Cultivă plante pe hârtie și fac practică pe tractoare de muzeu. Pe mâinile cui rămâne agricultura din România? Vrem specialişti în agricultură însă îi şcolim fără manuale şi cu utilaje din perioada comunistă. De ani de zile liceele agricole se află într-un declin accentuat. Copiii au ajuns să înveţe despre cum se face agricultură stând doar într-o sală de clasă şi nu pe câmp aşa cum ar trebui. Fermierii spun că nu găsesc forţă de muncă, iar puţinii absolvenţi care le calcă pragul iau contact cu noile tehnologii din agricultură abia atunci. În 1990, existau 200 de licee agricole. Acum au mai rămas doar 58, multe în stare jalnică. Baza materială aproape că lipseşte cu desăvârşire, viitorii specialişti în agricultură ajungând să înveţe cum se plantează şi se recoltează grâul, porumbul sau floarea soarelui doar scriind cu un pix pe o foaie, conform Digi24.

Business reportFoto: Colaj foto

Panică pe piața muncii: Concedieri masive. Concedierile anunţate de Telekom România au lăsat pe afară 180 de oameni, fără compensatorii sau alternative de job, dintre cei 694 anunţaţi iniţial. Alte 1.400 de concedieri sunt în pregătire, 236 din zona IT în perioada imediat următoare, iar pentru anul viitor se vehiculează cifra de 1.200 de concedieri din zona tehnică, potrivit unor surse din interiorul companiei. În plus, mandatul directorului general Miroslav Majoros ar fi fost prelungit până la finalizarea tranzacţiilor de vânzare a companiei, conform unor surse apropiate tranzacţiei. Din cei 694 de angajaţi care au fost anunţaţi de Telekom Romnânia că vor fi concediaţi în această perioadă, majoritatea şi-au dat demisia sau au acceptat plata unor salarii compensatorii. Media salariului de referinţă în Telekom România este de 1.512 lei, scrie Capital.ro.

Fost CEO al celor mai mari bănci elvețiene: Dobânzile negative sunt o nebunie, înseamnă că banii nu mai valorează nimic. Oswald Grüebel, care a ocupat poziția de CEO la cele mai mari bănci elvețiene, UBS și Credit Suisse, a criticat dobânzile negative, afirmând că acestea sunt "o nebunie" și vor amplifica deteriorarea sectorului financiar. Banca Națională a Elveției a recurs la dobânzi negative din 2015 pentru a ține în frâu aprecierea francului, afirmând că politica monetară laxă, alături de angajamentul de a interveni pe piața valutară, sunt esențiale pentru protejarea economiei. Băncile sunt însă afectate de politica băncii centrale. Grüebel a fost CEO al Credit Suisse în perioada 2004-2007 și CEO al UBS Group între 2009 și 2011, potrivit Profit.ro.

Autostrada demolată s-a crăpat iar. Imagini noi cu dezastrul fără rezolvare de pe Oraștie - Sibiu lotul 3. Lotul 3 al Autostrăzii Orăștie - Sibiu s-a crăpat din nou, potrivit unor imagini publicate de pasionații de infrastructură. Și chiar dacă va fi reparată, aceasta riscă să se crape din nou, avertizează specialiști de la Drumuri. Tot din cauza unor fisuri, acest lot a fost demolat și reconstruit parţial în 2016. La kilometrul 276 s-a produs o tasare, astfel că au fost instituite restricţii de circulaţie. Soluţia ideală pentru acea zonă unde autostrada se tot crapă ar fi fost construcţia din start a unui viaduct. Specialiştii din CNAIR susţin că situaţia nu ar fi fost totuşi atât de rea dacă firma constructoare ar fi executat lucrările cum trebuie, se arată în articolul Economica.net.

Gospodăriile de pensionari, majoritare în România: Statistica tristă care pune politicile pe termen scurt în contradicție cu cele pe termen lung. Cele mai multe dintre cele aproape 7,5 milioane de gospodării din România sunt de pensionari, după statutul ocupațional al capului gospodăriei, potrivit datelor publicate de INS în lucrarea „Condițiile de viață ale populației din România, în anul 2018”. Cu un procentaj de 43,6% din total, acestea au devansat gospodăriile de salariați (39,6%). În această situație, dată fiind și înclinația de a merge la vot (din varii motive, de la gradul de implicare civică și până la timpul disponibil rămas după activitățile cotidiene), pentru a se putea lua măsuri de politică economică optime la nivel național ar fi necesară disponibilitatea de a înțelege nevoile pe care le au alte tipuri de gospodării, dincolo de clișeele sociale, relatează Curs de Guvernare.

Guvernul japonez începe discuții pe tema unei noi legislațiii pentru a consolida reglementarea giganților IT. Guvernul japonez a început să poarte discuții pe tema unei noi legislații care să consolideze reglementările privind giganții locali și globali ai tehnologiei informației și să protejeze confidențialitatea consumatorilor pe fondul îngrijorării că unele companii se folosesc de cota lor de piață pentru a-și asigura dezvoltarea. Guvernul urmează să facă recomandări până la sfârșitul anului privind formularea unei noi legislații. Proiectul de lege va fi prezentat în cadrul unei sesiuni care va fi convocată în ianuarie. Giganții globali ai tehnologiei, Google LLC, Apple Inc., Facebook Inc. și Amazon.com Inc., în special, au fost acuzați că s-au folosit de cota de piață masivă pentru a înlătura concurența și că folosesc în mod incorect datele personale, scrie Profit.ro.

Restaurant La Mama, deschis intr-o locatie atipica. "Nu e greu sa construiesti un local, problema e sa gasesti oamenii cu care sa lucrezi". Lantul de restaurante La Mama, cu o vechime de peste 20 de ani in gastronomia romaneasca, a deschis un nou local, in incinta Muzeului Taranului Roman din Bucuresti. Spatiul, care a gazduit pana recent evenimente artistice si culturale, este acum o combinatie intre traditie si modern, unde gurmanzii (dar nu numai) pot savura preparate traditionale intr-un decor care aminteste de casele de la tara ale bunicilor. Investitia in noul restaurant La Mama se ridica la 150.000 de euro. Ideea de a deschide un restaurant La Mama i-a venit proprietarului lantului, Catalin Mahu, la inceputul anului 2019, atunci cand a aflat ca s-a deschis o licitatie pentru un spatiu la Muzeul Taranului Roman, conform Wall-Street.ro.