Boris Johnson este un mincinos care a susținut tabăra ce a pledat pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, în campania din 2016, doar pentru a-și lansa cariera politică. O spune cel care a declanșat referendumul, fostul premier David Cameron în cartea sa de memorii ”For the record”. Fragmente din carte au fost publicate în exclusivitate de Sunday Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul premier britanic se arată revoltat de foștii săi colegi pe tema Brexit-ului și spune despre campania Leave a conservatorilor că a fost una rasistă care amintește de alegerile din 1964. El spune că actualul premier nu credea în Brexit și s-a alăturat taberei adverse doar din calcule politice și electorale care vizau propria sa carieră. Cameron mai acuză lipsa de loialitate.

Fostul premier critică în termeni foarte duri mai mulți membri ai Cabinetului din 10 Downing Street, dar și pe consilierul premierului Dominic Cummings, cel care a fost ”creierul” campaniei anti-UE.

Cea mai explozivă acuzație la adresa lui Boris Johnson, așa cum reiese din fragmentele publicate, vizează rasismul campaniei acestuia, notează Guardian. Este vorba despre campania din 2016 pentru ieșirea din blocul comunitar, Boris Johnson marșând atunci pe ideea posibilei aderări a Turciei la UE, agitată pe post de sperietoare.

”Nu era greu să îți dai seama care este obsesia celor din tabăra Leave. De ce să te concentrezi pe o țară care nici măcar nu este membră a UE? (...) Răspunsul era acela că este vorba despre o țară musulmană, ceea ce genera teama de islamism, migrația în masă și transformarea comunităților. Era strigător la cer”, scrie Cameron.

El spune că întreaga campanie aducea aminte de sloganul electoral din 1964. ”La fel de bine puteau să spună: Dacă vrei un vecin musulman, votează pentru rămânerea în Uniunea Europeană”.