Statele membre NATO au ajuns la un acord de principiu privind declaraţia comună a summitului de la Londra, care menţionează în premieră pericolul reprezentat de China, afirmă surse citate de presa germană, relatează Mediafax.

Drapel ChinaFoto: Wikipedia

"Recunoaştem că influenţa din ce în ce mai mare a Chinei pe scena politică internaţională reprezintă atât o oportunitate, cât şi o provocare, care trebuie abordate împreună de către Alianţa Nord-Atlantică", se arată în proiectul declaraţiei comune a summitului de la Londra.

Proiectul declaraţiei comune menţionează şi riscurile de securitate generate de posibila participare a companiei chineze Huawei la construirea reţelei 5G. "Recunoaştem necesitatea de a garanta securitatea sistemelor noastre", se arată în document.

"Atât timp cât există armament nuclear, NATO va rămâne o alianţă dotată cu arme nucleare. În acelaşi timp, menţinem angajamentul în sensul unui control eficient al armamentului, în sensul neproliferării nucleare şi dezarmării. Statele aliate au exprimat din nou susţinere pentru Articolul 5, care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor", precizează documentul, citat de agenţia DPA şi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.