Președintele american Donald Trump a transmis, referitor la criza din Siria, că aceste războaie nesfârșite trebuie să înceteze. Contestat pentru că a dat undă verde ofensivei turce și a anunțat retragerea trupelor americane din zonă, întorcând spatele aliaților kurzi, Trump îi acuză pe criticii săi că ar fi ”inepți”.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

”Aceste războaie nesfârșite trebuie să înceteze. Aceiași oameni care ne-au băgat în nisipurile mișcătoare din Orientul Mijlociu, ceea ce ne-a costat 8 trilioane de dolari și multe mii de vieți (și milioane de vieți, dacă numeri de partea cealaltă) sunt cei care acum se luptă să ne mențină acolo. Nu plecați urechea la oameni care nu au habar. S-au dovedit a fi inepți”, a scris Trump pe twitter.

Forțele kurde au anunțat sâmbătă că păzirea miilor de prizonieri ISIS, deținuți în taberele din Siria, nu va mai fi prioritară, motivând prin faptul că soldații vor fi mobilizați pe front împotriva trupelor Turciei, relatează The Guardian.

În același timp, presiunea privind stoparea ofensivei Turciei în Siria este din ce în ce mai mare în SUA, după ce incursiunea militară a trupelor turcești a dus la dislocarea a nu mai puțin de 100.000 de oameni, iar Pentagonul a confirmat că o bază militară americană a fost atacată de trupele Ankarei.

Ministerul apărării de la Washington a avertizat asupra unor ”consecințe grave”, în timp ce alți membri ai administrației vorbesc despre sancțiuni.

Totul după ce președintele Donald Trump a anunțat retragerea trupelor americane din regiune și undă verde pentru operațiunea Ankarei, în urma unei convorbiri telefonice cu omologul său Erdogan.

Trump a revenit ulterior asupra poziției sale, confruntat cu critici vehemente chiar în interiorul partidului republican, și a transmis că ar dori ca SUA să negocieze un armistițiu între Turcia, aliat NATO, și kurzi. De cealaltă parte, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a transmis că ofensiva Ankarei va continua, în timp ce kurzii acuză SUA de trădare și spun că au fost ”înjunghiați pe la spate”.