​Citricele, cartofii, biletele de avion și țigările au fost produsele care s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului, arată datele pubicate miercuri de Institutul Național de Statistică. Topul scumpirilor este continuat de fructe, cheltuielile legate de apă și salubritate, serviciile poștale și telefonie. Preţurile de consum în luna august 2019 comparativ cu luna august 2018 au crescut cu 3,9%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,1%, mai arată Statistica.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deocamdată prețurile sunt împinse în sus de cererea în exces, așa cum spunea în august Guvernatorul Băncii Centrale, cu ocazia prezentării Raportului privind inflația. Câtă vreme consumul final total este componenta care trage în sus activitatea economică, acesta crescând pe toate segmentele, e dificil de gestionat stabilitatea prețurilor. Salariile cresc, iar acest lucru se vede în cheltuielile românilor, care sporesc presiunea asupra balanței comerciale.

”Ar trebui să corelăm consumul cu cât poate da economia”, crede Isărescu. ”Inflația este ținută sub control pe termen mediu, chiar dacă urmează doi ani electorali. De la anul, prognoza noastră este pozitivă, în partea de sus a coridorului țintit -3,4% în decembrie 2020”, a mai spus Guvernatorul.

Potrivit proiecției BNR, inflația ar putea atinge 4,2% la finalul acestui an, urmând să coboare la 3,2% la finalul lunii martie 2020.