Peter Dale conduce Departamentul Documentar al Şcolii Naţionale de Film şi Televiziune (NFTS) din Londra și direcţia de documentare a Channel 4. Într-un interviu acordat HotNews.ro, el vorbește despre ce face un film documentar să fie bun, despre viziunea regizorului și despre experiența sa la Astra Film Festival.

Peter Dale - Profesor în cadrul NFTS LondraFoto: HotNews

Vezi aici interviul integral:

Fragmente din interviu:

Despre documentare

Cred că documentarele sunt despre a spune povești care ne ajută să înțelegem complexitatea lumii dificile în care trăim. Avem nevoie de povești. A spune povești legate de Estul Europei generează o conexiune între persoanele care au trăit aceleași probleme și speranțe.

Experiența la Astra Film Festival

Am fost șocat să văd atât de mulți copii aici. E foarte impresioannt. Cred că dsă ai prima experiență în cinema urmărind un documentar, este foarte profund pentru oameni. Copii au văzut probabil pe telefoane sau la televizor animație, ficțiune, programe pentru copii, dar să vezi un documentar propriu-zis, la cinema, atunci când ești tânăr, este o experiență foarte puternică. Este foarte impresionant. Nu am mai văzut așa ceva la alte festivaluri.

Ce face un realizator bun?

Cei mai buni realizatori de film ajung astfel pentru că simt o nevoie arzătoare de a spune o poveste. O poveste care contează pentru ei și speră să conteze și pentru alte persoane. Această regăsire a realizatorului în poveste este ceea ce ii face cei mai buni.

De ce regizorul trebuie sa aibă viziune?

Lumea nu știe ce vrea să vadă sau să audă. Dacă începi să oferi lumii ceea ce spune că își dorește, o să ajungi rapid într-un fund de sac. Dacă asculți vocea ta interioară și vrei să împărtășești asta cu restul lumii, cred că mereu vor fi oameni dornici să vizioneze un astfel de film. Regizorul ar trebui să se întrebe care este locul lui în lume.