Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ia în discuție, joi, solicitarea procurorului Felix Bănilă de a se întoarce la Parchetul Tribunalului Bacău. Bănilă a demisionat de la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism în 2 octombrie, la trei zile de la solicitarea președintelui Klaus Iohannis.

Felix BanilaFoto: AGERPRES

Sedința Secției pentru procurori a CSM este programată de la ora 10.00.

"Notă privind cererea domnului procuror Bănilă Oliver Felix de continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău ca urmare a eliberării din funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism", este unul dintre punctele de pe ordinea de zi a ședinței.

Felix Bănilă a demisionat de la conducerea DIICOT în 2 octombrie, la trei zile de la solicitarea președintelui Klaus Iohannis. El susținea că și-ar fi făcut datoria și și-ar fi "pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției", dar demisia sa "este absolut necesară" pentru a oferi colegilor săi posibilitatea de a lucra într-un climat lipsit de presiune.

Bănilă mai spunea că nu poate accepta ca DIICOT "să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară".

Prin demisia lui Felix Bănilă, DIICOT a devenit a treia instituție fundamentală din justiție, alături de DNA și Parchetul General, condusă de un interimar.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut șefului DIICOT să își dea demisia invocând modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul Caracal, care, în opinia șefului statului, "generează semne de întrebare majore”. "Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de așa nu!. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate”, a spus Iohannis.

Șeful statului a susținut că DIICOT ar fi trebuit să aducă în ancheta cazului Caracal "un plus de profesionalism și credibilitate”."Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT”, a mai spus președintele.

A doua zi, Bănilă a răspuns că "dacă se va produce această demisie, ea va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale".

Felix Bănilă a venit la șefia DIICOT în iulie 2018, din postura de procuror la Parchetul Tribunalului Bacău.