Guvernul renunță la două din cele trei măsuri din domeniul justiției pe care urma să își asume răspunderea în Parlament, în condițiile în care acestea au fost adoptate miercuri de Senat. Decizia a fost luată în ședința Executivului din această dimineață.

Guvernul OrbanFoto: gov.ro

Guvernul va renunța la asumarea răspunderii privind pensionarea anticipată a magistraților, după 20 de ani de activitate. De asemenea, Guvernul renunță și la măsura de amânare a creșterii de la doi la trei a numărului judecătorilor în completurile inferioare, după ce și aceasta a fost adoptată de Senat cu o zi în urmă.

În aceste condiții, din pachetul pe justiție cu care Guvernul Orban merge să își asume răspunderea în Parlament a mai rămas doar amânarea intrării în vigoare a majorării perioadei de pregătire la Institutul Național al Magistraturii, de la 2 la 4 ani.

"În ceea priveşte proiectul de lege pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea legilor justiţiei, au fost depuse o serie de amendamente la proiectul iniţiat de Guvern ca urmare a adoptării în procedură parlamentară a măsurilor privind prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor cu doi ani de zile şi cea legată de formarea completelor de judecată de la 2 la 3 la magistraţi. Astfel, grupul parlamentar al PNL a propus amendamentul de abrogare a acestor prevederi din proiectul de lege pentru care urmează să ne angajăm răspunderea şi a rămas în vigoare angajarea răspunderii Guvernului în ceea ce priveşte amânarea termenului pentru creşterea vechimii în vederea accederii magistraţilor la Institutul Naţional de Magistratură", a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, la finalul ședinței Cabinetului.

Pachetul de modificări pe justiție prevedea prorogarea pentru data de 1 ianuarie 2020 a pensionării anticipate a magistraților, creșterea numărului judecătorilor în completele inferioare, de la doi la trei, dar și partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Național al Magistraturii.

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, o altă inițiativă legislativă prin care pensionarea anticipată a magistraților este amânată până la 1 ianuarie 2022, fiind menținută în această perioadă vechimea minimă de 25 de ani.

De asemenea, senatorii au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completele inferioare va creşte de la doi la trei.

Cele două modificări au fost făcute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.

Guvernul mai vrea să își asume răsăunderea în Parlament pentru abrogarea OUG 51 privind transportul județean care bloca decontarea transportului pentru elevi și pe legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.

Camera Deputaților și Senatul se reunesc, joi, în plen reunit, începând cu ora 12.00 în trei ședințe succesive, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea - modificarea legilor Justiției, abrogarea OUG 51 și legea plafoanelor bugetare.

Conform calendarului stabilit în ședința de miercuri a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, amendamentele pot fi depuse de aleși până joi, la ora 10.00.