Aflat într-o formă de grație, Daniil Medvedev (4 ATP, favorit 3) nu i-a lăsat prea multe șanse lui Alexander Zverev (6 ATP, favorit 5) în finala turneului de la Shanghai. Rusul s-a impus cu 6-4, 6-1, după o partidă dominată în totalitate, trecându-și în palmares al doilea titlu Masters consecutiv.

Daniil Medvedev, campion la ShanghaiFoto: atptour.com

Medvedev (23 de ani) a început ca din tun finala de la Shanghai, cedând doar trei puncte în primele trei game-uri. Rusul a avut 3-0 pe tabelă, după ce a făcut break în game-ul secund, la a doua oportunitate. Zverev (22 de ani) nu s-a lăsat intimidat de evoluția adversarului său și a reușit să echilibreze jocul.

Germanul s-a impus pe serviciul lui Medvedev la scorul de 1-3. Zverev a avut 40-0, dar rusul a bifat apoi trei puncte consecutive, salvând trei mingi de break. În final, Zverev a fructificat cea de-a cincea șansă de break și a redus din diferența de pe tabelă. S-a mers apoi cap la cap cu serviciul până la 5-4 pentru Medevedev. La 30-30 pe serviciul său, Zverev a comis două duble greșeli consecutive și i-a oferit primul set rusului.

Cele două duble greșeli au zdruncinat puternic încrederea lui Alexander Zverev, care a fost de nerecunoscut în actul al doilea. Germanul a avut o minge de break chiar în debutul setului, dar nu a profitat, urmând apoi cinci game-uri consecutive câștigate de Medvedev.

Zverev a întrerupt seria câștigătoare a rusului, modificând tabela pentru prima dată în dreptul său în setul secund (5-1), însă a fost prea târziu pentru a mai întoarce soarta meciului. Medvedev s-a impus la 15 în ultimul game, încheind partida cu un as. Finala a durat o oră și 13 minute de joc.

De știut:

Finala de la Shanghai a fost prima de Masters 1000 între doi jucători cu vârste sub 24 de ani, după cea dintre Novak Djokovic (22 de ani) și Gael Monfils (23 de ani) în 2009, la Masters-ul de la Paris.

Ce au spus cei doi jucători

"Îl felicit pe Daniil! Așa cum am spus și ieri, cred că eșți cel mai bun jucător din lume în acest moment. E incredibil! Îți doresc tot ce este mai bun. Șase finale la rând... poate faci nouă, zece. Mai sunt turnee în acest an. Ai progresat foarte mult în ultima perioadă. Felicitări echipei tale. Desigur, vreau să mulțumesc și echipei mele. A fost un an greu pentru noi, dar vă mulțumesc că ați fost alături de mine și m-ați susținut. Mulțumiri tuturor celor care fac posibil acest turneu, unul din cele mai bune evenimente din lume. Mulțumesc și suporterilor care au venit să ne susțină. Este o plăcere să joc în fața voastră. O să mă întorc și la anul, sper din nou în finală" - Alexander Zverev.

"Ce seară minunată! Felicitări, Sascha! Ai avut o săptămână grozavă. L-ai învins pe Roger în condiții dramatice. Sper să joci la fel în continuare, pentru că eșți unul dintre cei mai buni jucători din lume în acest moment. Felicitări echipei tale! Poate n-ai avut rezultatele pe care ți le doreai neapărat, dar ai o echipă fenomenală. Sunt niște profesioniști acolo și tenisul are nevoie de asta. Ne vom revedea cu siguranță și la Londra, la Turneul Campionilor.

Mulțumesc antrenorului meu (n.r. Gilles Cervara), care este aici cu mine ca de obicei. Face o treabă minunată și sunt fericit să îl am lângă mine. Vreau să mulțumesc și celor care nu sunt aici. În primul rând, soției mele, alături de ea mă simt invincibil. Mulțumesc familiei care mă susține întodeauna. Sunt multe persoane pe care nu le vedeți lângă mine, dar care mă fac mai puternic zi de zi" - Daniil Medvedev.

Cele mai frumoase momente ale finalei Medvedev vs Zverev:

Medvedev și trofeul de la Shanghai:

Pentru Daniil Medvedev a fost a șasea finală consecutivă în circuitul ATP. Rusul a mai ajuns în ultimul act la Washington (învins de Nick Kyrgios, scor 7-6(6), 7-6(4)), Montreal (învins de Rafael Nadal, scor 6-3, 6-0), Cincinnati (victorie cu David Goffin, scor 7-6(3), 6-4), US Open (învins de Rafael Nadal, scor 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4) și la Sankt Petersburg (victorie cu Borna Coric, scor 6-3, 6-1). În ultimele 32 de meciuri disputate, Medvedev are doar trei înfrângeri.

La Shanghai, Medvedev și-a trecut în palmares al șaptelea titlul al carierei, al patrulea din acest sezon și al doilea de Masters consecutiv, după cel de la Cincinnati. Rusul de 23 de ani are acum nouă victorii consecutive, după ce în urmă cu două săptămâni cucerea trofeul la turneul de la Sankt Petersburg.

Alexander Zverev a disputat a treia finală din acest sezon și a șasea de Masters 1000 din carieră. În 2019, Germanul s-a impus la Geneva (6-3, 3-6, 7-6(8) cu Nicolas Jarry) și a mai ajuns în ultimul act la Acapulco (învins de Nick Kyrgios, scor 6-3, 6-4).

Palmaresul celor doi finaliști de la Shanghai:

Daniil Medvedev: 7 titluri - Shanghai, Sankt Petersburg, Cincinnati, Sofia (toate în 2019), Tokyo, Winston-Salem și Sydney (toate în 2018)

Alexander Zverev: 11 titluri - Geneva (2019), Turneul Campionilor, Washington, Madrid, Munchen (toate în 2018), Canada, Washington, Munchen, Montpellier (toate în 2017) și Sankt Petersburg (2016).

Medvedev vs Zverev, meciuri directe:

2019 Shanghai Masters (finală): 6-4, 6-1 pentru Medvedev

2018 Canada Masters (optimi): 6-3, 6-2 pentru Zverev

2018 Miami Masters (turul II): 6-4, 1-6, 7-6(5) pentru Zverev

2017 Washington (sferturi): 6-2, 6-4 pentru Zverev

2016 Sankt Petersburg (optimi): 6-3, 7-5 pentru Zverev

Parcursul celor doi jucători până în finala de la Shanghai:

Daniil Medvedev

Turul I: Bye

Turul II: 6-3, 6-1 cu Cameron Norrie (64 ATP)

Optimi: 7-6(7), 7-5 cu Vasek Pospisil (248 ATP)

Sferturi: 6-3, 7-6(4) ci Fabio Fognini (12 ATP)

Semifinale: 7-6(5), 7-5 cu Stefanos Tsitsipas (7 ATP)

Alexander Zverev

Turul: Bye

Turul II: 7-6(13), 7-6(3) cu Jeremy Chardy (71 ATP)

Optimi: 6-0, 7-6(4) cu Andrey Rublev (33 ATP)

Sferturi: 6-3, 6-7(7), 6-3 cu Roger Federer (3 ATP)

Semifinale: 6-3, 6-4 cu Matteo Berrettini (13 ATP)