Președintele filipinez Rodrigo Duterte a anunțat că va opri importul de țigări electronice și de alte produse pentru vaping, interzicând utilizarea lor în spațiile publice, scrie Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Voi interzice utilizarea și importul", a declarat Duterte în timpul unei întâlniri televizate, marți seară. "Ordon acum organelor de aplicare a legii să aresteze pe oricine 'vapează' în public."

"Țigaretele electronice conțin nicotină și alte substanțe chimice pe care nu le știm", a adăugat acesta.

Măsura este luată la câteva zile după ce Departamentul de Sănătate a transmis că un adolescent din Filipine, care folosea tigări electronice de 6 luni, împreună cu țigări normale, a fost diagnosticat cu o afecțiune pulmonară. Acesta este probabil primul caz din Asia al afecțiunii despre care nu se știe încă foarte multe și care a ucis aproape 40 de oameni în SUA, afectând alți aproape 2.000.

Aceste cazuri recente au încurajat atitudini pro reglementare împotriva industriei țigărilor electronice, la nivel global. Considerată cândva o unealtă potrivită pentru fumătorii care doreau să se lase, țigara electronică este acum interzisă în aproximativ 30 de țări, printre care India și Brazilia.

Anunțul lui Duterte este neașteptat, având în vedere faptul că secretarul de Finanțe, Carlos Dominguez, a declarat luna trecută că interzicerea țigaretelor este improbabilă, deși populația ar fi trebuit să se aștepte la taxe mai mari.

Duterte a transmis și că va suspenda importul de orez în timpul sezonului de recoltă pentru a ajuta fermierii locali. De asemenea, președintele l-a avertizat pe vicepreședintele Leni Robredo, pe care l-a numit luna aceasta co-președinte al unui corp guvernamental antidrog, să nu dezvăluie chestiuni confidențiale.