După ce premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că-l va demite pe Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), joi noapte a apărut în Monitorul Oficial decizia de eliberare din funcție. Până la numirea unui nou șef, instituția va fi condusă de Bianca Diana Mihăiță, director al Direcției de programare economică.

Ion GhizdeanuFoto: AGERPRES

Ludovic Orban spunea în urmă cu două zile un banc despre Ion Ghizdeanu, care a tot circulat de-a lungul timpului: „Îl întreba un lider politic pe domnul Ghizdeanu: Cât e creșterea economică? / - Cât vreți dumneavoastră!”.

Bancul datează din 2009 și există voci care spun că de fapt a fost real, acțiunea petrecându-se în 2009, pe vremea când ministru la finanțe era Gheorghe Pogea.

Ce l-a deranjat, însă, pe Orban e că CNSP ”a semnat contract pe FDI, pe perioada de învestire a Guvernului”.

„Nu pot să accept”, spunea premierul.

Ghizdeanu s-a născut în 1952, în comuna Tintești, județul Buzău. A terminat ASE în 1975, apoi în 1999 a obținut o diplomă de doctor în economie la Academia Română. În 1996 a făcut un masterat la Colegiul pentru Comunicații Financiare - Havas Advertising, din Paris, în 1997, a urmat un curs post-universitar, specializarea “Proceduri de evaluare şi monitorizare proiecte la GEPA, Germania, iar în 2006 la Academia Română – Institutul de Prognoză Economică a urmat un curs: “Modele non-liniare: Aplicaţii în economie”.

A fost președintele Comisiei Naționale de Prognoză (ulterior denumită de recenta guvernare PSD Comisia Națională de Strategie și Prognoză) din 2005. Anterior, în perioada 2000 – 2005 a fost director general în cadrul instituției.

Pe lângă diferite funcții în cadrul Guvernului, după ’90, în perioada comunistă a fost economist la Intreprinderea de Recuperare şi Valorificare Deşeuri (1975-1978), cercetător la Institutul Naţional de Cercetări Economice (1978 – 1988), iar apoi economist principal la Ministerul Aprovizionării.

Vezi CV-ul lui Ion Ghizdeanu