Guvernul de centru-stânga al României a fost înlăturat joi în urma voturilor din Parlament, mărind astfel perspectivele unei perioade extinse de incertitudine politică într-una dintre cele mai sărace țări ale UE. Înlăturarea Vioricăi Dăncilă, prima femeie premier a României, vine cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale, unde ea candidează din partea Partidului Social-Democrat. "În sfârșit am oprit PSD să facă rău României", a declarat joi, Ludovic Orban, liderul partidului național-liberal din Opoziție.

Articolul din FT despre caderea Guvernului DancilaFoto: Hotnews

În perioada în care au fost la putere, social-democrații au dezincriminat corupția stârnind proteste în masă și amenințări cu repercursiuni din partea Comisiei Europene, care a ținut România sub monitorizare specială în privința respectării statului de drept.

Liviu Dragnea, fostul lider al partidului, căzut acum în dizgrație și care nu a putut ocupa funcția de premier din cauza condamnărilor pentru corupție, a fost închis a doua zi după ce social-democrații au reușit un scor de doar 23% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European.

Votul de joi a trecut cu 238 din 244 de voturi exprimate, cu cinci mai mult decât cele 233 necesare. Aceasta a fost cea de-a patra moțiune de cenzură depusă din 2017, iar Dăncilă a fost cel de-al treilea premier de când partidul social-democrat a ajuns la putere în 2016.

Partidul Național Liberal al dlui Orban pare acum pregătit să formeze un guvern interimar de coaliție după consultările cu președintele Klaus Iohannis care vor avea loc vineri. Domnul Iohannis a spus că partidele trebuie să ajungă la un consens asupra unui nou guvern cu un „mandat clar” care să dureze până la următoarele alegeri parlamentare.

O nouă administrație ar putea funcționa până la sfârșitul anului 2020, deși unele partide au vorbit despre posibilitatea convocării de alegeri anticipate, ceea ce ar prezenta un precedent în istoria postcomunistă a României. Radu Magdin, analist politic din București, a declarat că scorul strâns al votului din Parlament duce la „numeroase complicații” în formarea unui nou Guvern.

Dna Dancila a spus că moțiunea prin care a fost înlăturată de la putere a fost ”un amestec incoerent de falsuri” și l-a acuzat pe domnul Iohannis de „superficialitate rușinoasă”. Ea a mai spus că planurile sale de a candida la alegerile prezidențiale nu s-au schimbat, adăugând: „Nu mă învinovățesc pentru nimic, iar guvernul meu va rămâne în istorie ca un guvern bun.”

Dan Barna, liderul Uniunii pentru salvarea României, un partid de opoziție ai cărui susținători s-au înmulțit ca urmare a protestelor împotriva reformelor din justiție, a numit administrația doamnei Dancila drept „cea mai incompetentă” de la Revoluția de acum 30 de ani.

Agitația politică de la București ar putea pune sub semnul întrebării nominalizarea lui Dan Nica ca posibil comisar european. Domnul Iohannis a spus că o nouă nominalizare în această privință va fi pe ordinea de zi a consultărilor cu partidele de opoziție.