Veniturile sectorului de prelucrare și conservare a cărnii au scăzut la 4,96 miliarde lei, anul trecut, la minimul ultimilor 5 ani, reiese dintr-un studiu realizat de Coface. 35% dintre companiile din sector au înregistrat pierdere, iar 50% dintre companii au grad de îndatorare peste 80%.

carne de porcFoto: Hotnews

Puncte forte, conform Coface, ar fi creșterea profitabilității sectorului de la 1,2% în 2017 la 3,5% în 2018, reducerea cu aproximativ 50% a numărului de companii care au înregistrat datorii la Bugetul de Stat în 2018. 66% dintre companiile analizate din acest sector au risc mediu spre mic de insolvență.

"Pesta Porcină Africană (PPA) a șters peste 1 miliard de RON din cifra de afaceri a companiilor de profil, veniturile consolidate la nivel sectorial scăzând de la 6,13 mld RON (2017) la doar 4,96 mld RON (2018), minimul ultimilor 5 ani. Conform ANSVSA (Autoritatea Națională, Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), în România sunt înregistrate aproape 1.000 de focare de pestă porcina africană, cu doar două luni înainte de Crăciun", se arată în document.

Studiul Coface a agregat datele a 507 de companii care au depus situațiile financiare pentru anul 2018 și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 4,96 miliarde de lei.

"Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat o lichiditate curentă pe parcursul anului 2018 de 0,96, în timp ce capitalul de lucru, aflat la un nivel ușor negativ, a fost relativ expus unor șocuri negative și volatilității (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanțelor). Durata medie de încasare a creanțelor a crescut la 64 de zile în 2018, comparativ cu 55 zile in 2017, îndicând apelul semnificativ la creditul comercial primit din partea furnizorilor. Astfel, din cauza dificultăților financiare în creștere, companiile din acest sector își plătesc furnizorii cu aproape 3 săptămâni mai târziu, crescând dependența acestora de partenerii de afaceri", spune Coface.

În 2018, spune compania, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a fost de 3,5%, în creștere față de nivelul din 2017 (1,2%). Cu toate acestea, 35% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârșitul anului 2018, cu 17% dintre companii având o pierdere mai mare de -20%, iar 7% dintre companii au generat profit peste 20%.

  • Creșterea marginală a profitului se datorează aproape exclusiv creșterii prețului în contextul excesului de cerere peste oferta disponibilă, aceasta din urmă fiind afectată pe plan domestic de virusul PPA. Astfel, conform ultimelor cifre publicate de INS (Institutul Național de Statistică), prețul mediul al cărnii de porcine a crescut cu 5,4% în primele 9 luni din acest an, după o creștere de 2,5% în 2018 și 5,5% în 2017 (o creștere medie a prețului consolidată de aproape 14% în ultimii 3 ani).
  • Pe parcursul anului trecut, companiile din sectorul analizat au alocat investiții semnificative pentru extinderea activelor fixe. Raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) și amortizare a fost de 155% în 2018, ceea ce înseamnă că investițiile în activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Aproape jumătate din companii (44%) au efectuat investiții în 2018, cu un raport Capex/Amortizare supraunitar.
  • Un sector foarte polarizat, care suferă la vârf.
  • Din cele 372 de companii active în acest sector, doar 134 de firme au înregistrat venituri mai mari de 1 milion EUR in 2018, concentrând aproape 99% din sector. Analiza evoluției companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 million de euro relevă faptul că în 2017 frecvența incidentelor de plată, atât majore cât și minore, a fost una foarte scăzută. Totuși, la aproximativ un an de la semnalarea virusului de Pestă Porcină Africană, incidentele de plată ale companiilor mari din acest sector au explodat, atingând maximul ultimilor cinci ani în trimestrul III din anul 2018.