În vârstă de 15 ani, Cori Gauff (110 WTA) și-a încheiat parcursul perfect de la Linz cu o victorie în trei seturi în finala cu letona Jelena Ostapenko (72 WTA). Americanca s-a impus cu 6-3, 1-6, 6-2, trecându-și astfel în palmares primul său titlu WTA din carieră.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primul set al finalei de la Linz a fost unul echilibrat, un singur break făcând diferența. După ce a salvat două mingi de break ale letonei în game-ul de debut, Gauff s-a impus apoi pe serviciul adversarei, la a doua oportunitate. Până la finalul setului, niciuna dintre cele două jucătoare nu a mai avut vreo minge de break. Astfel, prima manșă s-a încheiat cu 6-3 în favoarea americancei de 15 ani.

Actul al doilea i-a aparținut Jelenei Ostapenko, letona cedându-i un singur game adversarei. Jocul americancei nu a mai funcționat deloc, Gauff nu a reușit să își facă deloc serviciul în setul secund, singurul game din contul său venind pe serviciul letonei.

Deși Ostapenko părea de neoprit, soarta meciului s-a schimbat în decisiv. Gauff a condus cu 5-0, moment în care a avut și două mingi de meci pe serviciul letonei. Ostapenko a reușit să scape cu bine din această situație, apoi a bifat un break la zero și anunța o revenire spectaculoasă. Nu a fost cazul însă, americanca a mai făcut rost de o minge de meci, iar de data aceasta a și fructificat-o, încheind partida cu încă un break. O oră și 40 de minute a durat finala de la Linz.

În drumul spre primul său titlu WTA, Gauff le-a mai învins pe Stefanie Voegele (Elveția, 132 WTA), scor 6-3, 7-6(3), Katerina Kozlova (Ucraina, 83 WTA), scor 4-6, 6-4, 2-0 (abandon), Kiki Bertens (Olanda, 8 WTA), scor 7-6(1), 6-4, și pe Andrea Petkovic (Germania, 75 WTA), scor 6-4, 6-4.

Gauff a ajuns pe tabloul principal de la Linz în calitate de lucky loser, după ce a pierdut în ultima rundă a calificărilor. Ea a bifat pe rând prima prezență din carieră în sferturile, semifinalele și în finala unui turneu WTA.

Aflată la începutul sezonului în afara Top 600 WTA, Cori Gauff (15 ani și 7 luni) a devenit cea mai tânăra jucătoare care câștigă un titlu WTA, după Nicole Vaidisova (Cehia), care se impunea în 2004 la Vancouver și Tashkent, la vârsta de 15 ani și 5 luni.

De asemenea, Gauff a devenit a doua jucătoare din ultimele două sezoane care triumfă pentru prima dată la un turneu WTA, în calitate de lucky loser. Anul trecut, Olga Danlovic (Serbia) a câștigat turneul de la Moscova (primul al carierei) în calitate de lucky loser.

În vârstă de 22 de ani, Ostapenko rămâne cu două titluri în palmares, ambele cucerite în 2017: Roland Garros (victorie cu Simona Halep) și Seoul. Letona a jucat la Linz prima sa finală după cea de la Miami din 2018. De-a lungul timpului, ea a mai ajuns în ultimul act la Charleston (2017), Doha (2016) și Quebec City (2015).

Grație victoriei de la Linz, Gauff a făcut un salt de 39 de poziții în clasamentul WTA, urmând să ocupe de luni locul 71, cea mai bună clasare de până acum a carierei. De partea cealaltă, Ostapenko va urca până pe locul 63 (salt de 9 poziții).

Ce au spus cele două jucătoare după meci: