Emmanuel Macron, Angela Merkel și Boris Johnson au avut, marți, o întâlnire ”utilă” de aproape o oră cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, după o creștere a tensiunilor cu privire la dosarul sirian, dar fără să reușească înlăture ”tuturor ambiguităților” potrivit președintelui francez, relatează AFP.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Această reuniune, organizată la Londra la începutul summitului NATO, a fost ”bună și substanțială”, a spus cancelarul german. Dar ”nu poate fi decât începutul unei discuții mai lungi pentru că timpul a fost prea limitat”, adăugat ea. O nouă întâlnire în acest format ar putea avea loc în februarie, potrivit lui Merkel.

Emmanuel Macron a subliniat că cei patru lideri au afișat ”o dorință clară” de a ”spune că prioritatea este lupta împotriva Daesh și terorismului din regiune”. Există de asemenea ”o convergență foarte puternică” între ei în dosarul refugiaților în Turcia și nevoia pentru o soluție politică la conflictul sirian.

Dar ”toate clarificările nu au fost obținute, iar toate ambiguitățile nu au fost înlăturate”, a adăugat președintele francez.

Cu Turcia, ”există neînțelegeri, sunt alegeri diferite, dar există nevoia de a avansa”, a explicat el.

Relațiile dintre Paris și Ankara au devenit tensionate după lansarea ofensivei Turciei în nordul Siriei împotriva miliției kurde, un aluat puternic împotriva grupului Stat Islamic.

Turcia este exasperată de sprijinul Franței pentru Forțele Democrate Siriene și miliția kurdă, pe care Ankara o vede ca pe o extensie a Partidului Munictorilor Kurdistan, inamicul său, și o ca pe entitate teroristă.

Emmanuel Macron a afirmat că Franța nu are ”nicio ambiguitate cu privire la PKK”, pe care îl consideră mișcare teroristă, dar a spus că grupurile politice care luptă împotriva Statului Islamic ”nu pot fi calificate în totalitate ca grupuri teroriste”, chiar dacă unele ”pot avea simpatii cu grupurile teroriste”. ”Știm cum să le distingem unele de altele”, a spus el.