Târgurile de toamnă din România sunt semnale zgomotoase și colorate că vara a luat sfârșit. Și pentru multe familii din zonele mai sărace ale țării sunt unele din puținele evenimente accesibile din tot anul. Târguri ca acela de la Titu, la nord-vest de București, erau singurele distracții publice în România rurală din secolul al 19-lea. În zilele noastre sunt ceva mai tehnologizate, dar altfel puține s-au schimbat în două secole.

Balci la TituFoto: YouTube

Mii de oameni se adună pe câmpurile de la marginile micilor orașe, unde atracțiile sunt amenajate de la mijlocul săptămânii până în weekend. Muzica și luminile sclipitoare îi izbesc pe vizitatori la sosirea la târg, care este permanent scufundat în fumul grătarelor și nesfârșitul amestec de mirosuri de mâncare. Muzica țâșnește din difuzoare mari la volume asurzitoare, în cântece pop ale formațiilor străine sau versiuni tehno ale cântecelor populare românești.

Ademenitori strigă din adâncul plămânilor ca să atragă oameni la instalații electromecanice vopsite în stil kitsch cu fotografii de actori ca Vin Diesel sau artiști ca Michael Jackson. În timp ce tinerii sunt atrași de ele sau de jocuri, vârstnicii profită de piețe, făcând stocuri de fructe și legume pentru iarnă și cumpărând obiecte de uz casnic, atrași de prețurile mai mici decât în magazinele tradiționale.

România, o națiune de 19,4 milioane, se află la țărmul Mării Negre în Europa de sud-est. Este una din țările cele mai sărace din cele 28 ale Uniunii Europene și se străduiește să lupte cu corupția nestăvilită.