Fostul lider al PSD Liviu Dragnea - încarcerat din 27 mai la Penitenciarul Rahova, unde execută trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman - a fost scos joi din penitenciar și dus la Tribunalul București. Timp de peste o oră, el a fost audiat care martor în procesul de corupție al fostului președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea. Ședința de judecată a fost secretă.

Foto:

UPDATE 15.34 Audierea lui Liviu Dragnea, în calitate de martor, s-a încheiat după mai bine o oră. Fostul lider al PSD a fost scos din sala de judecată flancat de jandarmi.

UPDATE 14.00 Procesul în care fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea este acuzat de trafic de influență a început la această oră la Tribunalul București.

Ședința de judecată este secretă. Procurorul a susţinut că audierile ar trebui să fie publice, însă judecătorul Gheorghe Tudorel Zgondea a spus că, ''având în vedere calitatea publică a martorilor'', se impune ca şedinţa să fie cu uşile închise, scrie Agerpres.

Liviu Dragnea a fost introdus în sala de judecată fără cătuşe la mâini, fiind escortat de şapte agenţi. Îmbrăcat în cămaşă albă şi costum de culoare închisă, Dragnea a fost aşezat în boxa arestaţilor, după care a început să dea o declaraţie în calitate de martor.

Este prima dată când Dragnea părăsește penitenciarul, de la încarcerarea sa, în 27 mai.

Tot ca martor în dosar a fost citat și fostul premier Victor Ponta, însă acesta nu s-a prezentat la Tribunalul București.

Judecătorii au declarat ședința nepublică, astfel că jurnaliștii nu au avut acces în sala de judecată.

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea este încarcerat din 27 mai la Penitenciarul Rahova, unde execută trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman.

În ianuarie 2018, fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, după ce ar fi intervenit pentru numirea unui secretar de stat. Procurorii DNA îl acuză că a primit servicii turistice de peste 62.000 de lei de la un consilier județean căruia i-a promis că îi va numi o rudă într-o funcție publică.

El este acuzat de procurori că în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când era președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte PSD, Valeriu – Ștefan Zgonea ar fi acceptat promisiunea lui Dobrică Dumitru, pe atunci consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă de-a acestuia.

Ulterior, Valeriu Zgonea ar fi primit de la Dobrică contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna, în cuantum total de 62.143 lei, iar ruda lui Dumitru Dobrică a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu, spun procurorii.

Apoi, tot ca urmare a demersurilor lui Valeriu Zgonea, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale și a fost numită, pe 23 ianuarie 2014, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

În acest dosar, Dumitru Dobrică, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 și administrator/acționar al unei societăți comerciale, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

CITEȘTE ȘI: Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, reprezintă Institutul care gestionează domeniile de internet .ro la conferințe internaționale