Mai puţin de 7% dintre tineri au participat, duminică, la alegerile locale desfășurate în Republica Moldova, conform datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) la închiderea secţiilor de votare, scrie Agerpres. Prezenţa la vot la nivel național a fost de 41,68%.

Vot in Republica MoldovaFoto: Agerpres

Statisticile prezentate de CEC arată că doar 80.880 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 ani şi-au exercitat dreptul de vot, ceea ce reprezintă doar 6,89% din totalul alegătorilor care s-au prezentat la urne.

Cei mai mulţi dintre alegătorii participanţi la scrutinul de duminică, 34,28%, au vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, iar 25,17% au între 41 şi 55 de ani.

În ceea priveşte repartizarea pe sexe, CEC arată că 54,32% dintre alegătorii care şi-au exercitat dreptul de vot sunt femei, iar 45,68% - bărbaţi.

La nivelul Republicii Moldova, prezenţa la vot la alegerile locale de duminică a fost de 41,68%, ceea ce înseamnă 1,17 milioane de alegători din totalul celor peste 2,8 milioane înscrişi în listele permanente.

Duminică s-a desfășurat primul tur de scrutin al alegerilor locale din Republica Moldova, în urma cărora urmează să fie aleşi 898 de primari şi 11.580 de consilieri, pentru un mandat de patru ani. Ultimul scrutin local general a avut loc la 14 iunie 2015.

Pentru ca alegerile să fie validate, la vot trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale din fiecare circumscripţie, conform site-ului alegeri.md.

Ca de obicei, principala miză a acestor alegeri o reprezintă funcţia de primar general al Chişinăului. Potrivit sondajelor, principalii favoriţi dintre cei 17 candidaţi înscrişi în cursa pentru fotoliul de edil general al capitalei Republicii Moldova sunt Andrei Năstase, liderul PPDA (proeuropean), şi candidatul socialiştilor, Ion Ceban.

Conform rezultatelor ultimului sondaj dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, când se mai puteau face publice anchete sociologice, cei doi au cele mai multe şanse să acceadă în turul doi al scrutinului, care ar urma să aibă loc la 3 noiembrie.