"Intervenția în Orientul Mijlociu a fost cea mai proastă decizie din istoria Statelor Unite", a afirmat miercuri Donald Trump, la trei zile după ce a anunțat retragerea trupelor americane din sectoarele apropiate de granița turcă, în nordul Siriei, scrie AFP.

Donald Trump si MelaniaFoto: Captura YouTube

Acest anunț surpriză, făcut duminică, părea să dea undă verde unei operațiuni militare turce împotriva forțelor kurde, aliate cu Washingtonul în lupta antijihadistă.

Criticat până și de propria sa tabără, președintele american și-a multiplicat de atunci declarațiile, uneori contradictorii, legate de acest dosar, amenințând printre altele Turcia cu grele represalii economice dacă va "depăși limitele".

Trump se arată însă acum determinat să "pună capăt războaielor fără sfârșit", una dintre promisiunile sale de campanie.

"Statele Unite nu ar fi trebuit niciodată să meargă în Orientul Mijlociu", a spus el, miercuri. "Războaiele stupide fără sfârșit s-au terminat pentru noi!"

"Aducem acum acasă, încet și sigur, formidabilii noștri soldați americani", a adăugat miliardarul american, într-un tweet matinal, potrivit căruia conflictele din Orientul Mijlociu au costat SUA circa "8.000 de miliarde de dolari" și mii de vieți.

"Am plecat la război din cauza unei presupuneri false și acum dovedite ca atare: arme de distrugere în masă. Nu a existat niciuna!", a mai scris el, legat de intervenția americană din Irak, în 2003.