsabilitate crescând alocațiile, din nou. Actul normativ intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care acesta se publică în Monitorul Oficial.

IohannisFoto: Captura video

Administrația prezidențială a anunțat că șeful statului a semnat marți decretul pentru "promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (PL-x 124/13.03.2019)".

Potrivit legii promulgate marți de Iohannis, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap
  • 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap

Decizia are loc în contextul în care premierul Ludovic Orban anunțase că PNL ia în calcul patru variante pentru sancționarea proiectului de lege al PSD care a trecut de Parlament privind creșterea alocațiilor. Printre variante se număra atacarea la CCR, prorogarea termenului de intrare în vigoare sau angajarea răspunderii Guvernului.

"Proiectul de lege a ajuns la mine si are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se afla în analiză si în așteptarea unor lămuriri suplimentare din partea Guvernului”, declara Iohannis în 9 ianuarie.

Premierul Ludovic Orban a spus în mai multe rânduri că PSD dă dovadă de iresponsabilitate crescând alocațiile, din nou.

"Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare (al creșterii alocațiilor - n.r). Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, afirmat Ludovic Orban.

Camera Deputaților a votat în 18 decembrie proiectul de lege al PSD privind dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei. La momentul votului, liberalii și-au scos cartelele din aparate. Proiectul modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.