Departamentul Justiţiei din SUA a anunţat, miercuri seară, arestarea unui analist din cadrul Agenţiei de Informaţii Militare (DIA) acuzat că le-a transmis unor jurnalişti date ultrasecrete din domeniul siguranţei naţionale, informează postul CNBC şi cotidianul The Guardian.

Departamentul Justiţiei din SUAFoto: Flickr

Henry Kyle Frese, în vârstă de 30 de ani, analist pentru combaterea terorismului în cadrul Agenţiei de Informaţii Militare (DIA), este acuzat că le-a transmis la doi jurnalişti informaţii clasificate, inclusiv despre un sistem de armament al altei ţări, în 2018 şi 2019, potrivit Mediafax.

"După cum se arată în actul de inculpare, Frese a fost surprins dezvăluind informaţii clasificate din domeniul siguranţei naţionale, pentru câştiguri personale", a declarat John Demers, asistent al procurorului general al SUA.

Henry Kyle Frese este vizat de două capete de acuzare privind transmiterea neautorizată de informaţii clasificate şi riscă zece ani de închisoare pentru fiecare acuzaţie.

"Dezvăluirea neautorizată a informaţiilor ultrasecrete ar putea să genereze daune grave pentru securitatea Statelor Unite", a argumentat Departamentul Justiţiei în actul de inculpare emis de o instanţă din statul Virginia.

Identităţile celor doi reporteri nu au fost dezvăluite.