Preşedintele american Donald Trump sare în apărarea lui Rudy Giuliani, pe care îl descrie drept "un luptător legendar împotriva infracţionalităţii" şi un "avocat minunat", după ce New York Times a scris vineri seară că procurorii federali anchetează dacă fostul primar din New York a încălcat legea privind lobby-ul politic în contactele sale cu Ucraina, potrivit Reuters.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

"Deci acum îl urmăresc pe legendarul luptător împotriva infracţionalităţii şi pe cel mai mare primar din istoria New York-ului, Rudy Giuliani", a scris Trump, sâmbătă, pe Twitter.

"Poate părea puţin necizelat uneori, dar este un tip extraordinar şi un avocat minunat. O aşa vânătoare de vrăjitoare partizană are loc în SUA. Ruşinos!", a mai scris Trump pe Twitter.

New York Times a relatat vineri seară că procurorii federali din Manhattan investighează acţiunile lui Giuliani privitoare la Ucraina, într-un dosar în care ar fi implicaţi doi dintre asociaţii săi de afaceri - Lev Parnas, originar din Ucraina, şi Igor Fruman, originar din Belarus.

Cei doi, care l-au ajutat pe Giuliani să-i investigheze pe fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden şi pe fiul său Hunter, au fost arestaţi joi pentru ceea ce procurorii americani au numit o schemă ilegală de a dirija bani spre un comitet electoral pro-Trump şi spre alţi candidaţi politici.

Întrebat despre relatarea din New York Times, Giuliani a declarat pentru Reuters: "Nu am făcut niciodată lobby pentru nimeni. Dacă vor să mă întrebe, sunt fericit să dovedesc acest lucru. Dar nu m-au întrebat".

Un purtător de cuvânt al Parchetului federal din Manhattan a refuzat să comenteze informaţia.

Trump a provocat confuzie privind relaţia sa cu Giuliani vineri, răspunzând că nu ştie atunci când a fost întrebat dacă acesta este încă avocatul său personal.

Fosta ambasadoare a SUA în Ucraina Marie Yovanovitch a declarat în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanţilor, vineri, că preşedintele a înlăturat-o de la post "pentru afirmaţii nefondate şi false", după ce a fost atacată de Giuliani.

Ancheta din cadrul procedurii de destituire a lui Trump este axată pe o convorbire de la 25 iulie în care Trump a făcut presiuni asupra lui Volodimir Zelenski să-l investigheze pe Joe Biden, posibilul său rival în alegerile prezidenţiale din 2020.

Giuliani a acuzat-o pe Marie Yovanovitch că a blocat eforturile de a convinge Ucraina să-i investigheze pe Joe şi Hunter Biden, mai scrie Reuters.

CITEȘTE ȘI:WSJ: Donald Trump susține că nu îi cunoaște pe cei doi apropiați ai lui Giuliani